Feeding behavior of dairy cows fed different levels of castor meal in the diet

Autores

  • Dicastro Dias de Souza Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Fabiano Ferreira da Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Alex Resende Schio Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Antonio Ferraz Porto Junior Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Robério Rodrigues Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Bismarck Moreira Santiago Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Eli Santana de Oliveira Rodrigues Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Andrey Couto Abreu Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Camile Carvalho Pacheco Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia
  • Jemima Fialho Muricy Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2355

Palavras-chave:

Brachiaria brizantha, Grazing, Rumination, Feed efficiency.

Resumo

This study aimed to evaluate the inclusion of castor meal in the diet of lactating cows in grazing system and its implications in feeding behavior. Eight Holstein x Zebu crossbred cows, with average milk production adjusted to 300 days in the previous lactation, between 5000 and 6000 kg and 100.33 ± 13.33 days of lactation and average body weight of 509.47 ± 61.90 kg, were distributed in two 4 x 4 Latin squares, with 4 levels of castor meal inclusion in the total diet, and using Brachiaria brizantha pasture as roughage. The experiment consisted of four experimental periods, lasting 21 days each. In each trial, the roughage and supplements were collected for evaluation of chemical composition. Animals were subjected to visual observation for evaluation of feeding behavior for 24 hours, from the 20th to the 21st day of each experimental period. The observations of the activities were recorded every five minutes. We determined the number of ruminating chews and the time spent in rumination of each ruminal bolus with the use of digital stopwatch. There was a quadratic effect for the grazing time with maximum point of inclusion of castor meal at 4.61% in the diet; other variables did not differ: rumination, idleness, trough, rumination efficiency, feeding and grazing time, rumination and idleness. Castor meal can be included in the diet with levels up to 10%, for little changes in the feeding behavior of animals.

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Biografia do Autor

Dicastro Dias de Souza, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Fabiano Ferreira da Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof. Pleno, Departamento de Tecnologia Rural e Animal, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Alex Resende Schio, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Pós-Doutorado Drs., Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Antonio Ferraz Porto Junior, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Robério Rodrigues Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Prof. Pleno, Departamento de Tecnologia Rural e Animal, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Bismarck Moreira Santiago, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, USB, Itapetinga, BA, Brasil.

Eli Santana de Oliveira Rodrigues, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente de Pós-Doutorado Drs., Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UESB, Itapetinga, BA, Brasil.

Andrey Couto Abreu, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, USB, Itapetinga, BA, Brasil.

Camile Carvalho Pacheco, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, USB, Itapetinga, BA, Brasil.

Jemima Fialho Muricy, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, USB, Itapetinga, BA, Brasil.

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Publicado

2016-09-02

Como Citar

Souza, D. D. de, Silva, F. F. da, Schio, A. R., Porto Junior, A. F., Silva, R. R., Santiago, B. M., Rodrigues, E. S. de O., Abreu, A. C., Pacheco, C. C., & Muricy, J. F. (2016). Feeding behavior of dairy cows fed different levels of castor meal in the diet. Semina: Ciências Agrárias, 37(4Supl1), 2355–2364. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n4Supl1p2355

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