Characteristics productive and meat quality of broiler chickens fed finisher diet without vitamin-mineral supplement or limestone and dicalcium phosphate and submitted to heat stress pre-slaughter

Authors

  • Alexandre Oba Universidade Estadual de Londrina
  • João Waine Pinheiro Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Mara Regina Stipp Balarin Universidade Estadual de Londrina
  • Francielle Renata Bueno Universidade Estadual de Londrina
  • Maurício de Almeida Universidade Estadual de Londrina
  • Rimena Vircelino do Amaral Universidade Estadual de Campinas
  • Sandra Regina Brunelli Faculdade de Ciências Sociais e Agrárias de Itapeva

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3371

Keywords:

Color, Finishing phase, Performance, pH, Poultry.

Abstract

Search mechanisms that can reduce the cost of production of poultry is an important factor in the poultry industry. Thus the objective of this study was to evaluate the removal of vitamin and mineral supplement or limestone and dicalcium phosphate feed during the finishing phase, further of the broilers chickens to heat stress pre-slaughter. Hybro male broiler (n=108) aged 42 days old were evaluated until 49 days old to evaluate the performance, carcass and cuts yield, blood biochemistry and meat quality. The results showed that the removal of vitamin and mineral supplement or limestone and dicalcium phosphate feed during the finishing phase did not impair the performance, carcass characteristics and meat quality, as well as showing a possible mechanism to reduce production costs. While heat stress pre-slaughter provided a poor meat quality of poultry.

Author Biographies

Alexandre Oba, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina UEL, Londrina, PR.

João Waine Pinheiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina UEL, Londrina, PR.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, Universidade Estadual de Londrina UEL, Londrina, PR.

Mara Regina Stipp Balarin, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª. do Depto de Medicina Veterinária Preventiva, UEL, Londrina, PR.

Francielle Renata Bueno, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Maurício de Almeida, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Rimena Vircelino do Amaral, Universidade Estadual de Campinas

Discente de Pós-graduação em Engenharia Agrícola da Feagri, Universidade Estadual de Campinas, UNICAMP, Campinas, SP.

Sandra Regina Brunelli, Faculdade de Ciências Sociais e Agrárias de Itapeva

Profª Drª da Faculdade de Ciências Sociais e Agrárias de Itapeva, FAIAT, Itapeva, SP.

Published

2013-02-28

How to Cite

Oba, A., Pinheiro, J. W., Silva, C. A. da, Balarin, M. R. S., Bueno, F. R., Almeida, M. de, … Brunelli, S. R. (2013). Characteristics productive and meat quality of broiler chickens fed finisher diet without vitamin-mineral supplement or limestone and dicalcium phosphate and submitted to heat stress pre-slaughter. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3371–3378. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3371

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.