Sunflower seed to swine on growing and finishing phase: digestibility, performance and carcass quality

Authors

  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • João Waine Pinheiro Universidade Estadual de Londrina
  • Nilva Aparecida Nicolao Fonseca Universidade Estadual de Londrina
  • Lizete Cabrera Universidade Estadual de Londrina
  • Edgard Hideaki Hoshi Universidade Estadual de Londrina
  • Juliana Sarubbi Universidade Estadual de Londrina
  • Mara Cristina Ribeiro da Costa Universidade Estadual de Londrina
  • Graziela Drociunas Pacheco Universidade Estadual de Londrina
  • Hugo Telles Universidade Estadual de Londrina
  • Cristina Satie Hideshima Universidade Estadual de Londrina
  • Nilson Evilásio de Souza Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2003v24n1p93

Keywords:

Carcass, Performance, Sunflower seed, Sunflower, Swine.

Abstract

Two experiments (a digestibility and a performance tests) were carried out to evaluate sunflower seed (SS) as swine feeding on growing and finishing phases. To performance evaluation 48 pigs, with 19.78 kg liveweight were allotted to four treatments (diet without SS, 5%, 10% and diet with 20% of SS) and they were evaluated during four periods (growing I and II, finishing and total period). All animals were slaughtered and submitted to an electronic carcass evaluation at the end of the experiment. The digestible and metabolizable energy values of SS were 3234 and 3223 kcal/kg, respectively. There were regression effect (P < 0,05) on performance of the following characteristics for the levels of SS: daily feed intake (DFI): DFI(growing I) = 2066.500 - 20.990X; DFI (growing II) = 3098.470 - 36.015X; DFI (finishing) = 4114.030 + 63.420X - 6.447X2; DFI (total) = 2859.450 + 9.848X - 2.267 X2, daily weight gain (DWG): DWG (growing I) = 831.567 - 6.484X, DWG (finishing) = 964.135 + 3.350X - 1.059 X2, DWG (total) = 885.029 + 3.794X - 0.587 X2; feed gain ratio (FGR): FGR (growing II) = 3.356 - 0.025X; FGR (total) = 3.265 - 0.014X; muscle depth on carcass (MD): MD = 46.215 + 2.218X - 0.099 X2 and carcass weight (CW): CW = 75.303 - 0.464X. From the total period of the experiment, the best results to FGR were observed for rations with 20% of SS, and the best results for DWG were observed for rations with 0 and 5% of SS. Ration with 20% of SS affected negativelly the carcass weight.

Author Biographies

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Professores Doutores. Universidade Estadual de Londrina. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. Caixa Postal 6001. CEP 86051-990, Londrina – PR.

João Waine Pinheiro, Universidade Estadual de Londrina

Professores Doutores. Universidade Estadual de Londrina. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. Caixa Postal 6001. CEP 86051-990, Londrina – PR.

Nilva Aparecida Nicolao Fonseca, Universidade Estadual de Londrina

Professores Doutores. Universidade Estadual de Londrina. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. Caixa Postal 6001. CEP 86051-990, Londrina – PR.

Lizete Cabrera, Universidade Estadual de Londrina

Professores Doutores. Universidade Estadual de Londrina. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. Caixa Postal 6001. CEP 86051-990, Londrina – PR.

Edgard Hideaki Hoshi, Universidade Estadual de Londrina

Pós-graduando (Mestrado) de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina.

Juliana Sarubbi, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina.

Mara Cristina Ribeiro da Costa, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina.

Graziela Drociunas Pacheco, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina.

Hugo Telles, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina.

 

 

Cristina Satie Hideshima, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Curso de Medicina Veterinária da Universidade Estadual de Londrina.

Nilson Evilásio de Souza, Universidade Estadual de Maringá

Professor Doutor. Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Química.

 

Published

2003-05-10

How to Cite

Silva, C. A. da, Pinheiro, J. W., Fonseca, N. A. N., Cabrera, L., Hoshi, E. H., Sarubbi, J., … Souza, N. E. de. (2003). Sunflower seed to swine on growing and finishing phase: digestibility, performance and carcass quality. Semina: Ciências Agrárias, 24(1), 93–102. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2003v24n1p93

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