Fatty acids profile in Longissimus dorsi of Santa Ines lambs fed with different energy levels

Authors

  • Paulo César Lopes de Arruda Universidade Federal do Ceará
  • Elzânia Sales Pereira Universidade Federal do Ceará
  • Patrícia Guimarães Pimentel Universidade Federal do Ceará
  • Marco Aurélio Delmondes Bomfim Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária
  • Ivone Yurika Mizubuti Universidade Estadual de Londrina
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro Universidade Estadual de Londrina
  • Ridson Melo Fontenele Universidade Federal do Ceará
  • José Gilson Louzada Regadas Filho Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n3p1229

Keywords:

Atherogenicity index, Lamb meat, Unsaturated fatty acids.

Abstract

This study evaluated the influence of rations with different levels of metabolizable energy on the content of total lipids, cholesterol and fatty acid profile of the longissimus dorsi of Santa Ines lambs. Twenty Santa Ines lambs were used, with age and body weight of 50 days and 13.0 kg ± 0.56 kg, respectively, fed rations with different energy levels: 2.08; 2.28; 2.47 e 2.69 Mcal/kgDM. Animals were weighed weekly to follow their body weight gain (BWG); when the mean BW of the treatment reached 28 kg, the animals were slaughtered. The analysis of the lipid profile of Longissimus dorsi presented linear increasing and decreasing for the Cis-10 heptadecanoic acid (C17:1) and eicosatrienoic (C20:3), respectively, with the increasing dietary energy levels (P < 0.05). Cholesterol levels (mg/100g) decreased in relation to the increase in energy levels in the diet. The relations polyunsaturated fatty acids (PUFA): saturated fatty acids (SFA); PUFA: monounsaturated fatty acids (MUA), MUA: SFA, desirable fatty acids, w-6:w-3, atherogenicity index, thrombogenicity index, relation between hypocholesterolemic and hypercholesterolemic fatty acids and the relation (C18:0+C18:1):C16:0 were not affected by energy levels (P>0.05). The dietary manipulation influences the lipid profile in Longissimus dorsi of Santa Ines lambs.

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Author Biographies

Paulo César Lopes de Arruda, Universidade Federal do Ceará

Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Federal do Ceará, UFC, Fortaleza, CE.

Elzânia Sales Pereira, Universidade Federal do Ceará

Profª do Deptº de Zootecnia da UFC, Fortaleza, CE. Bolsista de produtividade do CNPq.

Patrícia Guimarães Pimentel, Universidade Federal do Ceará

Profª do Deptº de Zootecnia da UFC, Fortaleza, CE.

Marco Aurélio Delmondes Bomfim, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária

Pesquisador Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Centro Nacional de Pesquisa de Caprinos, Sobral, CE.

Ivone Yurika Mizubuti, Universidade Estadual de Londrina

Profª. Drª do Deptº de Zootecnia. Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR. Bolsista de Produtividade do CNPq.

Ridson Melo Fontenele, Universidade Federal do Ceará

Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da, UFC, Fortaleza, CE.

José Gilson Louzada Regadas Filho, Universidade Federal de Viçosa

Doutorando do Deptº de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG.

Published

2012-06-28

How to Cite

Arruda, P. C. L. de, Pereira, E. S., Pimentel, P. G., Bomfim, M. A. D., Mizubuti, I. Y., Ribeiro, E. L. de A., … Regadas Filho, J. G. L. (2012). Fatty acids profile in Longissimus dorsi of Santa Ines lambs fed with different energy levels. Semina: Ciências Agrárias, 33(3), 1229–1240. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n3p1229

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