Productive, economic and qualitative effects of different nutritional programs for growing and finishing pigs

Authors

  • Eduardo Raele Oliveira Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Maria Bridi Universidade Estadual de Londrina
  • David Fernandes Gavioli Universidade Estadual de Londrina
  • Arturo Pardo Lozano Universidade Estadual de Londrina
  • Nayara Andreo Universidade Estadual de Londrina
  • Roberta Abrami Monteiro Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Jamile Maria de Oliveira Universidade Estadual de Londrina
  • Valéria Santos Moreira Universidade Estadual de Londrina
  • Marina Avena Tarsitano Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3323

Keywords:

Amino acids, Carcass, Lysine, Muscle, Stress.

Abstract

The objective of this work was evaluate the best nutritional program for growing pigs, between five comercial diets with different levels of protein (high, medium and low), chrome picolinate and ractopamine for finishing pigs. Performance, carcass, economy and meat quality were evaluated. Seventy pigs (Pen Ar Lan) were used (35 barrows and 35 gilts) with initial weight ± standard deviation of 25.22 ± 2.5 kg and were slaughtered with final weight plus standard deviation of 119.08 ± 6.0kg. Difference between high protein and low protein + chrrome was observed to feed convertion during growth phases, with high protein showing better results. Difference was observed during finishing phase II to daily gain, showing better results for ractopamine over low protein. Muscle and fat deposition over carcass showed better results for ractopamine against low protein only. Lower levels of drip loss was observed for low protein and ractopamine treatments against higher levels of protein treatments. Ractopamine also showed the best cost when compared with all treatments and was the best nutritional program studied.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Eduardo Raele Oliveira, Universidade Estadual de Londrina

Doutorando do curso de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Ana Maria Bridi, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

David Fernandes Gavioli, Universidade Estadual de Londrina

Mestre em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Arturo Pardo Lozano, Universidade Estadual de Londrina

Doutorando do curso de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Nayara Andreo, Universidade Estadual de Londrina

Doutoranda do curso de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Roberta Abrami Monteiro Silva, Universidade Estadual de Londrina

Depto. de Zootecnia - Suinocultura

Jamile Maria de Oliveira, Universidade Estadual de Londrina

Discente da UEL, Londrina, PR.

Valéria Santos Moreira, Universidade Estadual de Londrina

Discente da UEL, Londrina, PR.

Marina Avena Tarsitano, Universidade Estadual de Londrina

Doutoranda do curso de Pós Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Published

2013-02-28

How to Cite

Oliveira, E. R., Silva, C. A. da, Bridi, A. M., Gavioli, D. F., Lozano, A. P., Andreo, N., Silva, R. A. M., Oliveira, J. M. de, Moreira, V. S., & Tarsitano, M. A. (2013). Productive, economic and qualitative effects of different nutritional programs for growing and finishing pigs. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3323–3340. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3323

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>