Digestibility and nutrient intake in Mangalarga Marchador mares supplemented with Saccharomyces cerevisiae during aerobic training

Authors

  • Tiago Resende Garcia Universidade Federal de Minas Gerais
  • Adalgiza Souza Carneiro de Rezende Universidade Federal de Minas Gerais
  • Juliano Martins Santiago Universidade Federal de Minas Gerais
  • Rosângela Antunes Terra Universidade Federal de Minas Gerais
  • Mayara Gonçalves Fonseca Universidade Federal de Minas Gerais
  • Maria Lindomárcia Leonardo da Costa Universidade Federal de Minas Gerais
  • Ângela Maria Quintão Lana Universidade Federal de Minas Gerais
  • Fernando Queiroz de Almeida Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4p2011

Keywords:

Equine, Fiber, Hemicellulose, Probiotic, Yeast.

Abstract

The study evaluated the effect of yeast supplementation on the digestibility and intake of nutrients of Mangalarga Marchador horses in training. Fourteen Mangalarga Marchador mares were divided into two groups: Probiotic (horses supplemented with 20 g of Saccharomyces cerevisiae daily) and Control. The diet consisted of commercial concentrate and roughage in the ratio of 50:50. The mares were trained for six weeks, Monday to Saturday, and the exercise performed daily alternating work on a treadmill and automatic walker. Nutrient digestibility was assessed using the indicator LIPE® (6 days) end fecal collection was performed for five days. Was analyzed DM, NDF, ADF, CP, GE, hemicelluloses and dry matter intake. There was not difference (P>0,05) in any of the variables analyzed. Supplementation with 20 g of Saccharomyces cerevisiae does not affect the digestibility and nutrient intake in mares Mangalarga Marchador submitted six weeks of aerobic training.

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Author Biographies

Tiago Resende Garcia, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Adalgiza Souza Carneiro de Rezende, Universidade Federal de Minas Gerais

Profª Associado, Dptº de Zootecnia, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Juliano Martins Santiago, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Rosângela Antunes Terra, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Mayara Gonçalves Fonseca, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Maria Lindomárcia Leonardo da Costa, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Ângela Maria Quintão Lana, Universidade Federal de Minas Gerais

Profª Associado, Dptº de Zootecnia, UFMG, Belo Horizonte, MG.

Fernando Queiroz de Almeida, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Prof. Associado, Instituto de Veterinária, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, UFRRJ, Belo Horizonte, MG.

Published

2014-08-27

How to Cite

Garcia, T. R., Rezende, A. S. C. de, Santiago, J. M., Terra, R. A., Fonseca, M. G., Costa, M. L. L. da, … Almeida, F. Q. de. (2014). Digestibility and nutrient intake in Mangalarga Marchador mares supplemented with Saccharomyces cerevisiae during aerobic training. Semina: Ciências Agrárias, 35(4), 2011–2018. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n4p2011

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