Fatty acid profile of milk from cows fed palm kernel cake

Authors

  • Leidiane Reis Pimentel Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Fabiano Ferreira da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Robério Rodrigues Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Eli Santana de Oliveira Rodrigues Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Murilo de Almeida Meneses Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Antônio Ferraz Porto Júnior Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Dicastro Dias de Souza Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Gonçalo Mesquita da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Camile Carvalho Pacheco Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Paulo Andrade de Oliveira Universidade Federal da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2773

Keywords:

Conjugated linoleic acid, Monounsaturated, Milk production, Polyunsaturated.

Abstract

To evaluate the fatty acid profile of milk from cows fed palm kernel cake (PKC), 12 Holstein × Zebu crossbred cows were kept in the feedlot, distributed into a triple 4 × 4 Latin square, and fed the following treatments: 1) control; 2) inclusion of 50 g PKC/kg in the total dry matter (TDM); 3) inclusion of 100 g PKC/kg in the TDM; and 4) inclusion of 150 g PKC/kg in the TDM. Milk samples from the morning and afternoon milkings were collected in the amount of 1% of the daily production of each animal; subsequently, 100-mL subsamples were frozen for analysis of the fatty acid profile. Inclusion of PKC did not change the concentration of short-chain fatty acids or myristoleic (C14:1), pentadecenoic (C15:1), palmitic (C16:0), and palmitoleic (C16:1) fatty acids. Concentrations of medium-chain and lauric (C12:0) and myristic (C14:0) fatty acids increased linearly (P < 0.05). A decreasing linear effect was observed (P < 0.05) on the concentration of the C15:0 fatty acid. No effects were observed (P > 0.05) on the long-chain fatty acids and those of the omega 6 and 3 series; on the ratio between poly-unsaturated and saturated fatty acids; or on the ratio between the fatty acids of the omega 6/omega 3 series. The concentration of conjugated linoleic acid was not influenced (P > 0.05) by inclusion of PKC in the diet. Addition of palm kernel cake to the diet of lactating cows influences the concentration of medium-chain fatty acids, and of lauric (C12:0), myristic (C14:0), and pentadecanoic (C15:0) fatty acids in their milk.

Author Biographies

Leidiane Reis Pimentel, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Fabiano Ferreira da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof., Departamento de Tecnologia Rural e Animal, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Robério Rodrigues Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof., Departamento de Tecnologia Rural e Animal, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Eli Santana de Oliveira Rodrigues, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Murilo de Almeida Meneses, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Antônio Ferraz Porto Júnior, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Dicastro Dias de Souza, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Gonçalo Mesquita da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Camile Carvalho Pacheco, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Paulo Andrade de Oliveira, Universidade Federal da Bahia

Pós-Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal da Bahia, UFBA, Salvador, BA, Brasil.

Downloads

Published

2016-09-02

How to Cite

Pimentel, L. R., Silva, F. F. da, Silva, R. R., Rodrigues, E. S. de O., Meneses, M. de A., Porto Júnior, A. F., … Oliveira, P. A. de. (2016). Fatty acid profile of milk from cows fed palm kernel cake. Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2773–2784. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2773

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.