Iridoid glucoside and antifungal phenolic compounds from Spathodea campanulata roots

Authors

  • Adriana Pianaro Universidade Estadual de Londrina
  • Jurandir Pereira Pinto Universidade Estadual de Londrina
  • Dalva Trevisan Ferreira Universidade Estadual de Londrina
  • Noemia Kazue Ishikawa Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia
  • Raimundo Braz-Filho Universidade Estadual do Norte Fluminense

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p251

Keywords:

Spathodea campanulata, ajugol, compostos fenólicos, Cladosporium herbarum

Abstract

The chemical study of Spathodea campanulata (Bignoniaceae) roots peels afforded an iridoid glucoside (ajugol) and two phenolic derivatives (p-hydroxy-benzoic acid and methyl p-hydroxy-benzoate). The  compounds were characterized upon spectral data interpretation. Bioactivities of the constituents were evaluated against fungus Cladosporium herbarum.

Author Biographies

Adriana Pianaro, Universidade Estadual de Londrina

Universidade Estadual de Londrina, Departamento de Química, Laboratório de Pesquisas em Moléculas Bioativas. Londrina

Jurandir Pereira Pinto, Universidade Estadual de Londrina

Universidade Estadual de Londrina, Departamento de Química, Laboratório de Pesquisas em Moléculas Bioativas. Londrina

Dalva Trevisan Ferreira, Universidade Estadual de Londrina

Universidade Estadual de Londrina, Departamento de Química, Laboratório de Pesquisas em Moléculas Bioativas. Londrina

Noemia Kazue Ishikawa, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia

Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Departamento de Tecnologia de Alimentos, Manaus – AM, Brazil.

Raimundo Braz-Filho, Universidade Estadual do Norte Fluminense

Universidade Estadual do Norte Fluminense, Setor de Química de Produtos Naturais Campos dos Goytacazes – RJ, Brazil.

Published

2007-10-30

How to Cite

Pianaro, A., Pinto, J. P., Ferreira, D. T., Ishikawa, N. K., & Braz-Filho, R. (2007). Iridoid glucoside and antifungal phenolic compounds from Spathodea campanulata roots. Semina: Ciências Agrárias, 28(2), 251–256. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n2p251

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