Fermentation, kinetics and ruminal degradation in sheep fed with carbohydrate sources associated with oil

Authors

  • Eliane da Silva Morgado Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Jane Maria Bertocco Ezequiel Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Leandro Galzerano Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Euclides Braga Malheiros Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • Viviane Corrêa Santos Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias
  • José Wanderlei Cattelan Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3081

Keywords:

Starch, Degradability, Detergent neutral soluble fiber, Corn, Ruminal parameter, Citrus pulp.

Abstract

The objective this work was to evaluate the degradation, fermentation and kinetics of passage rumen fluid en sheep fed diets containing different carbohydrate associated with the oil. Four rumen cannulated sheep were allotted in 4 x 4 latin square. The treatments consisted of diets with high neutral detergent soluble fiber and diets with high starch associated or not with 4,2% of oil. Incubation times were 3, 6, 12, 24, 48, 72, 96 and 120 hours and ruminal fluid was collected at 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, and 24 hours after feeding. Diets high neutral detergent fiber soluble resulted in greater degradation of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber soluble and starch, and higher pH values, butyric acid production, dilution rate and ruminal recycling compared with diets high starch content. The inclusion of 4,2% oil the different carbohydrate sources had no influence on the fermentation kinetics and degradation of the fiber. High content of neutral detergent soluble fiber in the diet favors the ruminal fermentation compared to the high starch content.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Eliane da Silva Morgado, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Pós-doutoranda, Drª em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Campus de Jaboticabal, SP.

Jane Maria Bertocco Ezequiel, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UNESP, Campus de Jaboticabal, SP.

Leandro Galzerano, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Pós-doutorando, Dr. em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Campus de Jaboticabal, SP.

Euclides Braga Malheiros, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. Dr. do Deptº de Ciências Exatas, UNESP, Campus de Jaboticabal, SP.

Viviane Corrêa Santos, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Pós-doutoranda, Drª. em Zootecnia, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Campus de Jaboticabal, SP.

José Wanderlei Cattelan, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias

Prof. Dr. do Deptº de Clínica e Cirurgia Veterinária, UNESP, Campus de Jaboticabal, SP.

Published

2013-12-11

How to Cite

Morgado, E. da S., Ezequiel, J. M. B., Galzerano, L., Malheiros, E. B., Santos, V. C., & Cattelan, J. W. (2013). Fermentation, kinetics and ruminal degradation in sheep fed with carbohydrate sources associated with oil. Semina: Ciências Agrárias, 34(6), 3081–3092. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n6p3081

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.