Effects of purified glycerin in balanced diets of chicken broilers treated from 22 to 42 days of age1

Authors

  • Mônica Calixto da Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz Universidade Federal do Tocantins
  • Kênia Ferreira Rodrigues Universidade Federal do Tocantins
  • Gerson Fausto da Silva Universidade Federal do Tocantins
  • Luciano Fernandes Sousa Universidade Federal do Tocantins
  • Flávia Luzia Rodrigues Fonseca Universidade Federal do Tocantins
  • Carla Fonseca Alves Campos Universidade Federal do Tocantins
  • Wescley Faccini Augusto Universidade Federal do Tocantins
  • Iberê Pereira Parente Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão
  • Latóya de Sousa Bezerra Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n4p2083

Keywords:

Biodiesel by-products, High-energy feed, Meat quality, Growth performance.

Abstract

The aim of this study was to investigate the effects of including purified glycerin in the diets of broilers from 22 to 42 days of age. Eighty Cobb 500® lineage broilers were distributed in a completely randomized design (CRD) to one of four treatment groups (0, 2, 4 and 6% of purified glycerin inclusion in feed) and five replicates of four birds. The birds were evaluated for performance (weight gain, feed intake and feed conversion); carcass yield; special cuts yield (thigh, drumstick and breast); muscle colour (L* = lightness, a* = redness, b* = yellowness); and crude protein, ether extract and moisture content of the breast muscle. Inclusion of purified glycerin in the diet did not affect (p > 0.05) any of the growth performance indicators, which demonstrated the technical feasibility of including up to 6% glycerin in the diet. Similarly, there was no effect on carcass yield; special-cut yields; muscle colour (L* = lightness, a* = redness, b* = yellowness); or crude protein, ether extract and moisture content of breast muscle. The inclusion of purified glycerin at up to 6% in the diet proved to be feasible in broilers treated from 22 to 42 days of age.

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Author Biographies

Mônica Calixto da Silva, Universidade Federal do Tocantins

Discente de Pós-Doutorado, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Roberta Gomes Marçal Vieira Vaz, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Kênia Ferreira Rodrigues, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Gerson Fausto da Silva, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Luciano Fernandes Sousa, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Departamento de Zootecnia da Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Flávia Luzia Rodrigues Fonseca, Universidade Federal do Tocantins

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Carla Fonseca Alves Campos, Universidade Federal do Tocantins

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Wescley Faccini Augusto, Universidade Federal do Tocantins

Discente de Pós-Doutorado, Programa de Pós-graduação em Ciência Animal Tropical, Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Iberê Pereira Parente, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão

Prof., Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão. Presidente Dutra, MA, Brasil.

Latóya de Sousa Bezerra, Universidade Federal do Tocantins

Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal Tropical, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

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Published

2017-08-04

How to Cite

Silva, M. C. da, Vaz, R. G. M. V., Rodrigues, K. F., Silva, G. F. da, Sousa, L. F., Fonseca, F. L. R., … Bezerra, L. de S. (2017). Effects of purified glycerin in balanced diets of chicken broilers treated from 22 to 42 days of age1. Semina: Ciências Agrárias, 38(4), 2083–2090. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n4p2083

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