Chemical composition of elephant grass silages supplemented with different levels of dehydrated cashew bagasse

Authors

  • Danillo Glaydson Farias Guerra Universidade Federal da Paraíba
  • Isaac Sydney Alves da Silva Maia Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Alexandre Paula Braga Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Liz Carolina da Silva Lagos Cortes Assis Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Jesane Alves de Lucena Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Denise Cristiane Bidler Universidade Federal de Campina Grande
  • Clemente Fernandes dos Santos Neto Universidade Estadual Vale do Acaraú
  • Yonara Francisca Medeiros e Silva Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Maria Izabel Batista Pereira Universidade Federal Rural do Semi-Árido
  • Márcia Marcila Fernandes Pinto Universidade Federal Rural do Semi-Árido

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n2p997

Keywords:

Additive, Fermentation, By-product.

Abstract

The objective of the present study was to evaluate the chemical composition of elephant grass silages supplemented with different levels dried cashew bagasse (DCB). Our experiment used a randomized design replicated four times, each replicate consisting of the following five treatments: 100% elephant grass; 95% elephant grass + 5% DCB; 90% elephant grass + 10% DCB; 85% elephant grass + 15% DCB; and 80% elephant grass + 20% DCB. The elephant grass was cut manually to a residual height of 5 cm at 80 days of age, and cashew bagasse was obtained from the processing of cashew stalks used in fruit pulp manufacturing in Mossoró/RN. Plastic buckets were used as experimental silos, and 90 days after ensiling the experimental silos were opened and the contents analyzed. The addition of dried cashew bagasse to silage linearly increased the levels of dried matter and crude protein by 0.59% and 0.13%, respectively, for each 1% addition (P < 0.05). The neutral detergent fiber and acid detergent content of the silages was reduced by 0.22% and 0.09%, respectively, for each 1% addition of the bagasse. The total carbohydrate content was not influenced by the bagasse addition (P > 0.05), and averaged 82.29%. The levels of non-fiber carbohydrate showed linear growth (P < 0.05) as the dehydrated cashew bagasse was added, and pH and ammoniacal nitrogen levels were reduced. The addition of the dehydrated bagasse to elephant grass silage improves its chemical composition, and it can be effectively added up to the level of 20%.

Author Biographies

Danillo Glaydson Farias Guerra, Universidade Federal da Paraíba

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba, UFPB, Campus da UFPB, em Areia, PB, Brasil. 

Isaac Sydney Alves da Silva Maia, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

-Me em Produção animal na Universidade Federal Rural do Semi-Árido, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Alexandre Paula Braga, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Prof. Dr., Deptº de Ciências Animais, DCA, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil. 

Liz Carolina da Silva Lagos Cortes Assis, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Profa Dra, Deptº de Ciências Animais, DCA, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil. 

Jesane Alves de Lucena, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Profa Dra, Deptº de Ciências Animais, DCA, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil. 

Denise Cristiane Bidler, Universidade Federal de Campina Grande

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, PPGZ / CSTR, Universidade Federal de Campina Grande, UFCG, Campus de Patos, PB, Brasil. 

Clemente Fernandes dos Santos Neto, Universidade Estadual Vale do Acaraú

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Estadual Vale do Acaraú, UVA / Embrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, CE, Brasil. 

Yonara Francisca Medeiros e Silva, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil. 

Maria Izabel Batista Pereira, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Produção Animal, PPGPA, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN/UFERSA, Mossoró/Natal, RN, Brasil.

Márcia Marcila Fernandes Pinto, Universidade Federal Rural do Semi-Árido

Discente do Curso de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Produção Animal, PPGPA, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, UFRN/UFERSA, Mossoró/Natal, RN, Brasil.

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Published

2016-04-26

How to Cite

Guerra, D. G. F., Maia, I. S. A. da S., Braga, A. P., Assis, L. C. da S. L. C., Lucena, J. A. de, Bidler, D. C., … Pinto, M. M. F. (2016). Chemical composition of elephant grass silages supplemented with different levels of dehydrated cashew bagasse. Semina: Ciências Agrárias, 37(2), 997–1006. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n2p997

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