Feeding behavior of sheep fed diets with Elaeis guineensis palm kernel meal

Authors

  • Bianca Damasceno Pinho Universidade Federal do Pará
  • Aline Fernanda Oliveira Ramos Universidade Federal do Pará
  • José de Brito Lourenço Júnior Universidade Federal do Pará
  • Cristian Faturi Universidade Federal Rural da Amazônia
  • André Guimarães Maciel e Silva Universidade Federal do Pará
  • Benjamim de Souza Nahúm Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Amazônia Oriental
  • Maria Cristina Manno Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Kedson Raul de Souza Lima Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Luciano Fernandes Sousa Universidade Federal do Tocantins
  • Jamile Andréa Rodrigues da Silva Universidade Federal Rural da Amazônia
  • Geisielly Sousa Araújo Universidade Federal do Pará
  • Juliana Cristina de Castro Budel Universidade Federal do Pará

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2513

Keywords:

Sheep, Palm kernel meal, Elaeis guineensis, Rumination efficiency, Merycism mastication.

Abstract

In order to evaluate the feeding behavior of sheep fed with diets containing different levels of palm kernel meal (PKM) substituted for corn silage, a metabolic assay was performed on 20 ewes (5 treatments × 4 replicates) over 25 d. The animals received corn silage diets with the addition of increasing levels of PKM (0, 15, 30, 45, and 60%). The following parameters were evaluated: dry matter (DM) intake, neutral detergent fiber (NDF) intake, feeding time, rumination time, idle time, number of merycism mastications per bolus, time spent ruminating each bolus, DM and NDF per bolus, number of ruminated boluses per day, feeding and rumination efficiency, total chewing time, and number of merycism mastications per day. The daily intake of both DM and NDF increased linearly (P < 0.05), and when sheep were fed diets of at least 43.18 and 39.15% PKM, respectively, the consumption values were significantly different than when sheep were fed diets with 0% PKM (P < 0.05). In contrast, feeding time declined linearly, and in response to diets with at least 28.05% PKM, the sheep exhibited significantly different feeding times from those of sheep fed 0% PKM, with a reduction of 0.0613 percentage points per 1% increase in PKM. Idle time, rumination time, and rumination time per bolus each exhibited quadratic responses (P < 0.05), and the minimum rumination time per bolus was 44.37 s with 35.19% PKM. A quadratic response was also observed for total chewing time and both measures of merycism mastications (P < 0.05). Therefore, we concluded that the inclusion of PKM in the diets of sheep improves some parameters of feeding behavior, and the use of PKM is recommended at DM percentages of up to 40%.

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Author Biographies

Bianca Damasceno Pinho, Universidade Federal do Pará

Zootecnista, Mestre em Ciência Animal, Universidade Federal do Pará, UFPA, Belém, PA, Brasil.

Aline Fernanda Oliveira Ramos, Universidade Federal do Pará

Zootecnista, Mestre em Ciência Animal, Universidade Federal do Pará, UFPA, Belém, PA, Brasil.

José de Brito Lourenço Júnior, Universidade Federal do Pará

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UFPA, Campus Castanhal, Castanhal, PA, Brasil.

Cristian Faturi, Universidade Federal Rural da Amazônia

Prof. Dr., Instituto de Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, ISPA/UFRA, Belém, PA, Brasil.

André Guimarães Maciel e Silva, Universidade Federal do Pará

Prof. Dr., Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UFPA, Campus Castanhal, Castanhal, PA, Brasil.

Benjamim de Souza Nahúm, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Amazônia Oriental

Pesquisador A, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, EMBRAPA Amazônia Oriental, Belém, PA, Brasil.

Maria Cristina Manno, Universidade Federal Rural da Amazônia

Prof. Dr., Instituto de Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, ISPA/UFRA, Belém, PA, Brasil.

Kedson Raul de Souza Lima, Universidade Federal Rural da Amazônia

Prof. Dr., Instituto de Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, ISPA/UFRA, Belém, PA, Brasil.

Luciano Fernandes Sousa, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Universidade Federal do Tocantins, UFT, Araguaína, TO, Brasil.

Jamile Andréa Rodrigues da Silva, Universidade Federal Rural da Amazônia

Profa Dra, Instituto de Saúde e Produção Animal, Universidade Federal Rural da Amazônia, ISPA/UFRA, Belém, PA, Brasil.

Geisielly Sousa Araújo, Universidade Federal do Pará

Zootecnista, Mestre em Ciência Animal, Universidade Federal do Pará, UFPA, Belém, PA, Brasil.

Juliana Cristina de Castro Budel, Universidade Federal do Pará

Zootecnista, Mestre em Ciência Animal, Universidade Federal do Pará, UFPA, Belém, PA, Brasil.

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Published

2016-09-02

How to Cite

Pinho, B. D., Ramos, A. F. O., Lourenço Júnior, J. de B., Faturi, C., Silva, A. G. M. e, Nahúm, B. de S., … Budel, J. C. de C. (2016). Feeding behavior of sheep fed diets with Elaeis guineensis palm kernel meal. Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2513–2520. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2513

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