Biofertilizer in the nutritional quality of alfalfa (Medicago sativa L.)

Authors

  • Rodrigo Luis Lemes Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Cecilio Viega Soares Filho Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Manoel Garcia Neto Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho
  • Reges Heinrichs Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n3p1441

Keywords:

Biofertilizer, Composition, Nitrogen, Crude protein, Cattle manure.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the response of alfalfa (Medicago sativa L.) in the nutritional composition to the application of biofertilizers. The experiment was conducted with increasing doses of biofertilizers in a greenhouse at the Faculty of Veterinary Medicine / UNESP, Araçatuba - Sao Paulo, Brazil, from April to October 2010. The experimental design was completely randomized with six biofertilizer doses from cattle manure (0, 25, 50, 100, 200, and 400 m3 ha-1) and five replications. Cuts were performed, on average, every 27 days, 10 cm above the ground when 10% of the plants were flowering. Biofertilization had a positive significant impact on foliar nitrogen, potassium, calcium, magnesium, sulfur, and shoot iron concentrations. The values of crude protein, acid detergent fiber, and neutral detergent fiber did not differ between doses of biofertilizers. Biofertilization is a viable alternative for nutrition of this species, showing positive results in the nutritional composition of alfalfa. However, but long-term studies are necessary to assess the environmental impact of these fertilizers.

Author Biographies

Rodrigo Luis Lemes, Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Zootecnista, Mestre em Ciência Animal, Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”, UNESP, Campus de Araçatuba, Araçatuba, SP, Brasil.

Cecilio Viega Soares Filho, Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Prof. Adjunto, Departamento. Apoio, Produção e Saúde Animal, Faculdade de Medicina Veterinária, UNESP, Campus de Araçatuba, Araçatuba, SP, Brasil.

Manoel Garcia Neto, Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Prof. Adjunto, Departamento. Apoio, Produção e Saúde Animal, Faculdade de Medicina Veterinária, UNESP, Campus de Araçatuba, Araçatuba, SP, Brasil.

Reges Heinrichs, Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho

Prof. Adjunto, Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas, UNESP, Campus de Dracena, Dracena, SP, Brasil.

Downloads

Published

2016-06-22

How to Cite

Lemes, R. L., Soares Filho, C. V., Garcia Neto, M., & Heinrichs, R. (2016). Biofertilizer in the nutritional quality of alfalfa (Medicago sativa L.). Semina: Ciências Agrárias, 37(3), 1441–1450. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n3p1441

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)