The effect of combinations of dried or ensiled corn and sorghum on the performance of feedlot lambs
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n4p1543Keywords:
Commercial cuts, Fat thickness, Loin eye area, Silage of high-moisture grain.Abstract
The objective of this study was to evaluate the effects of combinations of dry and moist corn and sorghum grain on the carcass and cut characteristics of crossbred lambs Suffolk x Santa Inês produced in feedlots. The experimental design was a randomized block with four treatments and three replicates. Sixty uncastrated male lambs with an initial average weight of 15.5 kg were used in this experiment. Four combinations of grain were evaluated: dry sorghum milled + silage of high-moisture sorghum grain (DS: MS); dry corn milled + silage of high-moisture sorghum grain (DC:MS); dry corn milled + silage of high-moisture corn grain (DC:MC); dry sorghum milled + silage of high-moisture corn grain (DS:MC). There was no difference between treatments for carcass yield, warm and cold carcass weight and for cooling loss. The slaughtering weights of lambs fed DC:MS associations were higher (29.46 kg) than lambs fed DC: MC (24.17 kg), but both did not differ DS:MS (26.18 kg) and DS:MC (25.21 kg). There was influence of the grain associations on the yield of commercial cuts palette and shank. Combinations of corn and sorghum grain, dried and ensiled, can be used to feed lambs in confinement for meat production without affecting the quality of the carcass.Downloads
References
ALMEIDA JÚNIOR, G. A.; COSTA, C.; MONTEIRO, A. L. G.; GARCIA, C. A.; MUNARI, D. P.; NERES, M. A. Desempenho, características de carcaça e resultado econômico de cordeiros criados em creep feeding com silagem de grãos úmidos de milho. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 33, n. 4, p. 1048-1059, 2004. DOI: 10.1590/S1516-35982004000400025
ALVES, L. G. C.; OSÓRIO, J. C. S.; FERNANDES, A. R. M.; RICARDO, H. A.; CUNHA, C. M. Produção de carne ovina com foco no consumidor. Enciclopédia Biosfera, v. 10, n. 18, p. 2399-2415, 2014.
ASSIS, A. P. P.; LEITE, H. M. S.; MIRANDA, M. V. F. G.; LOPES, K. T. L.; PEREIRA, M. I. L. B.; MOURA, A. K. B.; SALGADO, R. L.; LIMA, P. O. Parâmetros físicos e químicos da carne de cabritos alimentados com diferentes dietas líquidas até os 60 dias. Acta Veterinaria Brasilica, Mossoró, v. 9, n. 4, p. 327-334, 2015.
ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. 15th ed. Association of Official Agricultural Chemists. Washington, DC. 1995.
BARROS, N. N.; FIGUEIREDO, E. A. P.; BARBIERE, M. Efeito do genótipo e da alimentação no desempenho de borregos de cruzamento industrial em confinamento. Revista Científica de Produção Animal, Brasília, v. 1, n. 1, p. 59-67, 1999. DOI: https: 10.15528/11
BUENO, M. S.; CUNHA, E. A.; SANTOS, L. E.; RODA, D. S.; LEINZ, F. F. Características de carcaça de cordeiros Suffolk abatidos em diferentes idades. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 29, n. 6, p. 1803-1810, 2000. DOI: 10.1590/S1516-35982000000600029.
CARTAXO, F. Q.; SOUSA, W. H.; CEZAR, M. F.; CUNHA, M. G. G.; MENEZES, L. M.; RAMOS, J. P. F.; GOMES, J. T.; VIANA, F. A. Desempenho e características de carcaça de cordeiros Santa Inês e suas cruzas com Dorper terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 18, v. 2, p. 388-401, 2017. DOI: 10.1590/s1519-99402017000200017.
COLOMER -ROCHER, F.; DELFA, R.; SIERRA, I. Métodos normalizados para el estudio do los caracteres cuantitativos de las canales ovinas producidas em el area mediterranea según los sistemas de producción. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. In: COLOMER -ROCHER, F.; DELFA, R.; SIERRA, I. Métodos normalizados para el estudio de los caracteres cuantitativos y cualitativos de las canales caprinas y ovinas. Instituto Nacional de Investigaciones Agrarias, Madrid, España, 1988. p. 20-41. (Cuaderno INIA, n. 17).
COSTA, R. G.; ARAÚJO FILHO, J. T.; SOUSA, W. H.; GONZAGA NETO, S.; MADRUGA, M. S.; FRAGA, A. B. Effect of diet and genotype on carcass characteristics of feedlot hair sheep. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, n. 12, p. 2763-2768. 2010. DOI: 10.1590/S1516-35982010001200029
CUNHA, M. G. G.; CARVALHO, F. F. R.; GONZAGA NETO, S.; CEZAR, M. F. Características quantitativas de carcaça de ovinos em Santa Inês confinados alimentados com rações contendo diferentes níveis de caroço de algodão integral. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 6, p. 1112-1120, 2008. DOI: 10.1590/S1516-35982008000600023.
FACTORI, M. A.; COSTA, C.; MEIRELLES, P. R. L.; OLIVEIRA, K.; ROSALES, L. A.; MORAES, G. J.; GOLÇALVES, H. C. Degradabilidade ruminal de híbridos de milho em função do estádio de colheita e processamento na ensilagem. Boletim da Indústria Animal, Nova Odessa, v. 65, n. 4, p. 259-273, out./dez., 2008.
GOMIDE, L. A. M.; RAMOS, E. M.; FONTES, P. R. A carne com alimento; propriedades da carne fresca. In: GOMIDE, L. A. M.; RAMOS, E. M.; FONTES, P. R. Ciência e qualidade da carne: fundamentos. Viçosa, MG: Editora UFV, 2013. p. 11-56.
JOBIM, C. C.; BRANCO, A. F.; GAI, V. F.; CALIXTO JUNIOR, M.; SANTOS, G. T. Qualidade da silagem de grãos de milho com adição de soja crua e parâmetros de digestibilidade parcial e total em bovinos. Arquivos de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 62, n. 1, p. 107-115, 2010. DOI: 10.1590/S0102-09352010000100015.
LAGE, J. F.; RODRIGUES, P. V.; PEREIRA, G. R.; VALADARES FILHO, S. C.; OLIVEIRA, A. S.; DETMANN, E.; SOUZA, N. K. P.; LIMA, J. C. M. Glicerina bruta na dieta de cordeiros terminados em confinamento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 45, n. 9, p. 1012-1020, 2010. DOI: 10.1590/S0100-204X2010000900011.
LEMES, J. S.; ROLL, V. F. B. Avaliação da carcaça em animais de produção. Pelotas: Ed. Carta. 2013. 147 p.
LISBOA, A. C. C.; FURTADO, D. A.; MEDEIROS, A. N.; COSTA, R. G.; QUEIROGA, R. C. R. E.; BARRETO, L. M. G.; PAULO, J. L. A. Avaliação da qualidade da carne de cabritos nativos terminados com dietas contendo feno de Maniçoba. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 11, n. 4, p. 1046-1055, 2010.
McMANUS, C.; PAIM, T. P.; LOUVANDINI, H.; DALLAGO, B. S. L.; DIAS, L. T.; TEIXEIRA, R. A. Avaliação ultrassonográfica da qualidade de carcaça de ovinos Santa Inês. Ciência Animal Brasileira, v. 14, n. 1, p. 08-16, 2013. DOI: 10.5216/cab.v14i1.12336
MERTENS, D. R. Gravimetric determination of amylase-treated neutral detergent fiber in feeds with refluxing in beakers or crucibles: collaborative study. Journal of AOAC International, v. 85, n. 6, p. 1217-1240. 2002.
MOLENTO, M. B; TASCA, C.; GALLO, A.; FERREIRA, M.; BONONI, R.; STECCA, E. Método Famacha como parâmetro clínico individual de infecção por Haemonchus contortus em pequenos ruminantes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 34, n. 4, p. 1139-1145, 2004. DOI: 10.1590/S0103-84782004000400027.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of dairy cattle. 7th ed. rev. Washington: National Academy Press, 2001.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and new world camelids. Washington: National Academy Press, 2007. 362 p.
OLIVEIRA, D. S.; ROGÉRIO, M. C. P.; BATISTA, A. S. M.; ALVES, A. A.; ALBUQUERQUE, F. H. M. A. R. de; POMPEU, R. C. F. F.; GUIMARAES, V. P.; DUARTE, T. F. Desempenho e características de carcaça de cordeiros SPRD cruzados com as raças Santa Inês e Somalis Brasileira terminados em confinamento. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 15, n. 4, p. 937-946, 2014. DOI: 10.1590/S1519-9940201400040002
OSÓRIO, J. C. S.; OSÓRIO, M. T. M.; FERREIRA, O. G.; VARGAS JUNIOR, F. M.; FERNANDES, A. R. M .; RICARDO, H. A.; ALVES, L. G. C.; ORRICO JÚNIOR, M. A. P. Avaliação da carcaça de caprinos e ovinos. PUBVET, Londrina, v. 6, n. 23, Ed. 209, Art. 1403, 2012.
PÉREZ, J. R. O.; CARVALHO, P. A. Considerações sobre carcaças ovinas. In: PÉREZ, J. R. O. (Org.). Ovinocultura: aspectos produtivos. Lavras: UFLA, 2007. p. 1-29
PIRES, C. C.; GALVANI, D. B.; CARVALHO, S.; CARDOSO, A. R.; GASPERIN, B. G. Características da carcaça de cordeiros alimentados com dietas contendo rações contendo farelo de babaçu. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 2, p. 392-398, 2009. DOI: 10.1590/S1516-35982009000200024.
PRADO-CALIXTO, O. P.; MIZUBUTI, I. Y.; RIBEIRO, E. L. A.; PEREIRA, E. S.; SILVA, R. T.; CORLETTO, L.; PEIXOTO, E. L. T., CARVALHO, L. N.; NIHEI, A. K.; MASSARO JÚNIOR, F. L.; SILVA, L. D. F.; GALBEIRO, S. Comportamento ingestivo e parâmetros sanguíneos em ovinos que receberam dietas contendo aditivos à base de extratos de própolis em pó. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 69, n. 2, p. 381-390, 2017. DOI: 10.1590/1678-4162-9065.
ROCHA, H. C.; BOTELHO VIEIRA, M. I.; STREINSTRASSER FONSECA, R.; OLIVEIRA DA COSTA, L.; CECCHETTI, D.; PASSOS NADAL, R. dos; SANTOS ROCHA, F. dos. Produção de carne e características da carcaça de cordeiros não castrados, castrados e induzidos ao criptorquidismo. Semina: Ciências Agrárias, v. 31, n. 31, p. 783-792, 2010. DOI: 10.5433/1679-0359.2010v31n3p783
SELAIVE-VILLARROEL, A. B.; SOUSA JUNIOR, F. A. de. Crescimento e características de carcaça de cordeiros mestiços Santa Inês e Somalis x SRD em regime semi-intensivo de criação. Revista Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 5, p. 948-952, 2005. DOI: 10.1590/S1413-70542005000500005.
SILVA SOBRINHO, A. G. Criação de ovinos. Jaboticabal: Funep, 2001. 302 p.
SILVA SOBRINHO, A. G.; SAÑUDO, C.; OSÓRIO, J. C. S.; ARRIBAS, M. M. C.; OSÓRIO, M. T. M. Produção de carne ovina. Jaboticabal: FUNEP, 2008. 228 p.
SISTEMA PARA ANÁLISES ESTATÍSTICAS - SAEG. versão 9.1. Viçosa: UFV, 2007.
STEELE, M. A.; ALZAHAL, O.; HOOK, S. E.; CROOM, J.; MCBRIDE, B. W. Ruminal acidosis and the rapid onset of ruminal parakeratosis in a mature dairy cow: a case report. Acta Veterinaria Scandinavica, v. 59, n. 39, p. 1-6, 2009. DOI: 10.1186/1751-0147-51-39
VAN SOEST, P. J.; ROBERTSON, J. B.; LEWIS, B. A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, v. 74. p. 3583-3597, 1991. DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Semina: Ciências Agrárias
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.