Corn hybrid silage quality according to harvesting time

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n2p369

Keywords:

Bromatology, Dry matter production, Phenological stages, Structural components, Total digestible nutrients.

Abstract

The present study aimed to evaluate the dry matter production of different corn hybrids, the plant chemical composition at the time of ensiling and the participation of the structural components of the plant at the different phenological stages. Corn hybrids P2530, P30B39H and P30R50H were harvested successively at the kernel blister (R2); kernel milk (R3); kernel dough (R4); and kernel dent (R5) stages. We determined the dry matter contents, the percentage participation of each physical structure of the plant at the time of each evaluation, as well as the first ear height, plant height, number of dry leaves, production of dry ensilable phytomass, grain and chemical composition at the time of ensiling (kernel dent stage, R5). There was no difference (p > 0.05) in dry phytomass production between the evaluated hybrids. In general, the hybrid P30R50H, considering dry biomass production and fiber composition of the plant and relative value of the food was balanced for silage. The advance of the stages provided an increase in the grain participation and consequent reduction of the other components in the physical composition of the plant, and the R4 stage was the moment of best association between productivity and physical composition of the plant for silage production.

Author Biographies

Mikael Neumann, Universidade Estadual do Centro-Oeste

M.e em Ciências Veterinárias, Área de Saúde e Produção Animal Sustentável, UNICENTRO, Colaborador, Núcleo de Produção Animal, NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Bruno José Venancio, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Dr., Pesquisador, Núcleo de Produção Animal, NUPRAN, Prof., Pós-Graduação, Cursos de Agronomia e Ciências Veterinárias, Universidade Estadual Do Centro Oeste, UNICENTRO, Guarapuava, PR, Brasil.

Egon Henrique Horst, Universidade Estadual de Londrina

Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, colaborador do NUPRAN, Londrina, PR, Brasil.

Fernando Braga Cristo, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Colaboradores do NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Karina Petkowicz, Universidade Estadual de Ponta Grossa

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual de Ponta Grossa, UEPG, Colaboradora do NUPRAN, Ponta Grossa, PR, Brasil.

Giovanna Bobato Pontarolo, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Discente, Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciências Veterinárias, UNICENTRO, Colaboradores do NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Marcelo Cruz Mendes, Universidade Estadual do Centro-Oeste

Prof., Pós-Graduação do Curso de Agronomia, UNICENTRO, Dr., Colaborador, NUPRAN, Guarapuava, PR, Brasil.

Maria Beatriz Antonietti Martins, Centro Universitário Campo Real

Discente, Curso de Graduação em Medicina Veterinária, Centro Universitário Campo Real, CAMPO REAL, Guarapuava, PR, Brasil.

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Published

2020-03-06

How to Cite

Neumann, M., Venancio, B. J., Horst, E. H., Cristo, F. B., Petkowicz, K., Pontarolo, G. B., … Martins, M. B. A. (2020). Corn hybrid silage quality according to harvesting time. Semina: Ciências Agrárias, 41(2), 369–382. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n2p369

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