Performance, broiler carcass and meat quality characteristics, supplemented with organic selenium

Authors

  • Lara Gonçalves de Medeiros Universidade Estadual de Londrina
  • Alexandre Oba Universidade Estadual de Londrina
  • Massami Shimokomaki Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • João Waine Pinheiro Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Adriana Lourenço Soares Universidade Estadual de Londrina
  • Aniele Pissinati Universidade Estadual de Londrina
  • Maurício de Almeida Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3361

Keywords:

Chickens, Nutrition, pH, Trace element, Weight gain.

Abstract

This research was aimed at assessing parameters such like productive and meat quality characteristics of broilers fed on diets with different levels of organic selenium (0; 0,2; 0,4 e 0;6 mg Se/kg of feed). Three hundred male one-day old chickens have been submitted to a completely randomized design, with five repetitions of 15 birds per experimental parcel. Characteristics such like performance, yield grade, cuts, and meat quality have been assessed. The results revealed that the supplementation with selenium did not affect productive characteristics of the broilers. However, it produced a linear reduction on the abdominal fat of the carcasses assessed. Regarding meat quality, the supplementation with organic selenium linearly increased the pH levels at the breast. Besides, it linearly reduced the loss of water by pressure and the shear force, which in turn improved the final quality of the meat.

Author Biographies

Lara Gonçalves de Medeiros, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

 

 

Alexandre Oba, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Massami Shimokomaki, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Prof. Dr. da Universidade Federal Tecnológica, UTFPR, Londrina, PR.

João Waine Pinheiro, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Adriana Lourenço Soares, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª. do Depto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, UEL, Londrina, PR.

Aniele Pissinati, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Maurício de Almeida, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Pós-graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Published

2013-02-28

How to Cite

Medeiros, L. G. de, Oba, A., Shimokomaki, M., Pinheiro, J. W., Silva, C. A. da, Soares, A. L., … Almeida, M. de. (2013). Performance, broiler carcass and meat quality characteristics, supplemented with organic selenium. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3361–3370. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3361

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