Clinical evaluation of unadapted sheep submited to sudden intake of melon with high levels of sugar

Authors

  • Francisco Leonardo Costa Oliveira Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo
  • Raimundo Alves Barrêto Júnior Universidade Federal Rural do Semiárido
  • Antonio Humberto Hamad Minervino Instituto de Biodiversidade e Floresta, Universidade Federal do Oeste do Pará
  • Leonardo Frasson Reis Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo
  • Marcondes Dias Tavares Universidade Federal Rural do Semiárido
  • Rodolfo Gurgel Vale Universidade Federal Rural do Semiárido
  • Jucélio Silva Gameleira Universidade Federal Rural do Semiárido
  • Francisco Jocelho Alexandre Souza Universidade Federal Rural do Semiárido
  • Clara Satsuki Mori Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo
  • Enrico Lippi Ortolani Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6p3721

Keywords:

Acidosis, Supplementation, Fruits, pH, Rumen.

Abstract

This study evaluated the clinical effects of two different amounts of melon, with a high sugar content, suddenly offered to unadapted sheep. Twelve rumem cannulated crossbred 8-months-old sheep , weighing 25 kg each, were used. These sheep had never been fed with food concentrated with sugar or fruits. The animals were kept in collective pens with a basal diet of roughage and then randomly divided into two equal groups. The sheep in the two groups received 25% and 75% of dry matter (DM) of the diet the crushed melon, administered by the rumen cannula. Physical examination and measurement of rumen fluid pH was performed at the following times: 0, 3, 6, 12, 18 and 24 h. The animals of G25% did not present clinical signs despite subacute acidosis expected after administration of the melon. However, in the G75%, sheep developed clinical manifestation indicative of lactic acidosis with rumen fluid pH lower than 5.0 from T6h, but did not present with dehydration. In sheep from G75 %, tachycardia was observed at 3 h and continued until the end of the study; tachypnea was also observed at 3 h, which was caused by increased abdominal circumference. Based on the results obtained, the supplementation of high amounts of melon (75% DM) in the diet is not recommended for sheep, although the use of 25% DM is safe. However, greater amounts of this fruit could be used in the diet of sheep with gradual adaptation to the substrate.

Author Biographies

Francisco Leonardo Costa Oliveira, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Discente do Programa de Pós-Graduação em Clínica Veterinária da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ/ USP, São Paulo, SP, Brasil.

Raimundo Alves Barrêto Júnior, Universidade Federal Rural do Semiárido

Médico Veterinário, Prof. Dr., Deptº de Ciência Animal, Universidade Federal Rural do Semiárido, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Antonio Humberto Hamad Minervino, Instituto de Biodiversidade e Floresta, Universidade Federal do Oeste do Pará

Médico Veterinário, Prof. Dr., Instituto de Biodiversidade e Floresta, Universidade Federal do Oeste do Pará, UFOPA, Santarém, PA, Brasil.

Leonardo Frasson Reis, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Discente do Programa de Pós-Graduação em Clínica Veterinária da Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ/ USP, São Paulo, SP, Brasil.

Marcondes Dias Tavares, Universidade Federal Rural do Semiárido

Médico Veterinário, Discente do Programa de Pós-Graduação, Deptº de Ciência Animal, Universidade Federal Rural do Semiárido, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Rodolfo Gurgel Vale, Universidade Federal Rural do Semiárido

Médico Veterinário, Discente do Programa de Pós-Graduação, Deptº de Ciência Animal, Universidade Federal Rural do Semiárido, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Jucélio Silva Gameleira, Universidade Federal Rural do Semiárido

Médico Veterinário, Discente do Programa de Pós-Graduação, Deptº de Ciência Animal, Universidade Federal Rural do Semiárido, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Francisco Jocelho Alexandre Souza, Universidade Federal Rural do Semiárido

Discente de Graduação do curso de Zootecnia, UFERSA, Mossoró, RN, Brasil.

Clara Satsuki Mori, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo

Química, Técnica Nível Superior, FMVZ/USP, São Paulo, SP. Brasil.

Enrico Lippi Ortolani, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo

Médico Veterinário, Prof. Titular, FMVZ/USP, São Paulo, SP. Brasil.

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Published

2015-12-09

How to Cite

Oliveira, F. L. C., Barrêto Júnior, R. A., Minervino, A. H. H., Reis, L. F., Tavares, M. D., Vale, R. G., … Ortolani, E. L. (2015). Clinical evaluation of unadapted sheep submited to sudden intake of melon with high levels of sugar. Semina: Ciências Agrárias, 36(6), 3721–3730. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n6p3721

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