Comparison between lambs and goat kids meat production of animals fed Caatinga vegetation enriched with buffel (Cenchrus ciliaris L.) grass

Authors

  • Nadjanara Souza Oliveira Mota Universidade Federal de Campina Grande
  • José Morais Pereira Filho Universidade Federal de Campina Grande
  • Luiza Daiana Araújo da Silva Formiga Universidade Federal de Campina Grande
  • Aderbal Marcos de Azevedo Silva Universidade Federal de Campina Grande
  • Marcílio Fontes Cézar Universidade Federal de Campina Grande
  • Olaf Andreas Bakke Universidade Federal de Campina Grande
  • Jucileide Barboza Borburema Universidade Federal de Campina Grande
  • Ronaldo Lopes Oliveira Universidade Federal da Bahia
  • Leilson Rocha Bezerra Universidade Federal de Campina Grande

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n6p2795

Keywords:

Cenchrus ciliaris L, Drought, Longissimus dorsi area, Ruminant, Semi-arid.

Abstract

This study compared the performance and meat production of goat kids and lambs that were fed semi-arid Caatinga vegetation enriched with buffel grass (Cenchrus ciliaris L.). Twelve crossbred Boer × undefined breed goat kids and 12 Santa Inês lambs that had 20.7 kg of body weight (BW) were studied. Goat kids presented greater (P < 0.05) organic matter intake and digestibility, total gain, average daily gain (ADG) and perirrenal fat compared to lambs fed Caatinga vegetation enriched with buffel grass. However, the morphometric carcass measurements (external and leg length; chest and rump width; leg perimeter and chest circumference) were higher (P < 0.05) in lambs compared to those of goat kids. The crude protein and neutral detergent fiber intake and digestibility, cooling carcass loss, biological yield, empty body weight, hot carcass and cold carcass weights and yields, subcutaneous fat thickness, carcass compactness index and Longissimus dorsi area were similar (P > 0.05) between goat kids and lambs. Goat kids (crossbred Boer × undefined breed) more efficiently used Caatinga vegetation enriched with Cenchrus ciliaris L. than Santa Inês lambs; this vegetation improved nutrient intake, ADG and, consequently, feeding conversion. However, Santa Inês lambs presented higher carcass morphometric values.

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Author Biographies

Nadjanara Souza Oliveira Mota, Universidade Federal de Campina Grande

Discente de Mestrado em Ciência Animal, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

José Morais Pereira Filho, Universidade Federal de Campina Grande

Prof., Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária, UAMV e Engenharia Florestal, UAEF, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

Luiza Daiana Araújo da Silva Formiga, Universidade Federal de Campina Grande

Discente de Mestrado em Ciência Animal, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

Aderbal Marcos de Azevedo Silva, Universidade Federal de Campina Grande

Prof., Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária, UAMV e Engenharia Florestal, UAEF, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

Marcílio Fontes Cézar, Universidade Federal de Campina Grande

Prof., Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária, UAMV e Engenharia Florestal, UAEF, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

Olaf Andreas Bakke, Universidade Federal de Campina Grande

Prof., Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária, UAMV e Engenharia Florestal, UAEF, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

Jucileide Barboza Borburema, Universidade Federal de Campina Grande

Discente de Mestrado em Ciência Animal, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

Ronaldo Lopes Oliveira, Universidade Federal da Bahia

Prof., Departamento de Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia/Universidade Federal da Bahia, Salvador, BA, Brasil.

Leilson Rocha Bezerra, Universidade Federal de Campina Grande

Prof., Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária, UAMV e Engenharia Florestal, UAEF, Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande, Patos, PB, Brasil.

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Published

2018-11-30

How to Cite

Mota, N. S. O., Pereira Filho, J. M., Formiga, L. D. A. da S., Silva, A. M. de A., Cézar, M. F., Bakke, O. A., Borburema, J. B., Oliveira, R. L., & Bezerra, L. R. (2018). Comparison between lambs and goat kids meat production of animals fed Caatinga vegetation enriched with buffel (Cenchrus ciliaris L.) grass. Semina: Ciências Agrárias, 39(6), 2795–2806. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n6p2795

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