Characteristics of the milk production of the agreste region of the state of Pernambuco, Brazil

Authors

  • Alexandre Amorim Monteiro Universidade Estadual de Londrina
  • Ronaldo Tamanini Universidade Estadual de Londrina
  • Livia Cavaletti Corrêa da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Marcos Rodrigues de Mattos Universidade Estadual de Londrina
  • Douglas Furtado Magnani Universidade Estadual de Londrina
  • Loredana d’Ovidio Universidade Estadual de Londrina
  • Luis Augusto Nero Universidade Federal de Viçosa
  • Márcia de Aguiar Ferreira Barros Universidade Estadual de Londrina
  • Edleide Maria Freitas Pires Universidade Federal de Pernambuco
  • Benoit Pascal Dominique Paquereau Secretaria de Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco
  • Vanerli Beloti Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n4p665

Keywords:

Milk, Milk production, Wasteland region.

Abstract

The Agreste region in the state of Pernambuco is characterized by a diversified economy, with different cultivars, besides the daily and beef farms. In 2004 the State produced 398 million liters of milk; it represented 14.7% of the Northeast Region production and 1.7% of the National production. The aim of this work was to characterize the milk properties of the Agreste region of Pernambuco, observing conditions and factors that could interfere with milk quality. In the survey, 41 milk farms were selected in the region. Small milk farms were the most common found, with less than 25 (43.9%) animals in lactation, and 36 (87.8%) farms held a manual milking process. In relation to hygiene practices during milking, 16 (39.0%) of the producers washed the teats before beginning, but only 4 (9.8%) performed pre-dipping and 34 (82.9%) milked in the presence the calf. Only 5 (12%) farms applied some treatment to the water used for cleaning installations and equipment, even the water for human consumption was treated in only 43.9% of the farms. Milk refrigeration was performed in 10 (24.4%) farms in communitarian tanks. As far as animal health is concerned, 39 (95.1%) owners vaccinated for food and mouth disease and 23 (56.1%) for brucellosis, while 10 (24.4%) tested for tuberculosis. Regarding the farms structure the production conditions were precarious, showing the need of improving the structure itself and animal handling. As well as the implementation of Good Manufacturing Practices in the milking process, proper to the local reality.

Author Biographies

Alexandre Amorim Monteiro, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina-PR.

Ronaldo Tamanini, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina-PR.

Livia Cavaletti Corrêa da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina-PR.

Marcos Rodrigues de Mattos, Universidade Estadual de Londrina

Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, DMVP, CCA, UEL, Londrina-PR.

Douglas Furtado Magnani, Universidade Estadual de Londrina

Residente de Medicina Veterinária Preventiva: Inspeção de Produtos de Origem Animal, DMVP, CCA, UEL.

Loredana d’Ovidio, Universidade Estadual de Londrina

Aluna de Iniciação Científica/ CNPq do Curso de Medicina Veterinária, UEL.

Luis Augusto Nero, Universidade Federal de Viçosa

Docente do Departamento de Veterinária da Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa-MG.

Márcia de Aguiar Ferreira Barros, Universidade Estadual de Londrina

Médica Veterinária, responsável pelo Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, DMVP, CCA, UEL.

Edleide Maria Freitas Pires, Universidade Federal de Pernambuco

Docente da Universidade Federal de Pernambuco.

Benoit Pascal Dominique Paquereau, Secretaria de Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco

Gerente de Inovação do APL Pecuária Leiteira da Secretaria de Ciência e Tecnologia do Estado de Pernambuco.

Vanerli Beloti, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, UEL, Londrina- PR. Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva.

Published

2007-08-30

How to Cite

Monteiro, A. A., Tamanini, R., Silva, L. C. C. da, Mattos, M. R. de, Magnani, D. F., d’Ovidio, L., … Beloti, V. (2007). Characteristics of the milk production of the agreste region of the state of Pernambuco, Brazil. Semina: Ciências Agrárias, 28(4), 665–674. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n4p665

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