Effects of including scrapes of residual dehydrated cassava in sheep feeding on intake and nutrient digestibility

Authors

  • Luiz Juliano Valério Geron Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Fabiana Gomes da Costa Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Lucas da Silva Roberto Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Ana Paula da Silva Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Kallynka Samara Martins Coelho Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Jocilaine Garcia Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Sílvia Cristina de Aguiar Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Joilma Toniolo Honório de Carvalho Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Wemilli Grazieli Souza Santana Universidade do Estado do Mato Grosso
  • Edson Júnior Heitor de Paula Universidade do Estado do Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2407

Keywords:

Crude protein, Dry matter, Neutral detergent fiber, Total carbohydrates.

Abstract

The objective of the present study was to evaluate the inclusion of 0%, 10%, 20%, and 30% of scrapes residual dehydrated cassava (SRDC) in sheep feed on the intake and total digestibility coefficient (DC) of nutrients. We used four sheep with body weight (BW) of 26.0 kg, distributed in a Latin square design. The sheep were placed in metabolism cages and received two meals a day. The variables studied were subjected to analysis of variance and differences were tested using regression analysis at the 5% significance level. We determined that the inclusion of different concentrations of SRDC in sheep feeding did not modify (p > 0.05) the intake of intake of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), or total carbohydrates (TC) expressed in g animal-1 day-1, g kg0.75-1 and %BW). On average 2.83%, 2.58%, 0.34%, 0.07%, 1.62%, 0.91%, and 2.24% of the BW were obtained for intake of DM, OM, CP, EE, NDF, ADF, and TC, respectively. However, the four experimental diets negatively affected the NFC intake and %BW (p < 0.05). Different concentrations (0%, 10%, 20%, and 30%) of SRDC in sheep diets did not influence (p > 0.05) the digestibility coefficient of most of the variables measured (DM, OM CP, EE, NDF, ADF, TCH, NFC, with average values of 67.79%, 67.61%, 53.87%, 81.42%, 55.61%, 39.07%, 70.95%, and 91.48%, respectively. Thus, we conclude that the inclusion of up to 30% of SRDC in sheep diets would not affect intake or nutrient digestibility

Author Biographies

Luiz Juliano Valério Geron, Universidade do Estado do Mato Grosso

Prof., Universidade do Estado do Mato Grosso, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Fabiana Gomes da Costa, Universidade do Estado do Mato Grosso

Discente do Curso de Mestrado, Pós-Graduação em Ciências Animal, Universidade Federal do Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT, Brasil.

Lucas da Silva Roberto, Universidade do Estado do Mato Grosso

Discente do Curso de Bacharelado em Zootecnia, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Ana Paula da Silva, Universidade do Estado do Mato Grosso

Discente do Curso de Bacharelado em Zootecnia, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Kallynka Samara Martins Coelho, Universidade do Estado do Mato Grosso

Discente do Curso de Bacharelado em Zootecnia, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Jocilaine Garcia, Universidade do Estado do Mato Grosso

Prof., Universidade do Estado do Mato Grosso, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Sílvia Cristina de Aguiar, Universidade do Estado do Mato Grosso

Discente do Curso de Bacharelado em Zootecnia, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Joilma Toniolo Honório de Carvalho, Universidade do Estado do Mato Grosso

Discente do Curso de Bacharelado em Zootecnia, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Wemilli Grazieli Souza Santana, Universidade do Estado do Mato Grosso

Discente do Curso de Bacharelado em Zootecnia, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

Edson Júnior Heitor de Paula, Universidade do Estado do Mato Grosso

Prof., Universidade do Estado do Mato Grosso, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil.

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Published

2016-09-02

How to Cite

Geron, L. J. V., Costa, F. G. da, Roberto, L. da S., Silva, A. P. da, Coelho, K. S. M., Garcia, J., … Paula, E. J. H. de. (2016). Effects of including scrapes of residual dehydrated cassava in sheep feeding on intake and nutrient digestibility. Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2407–2416. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2407

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