Lipid sources in the diets and sexual condition of feedlot sheep

Authors

  • Antonio Carlos Homem Junior Faculdade de Tecnologia
  • Jane Maria Bertocco Ezequiel Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Vanessa Ruiz Fávaro Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina
  • Henrique Leal Perez Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Marco Túlio Costa Almeida Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Josimari Regina Paschoaloto Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • André Pastori D'Áurea Premix Nutrição Animal
  • Vanessa Barbosa Carvalho Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Bruno Faleiros Nocera Vaccinar Nutrição e Saúde Animal

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3Supl1p2165

Keywords:

Carcass, Peanut, Peanut oil, Protected fat, Sexual condition, Sunflower.

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effects of lipid sources in the diet and sexual condition on carcass traits, non-carcass components and muscle chemical composition of feedlot sheep. Twenty male and 20 female Dorper cross St Ines sheep, with initial weight of 19.5+2.8 kg were fed on a diet consisting of 40:60 roughage: concentrate ratio. Five rations were tested, the control ration contained no additional lipids whereas the four test rations contained lipids sourced from either sunflower grains, peanut kernels, crude peanut oil or protected fat. A randomized complete block design in factorial scheme was used (2 sexes x 5 lipid sources). The animals were slaughtered at an average of 37.5+0.8 kg. There was no effect of lipid source on any of the carcass variables measured (P> 0.05). Males had higher carcass weights and true yields than females. Females, however, had higher percentages of omental+mesenteric+pelvic fat (8.8 vs 6.4%), subcutaneous fat thickness (4.51 vs 2.23 mm), and intramuscular lipid concentrations (5.06 vs 3.77 g 100g-1 of muscle). Therefore, it appears that females are more inclined to fat deposition when slaughtered at the same weight as males. Further research is required to determine if it is possible to include these lipid sources in feedlot rations without changing the production and composition of sheep meat.

Author Biographies

Antonio Carlos Homem Junior, Faculdade de Tecnologia

Prof., Faculdade de Tecnologia, FATEC, Taquaritinga, SP.

Jane Maria Bertocco Ezequiel, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Profª, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, UNESP, Jaboticabal, SP.

Vanessa Ruiz Fávaro, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina

Pesquisadora da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, EPAGRI, Lages, SC.

Henrique Leal Perez, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNESP, Jaboticabal, SP.

Marco Túlio Costa Almeida, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNESP, Jaboticabal, SP.

Josimari Regina Paschoaloto, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNESP, Jaboticabal, SP.

André Pastori D'Áurea, Premix Nutrição Animal

Pesquisador, Premix Nutrição Animal, Premix, Patrocínio Paulista, SP.

Vanessa Barbosa Carvalho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

 

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, UNESP, Jaboticabal, SP.

 

Bruno Faleiros Nocera, Vaccinar Nutrição e Saúde Animal

Trainee do Departamento de Nutrição e Tecnologia Animal na Vaccinar Nutrição e Saúde Animal, Belo Horizonte, MG.

Published

2015-07-02

How to Cite

Homem Junior, A. C., Ezequiel, J. M. B., Fávaro, V. R., Perez, H. L., Almeida, M. T. C., Paschoaloto, J. R., … Nocera, B. F. (2015). Lipid sources in the diets and sexual condition of feedlot sheep. Semina: Ciências Agrárias, 36(3Supl1), 2165–2174. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n3Supl1p2165

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