Replacing oat hay with coffee husk in the feed of finishing lambs

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n4p1653

Keywords:

Byproduct, Economic viability, Morphometric measurements, Sheep, Weight gain.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the efficacy of replacing oat hay with coffee husk for the feeding of confined lambs. In this study, 24 male Texel lambs of approximately 60 days of age and with a mean ± standard error weight of 21.95 ± 5.81 kg were examined. Their diet was composed of 30% oat hay and 70% concentrated feed per kilogram of dry matter. The experimental design was randomized and included four treatments (0, 7.5, 15, and 22.5% of coffee husk in the total dry matter), with six replicates of each treatment. The animals were slaughtered when they reached a mean live weight of 32 kg. There was no significant difference in dry matter intake and mean daily weight gain (which were 197 g day-1) among treatments. The mean daily weight gain (DWG) was not significantly affected (P > 0.05) by the replacement of oat hay with coffee husk in the diet, with the overall mean DWG being 215.05 g day-1. There were no significant differences (P > 0.05) among treatments in any of the studied carcass variables, and the mean true carcass yield was 53.9%. The lambs presented a mean finishing score of 2.96 (on a scale of 1 to 5) and a conformation of 4.21 (on a scale of 1 to 6), characterizing them as good carcasses. In terms of economic viability, the 7.5% diet stood out as the one that had the highest profitability, generating a profit of $ 3.25 USD per kg of carcass produced. Coffee husk can therefore replace oat hay in the feed of finishing lambs in concentrations of 0.075 to 0.225 kg kg-¹ of total dry matter with biological and economical efficacy and generating good commercial carcasses.

Author Biographies

Lais Belan, Universidade Norte do Paraná

Prof. M.e, Curso de Medicina Veterinária, Universidade Norte do Paraná, Pitágoras UNOPAR, Londrina, PR, Brasil.

Fabíola Cristine de Almeida Rego, Universidade Norte do Paraná

Profa. Dra., Curso de Mestrado em Saúde e Produção Animal, Pitágoras UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Filipe Alexandre Boscaro de Castro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr., Curso de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR, Brasil.

Camila Cano Serafim, Universidade Norte do Paraná

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Produção de Ruminantes, Pitágoras UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Marta Juliane Gasparini, Universidade Norte do Paraná

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Produção de Ruminantes, Pitágoras UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Marilice Zundt, Universidade do Oeste Paulista

Profa. Dra., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade do Oeste Paulista, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Agostinho Ludovico, Universidade Norte do Paraná

Prof. Dr., Curso de Mestrado em Ciência e Tecnologia do Leite e Derivados, Pitágoras UNOPAR, Londrina, PR, Brasil.

Caliê Castilho, Universidade do Oeste Paulista

Profa. Dra., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UNOESTE, Presidente Prudente, SP, Brasil.

Luiz Fernando Coelho Cunha Filho, Universidade Norte do Paraná

Prof. Dr., Curso de Mestrado em Saúde e Produção Animal, Pitágoras UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

Josiane Ito Eleodoro, Universidade Norte do Paraná

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Produção de Ruminantes, Pitágoras UNOPAR, Arapongas, PR, Brasil.

References

ABERLE, E. D.; JUDGE, M. D.; MERKEL, R. A.; GERRARD, D. E.; FORREST, J. C.; HEDRICK, H. B.; MILLS, E. W. Principles of meat science. San Francisco: W. H. Freeman Publishers, 1975. 417 p.

ALMEIDA, J. C. S.; FIGUEIREDO, D. M.; BOARI, C. A.; PAIXÃO, M. L.; SENA, J. A. B.; BARBOSA; J. L.; ORTÊNCIO, M. O.; MOREIRA, K. F. Desempenho, medidas corporais, rendimentos de carcaça e cortes, e qualidade de carne em cordeiros alimentados com resíduos da agroindústria processadora de frutas. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 1, p. 541-556, 2015. DOI: 10.5433/1679-0359.2015v36n1p541

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ - ABIC. Indicadores da indústria de café no Brasil. Rio de Janeiro: Ed. Tempo de comunicação, 2018. Disponível em: http://www.abic.com.br/ publique/cgi/cgilua.exe/sys/ start.htm?sid=61#5103. Acesso em: 3 jul. 2018.

CARVALHO, S.; BROCHIER, M. A.; PIVATO, J.; VERGUEIRO, A.; TEIXEIRA, R. C.; KIELING, R. Desempenho e avaliação econômica da alimentação de cordeiros confinados com dietas contendo diferentes relações volumoso:concentrado. Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 5, p. 1411-1417, 2007.

CARVALHO, S.; VERGUEIRO, A.; KIELING, R.; TEIXEIRA, R. C.; PIVATO, J.; VIERO, R.; CRUZ, A. N. Desempenho e características de carcaça de cordeiros das raças Texel, Suffolk e cruza Texel x Suffolk. Ciência Rural, Santa Maria, v. 35, n. 5, p. 1155-1160, 2005.

CEZAR, M. F.; SOUZA, W. H. Carcaças ovinas e caprinas: obtenção, avaliação e classificação. Uberaba: Editora Agropecuária Tropical, 2007. 232 p.

CUNHA, C. M.; CORNÉLIO, T. C.; FERNANDES, A. R. M.; SENO, L. O.; RICARDO, H. A.; OSÓRIO, J. C. S.; OSÓRIO, M. T. M.; ALVES, L. G. C.; OLIVEIRA, E. A. Características da carcaça e qualidade da carne de cordeiros Pantaneiros alimentados com teores crescentes de glicerina bruta. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 17, n. 4, p. 729-743, 2016.

CUNHA, M. G. C.; CARVALHO, F. F. R.; GONZAGA NETO, S.; CEZAR, M. F. Características quantitativas de carcaça de ovinos Santa Inês confinados alimentados com rações contendo diferentes níveis de caroço de algodão integral. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 6, p. 1112-1120, 2008.

DIAS, J. M. C. S.; SOUZA, D. T.; BRAGA, M.; ONOYAMA, M. M.; MIRANDA, C. H. B.; BARBOSA, P. F. D.; ROCHA, J. D. Produção de briquetes e péletes a partir de resíduos agrícolas, agroindustriais e florestais. Brasília: EMBRAPA Agroenergia, 2012. 132 p.

FARIAS, M. S.; PRADO, I. N.; VALERO, M. V.; ZAWADZKI, F.; SILVA, R. R.; EIRAS, C. E.; RIVAROLI, D. C.; LIMA, B. S. Níveis de glicerina para novilhas suplementadas em pastagens: desempenho, ingestão, eficiência alimentar e digestibilidade. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 3, p. 1177-1188, 2012. DOI: 10.5433/1679-0359.2012v33n3p1177

FISHER, A. V. New approaches to measuring fat in the carcasses of meat animals. In: WOOD, J. D.; FISHER, A. V. (Ed.). Reducing fat in meat animals. London: Elsevier Science Publishers, 1990. p. 255-343.

GARCIA, C. A.; MONTEIRO, A. L. G.; COSTA, C.; NERES, M. A.; ROSA, G. J. M. Medidas objetivas e composição tecidual da carcaça de cordeiros alimentados com diferentes níveis de energia em creep feeding. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 32, n. 6, p. 1380-1390, 2003.

GARCIA, I. F. F.; PEREZ, J. R. O.; TEIXEIRA, J. C.; BARBOSA, C. M. P. Desempenho de cordeiros Texel x Bergamácia, Texel x Santa Inês e Santa Inês Puros, terminados em confinamento, alimentados com casca de café como parte da dieta. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 29, n. 2, p. 564-572, 2000.

JOHNSON, E. R.; BUTTERFIELD, R. M.; PRYOR, W. J. Studies of fat distribution in the bovine carcass. Australian Journal of Agricultural Research, Melbourne, v. 23, n. 2, p. 381-388, 1972.

LIMA, L. D.; RÊGO, F. C. A.; KOETZ JUNIOR, C.; RIBEIRO, E. L. A.; CONSTANTINO, C.; BELAN, L.; GASPARINE, M. J.; SANCHEZ, A. F.; ZUNDT, M. Interferência da dieta de alto grão sobre as características da carcaça e carne de cordeiros Texel. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 6, p. 4053-4064, 2013. DOI: 10.5433/1679-0359.2013v34n6Supl2p4053

MACEDO, F. A. F.; SIQUEIRA, E. R.; MARTINS, E. N.; MACEDO, R. M. G. Qualidade de carcaças de cordeiros Corriedale, Bergamácia x Corriedale e Hampshire Down x Corriedale, terminados em pastagem e confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 29, n. 5, p. 1520-1527, 2000. DOI: 10.1590/S1516-35982000000500034

NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and new world camelids. Washington: National Academy Press, 2007. 384 p.

OLIVEIRA, J. P. F.; FERREIRA, M. A.; FREITAS, A. P. D.; URBANO, S. A.; SILVA, A. E. M. Características de carcaça de ovinos Santa Inês alimentados com mazoferm substituindo o farelo de soja. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 48, n. 4, p. 708-715, 2017. DOI: 10. 5935/1806-6690.20170082

OSÓRIO, J. C. S.; OSÓRIO, M. T. M.; VARGAS JÚNIOR, F. M.; FERNANDES, A. R. M.; ALVES, L. G. C. Critérios para abate de ruminantes e a qualidade da carne. In: II SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO DE RUMINANTES, 2013, Itapetinga. Anais... Itapetinga: UESB, 2013. p. 107-126.

PIRES, C. C.; GALVANI, D. B.; CARVALHO, S.; CARDOSO, A. R.; GASPERIN, B. G. Características da carcaça de cordeiros alimentados com dietas contendo diferentes níveis de fibra em detergente neutro. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 35, n. 5, p. 2058-2065, 2006.

SAÑUDO, C.; PIEDRAFITA, J.; SIERRA, I. Estudio de la calidad de la canal y de la carne en animales cruzados Romanov por Rasa Aragonesa. Comparación en el tipo comercial ternasco com Rasa en pureza. In: JORNADAS CIENTÍFICAS DE LA SOCIEDAD ESPAÑOLA DE OVINOTECNIA, 7., 1981, Zaragoza. Talavera de la Reina. Actas... Zaragoza. 1981. p. 483-489.

SILVA SOBRINHO, A. G. Aspectos quantitativos e qualitativos da produção de carne ovina. In: PRODUÇÃO ANIMAL NA VISÃO DOS BRASILEIROS, 2001, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ, 2001. p. 425-446.

SILVA SOBRINHO, A. G.; OSÓRIO, J. C. S. Aspectos quantitativos da produção de carne ovina. In: SILVA SOBRINHO, A. G.; SAÑUDO, C.; OSÓRIO, J. C. S.; ARRIBAS, M. de M. C.; OSORIO, M. T. M. Produção de carne ovina. Jaboticabal: Funep, 2008. p. 1-68.

SILVA SOBRINHO, A. G.; PURCHAS, R. W.; KADIM, I. T.; YAMAMOTO, S. M. Musculosidade e composição da perna de ovinos de diferentes genótipos e idades de abate. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 40, n. 11, p. 1129-1134, 2005.

SOUZA, A. L. S.; GARCIA, R.; BERNARDINO, F. S.; ROCHA, F. C.; VALADARES FILHO, S. C.; PEREIRA, O. G.; PIRES, A. J. V. Casca de café em dietas de carneiros: consumo e digestibilidade. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 6, p. 2170-2176, 2004.

URANO, F. S.; PIRES, A. V.; SUSIN, I.; MENDES, C. Q.; RODRIGUES, G. H.; ARAÚJO, R. C.; MATTOS, W. R. S. Desempenho e características da carcaça de cordeiros confinados alimentados com grãos de soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 41, n. 10, p. 1525-1530, 2006.

ZARPELON, G.; MIZUBUTI, I. Y.; RIBEIRO, E. L. A.; PEREIRA, E. S.; SILVA, L. D. F.; PRADO-CALIXTO, O. P.; TARSITANO, M. A.; FÁVERO, R.; PIRES, C. A.; BORGES, C. A. A. Desempenho, características de carcaça e avaliação econômica da substituição do milho grão inteiro por casca de soja peletizada na alimentação de cordeiros em confinamento. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 36, n. 2, p. 1111-1121, 2015. DOI: 10.5433/1679-0359.2015v36n2p1111

Downloads

Published

2019-06-07

How to Cite

Belan, L., Rego, F. C. de A., Castro, F. A. B. de, Serafim, C. C., Gasparini, M. J., Zundt, M., … Eleodoro, J. I. (2019). Replacing oat hay with coffee husk in the feed of finishing lambs. Semina: Ciências Agrárias, 40(4), 1653–1662. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n4p1653

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.