Chemical composition of corn silages produced in two soils of north Paraná

Authors

  • Bruno Mazzer de Oliveira Ramos Universidade Estadual de Londrina
  • Andréa Pereira Pinto Universidade Estadual de Londrina
  • Pedro Andrade Katsuki Universidade Estadual de Londrina
  • Geraldo Parra Gomes Universidade Estadual de Londrina
  • Marcos Rodrigues Podleskis Universidade Estadual de Londrina
  • Tomás Folkowskis Universidade Estadual de Londrina
  • Jose Moura Filho Universidade Estadual de Londrina
  • Lincoln Luis Pedrini Soares Universidade Estadual de Londrina
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2002v23n2p239

Keywords:

Soils, Corn silage, Chemical composition

Abstract

The objective of this study was to determine the chemical composition of corn silages produced in soils originated of arenito caiuá (AC) and basalto (BA) located in North of Paraná. A complete randomized experimental design with two treatments (soils AC and BA), with 18 and 13 replications were used, respectively. The contents of dry matter (DM), mineral matter (MM), crude protein (CP), crude fiber (CF), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), calcium (Ca), phosphorus (P) and total digestible nutrients (TDN) were determined in the samples. The variance analyses did not show significant differences between soils for all components analyzed in the silages. The principal components analysis explained 65% of the variability between corn silages samples of different cultivars originated of soils AC and BA. The more important parameters for characterization and differentiation between cultivars, regardless of soil’s type, were EE, TDN, ADF, NDF and CF.

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Author Biographies

Bruno Mazzer de Oliveira Ramos, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Andréa Pereira Pinto, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Pedro Andrade Katsuki, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Geraldo Parra Gomes, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Marcos Rodrigues Podleskis, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Tomás Folkowskis, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Jose Moura Filho, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Lincoln Luis Pedrini Soares, Universidade Estadual de Londrina

Acadêmicos do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal da Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina,

Paraná, Brasil.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Nutrição Animal. Departamento de Zootecnia. Programa de Pós-graduação em Ciência Animal. UniversidadeEstadual de Londrina, UEL, C.P. 6001, CEP 86.051-990, Londrina, PR.

Published

2009-04-29

How to Cite

Ramos, B. M. de O., Pinto, A. P., Katsuki, P. A., Gomes, G. P., Podleskis, M. R., Folkowskis, T., … Mizubuti, I. Y. (2009). Chemical composition of corn silages produced in two soils of north Paraná. Semina: Ciências Agrárias, 23(2), 239–248. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2002v23n2p239

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