Effect of replacement of soybean meal with protected or common urea on the carcass and meat characteristics of confined steers
DOI:
https://doi.org/10.5433/1679-0359.2019v40n1p353Keywords:
Compactness, Primary cuts, Fat thickness, Marbling, Texture.Abstract
The objective of this study was to evaluate the effect of crude protein substitution of soybean meal with urea (slow-release or otherwise) on the carcass and the meat characteristics of finished steers in confinement. Twenty-seven castrated, purebred and Charolais-Nelore crossbred steers with a mean age of 20 ± 1,5 months and initial mean live weight of 293 ± 31 kg, were distributed in three treatments: Protected Urea (concentrate containing slow degradation urea ); Soybean meal (concentrate containing soybean meal) and Urea Common (concentrate containing common urea). A randomized block experimental design (racial predominance) was used, with three treatments and nine replications, with the animal as the experimental unit. Feeding treatments did not influence the hot and cold carcass weight and yield. The fat thickness that covered the carcass was not altered, according to the diets studied, being on average 3.97 ± 0.94 mm. The measurements and the carcass compactness were not altered by the diets, presenting average values of 127.55; 74.86; 39.86; 38.84 and 25.72 cm for carcass length, leg and arm, arm perimeter and cushion thickness, respectively. A significant difference was observed in marbling, and the meat of the animals treated with soybean meal were higher than those treated with protected urea (3.72 vs 2.28 points).Downloads
References
ANDRIGHETTO, C.; ARAUJO, L. C. A.; CARDASSI, M. R.; SANTOS, J.; LUPATINI, G. C.; FONSECA, R. Características da carcaça de bovinos da raça Nelore suplementados durante o período seco com sal proteinado e concentrado. In: ENCONTRO DE ZOOTECNIA, 6., 2009, Dracena. Anais... Dracena: UNESP, set. 2009. p. 22-24.
ARBOITTE, M. Z.; RESTLE, J.; ALVES FILHO, D. C.; PASCOAL, L. L.; PACHECO, P. S.; SOCCAL, D. C. Características da carcaça de novilhos 5/8 Nelore - 3/8 Charolês abatidos em diferentes estádios de desenvolvimento. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 4, p. 969-977, 2004.
BARCELLOS, M. D. Processo decisório na compra de carne bovina na cidade de Porto Alegre. 2002. Dissertação (Mestrado em Agronegócio) - Centro de Estudos e Pesquisa em Agronegócios, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre.
BENEDETI, P. D. B.; PAULINO, P. V. R.; MARCONDES, M. I.; VALADARES FILHO, S. C.; MARTINS, T. S.; LISBOA, E. F.; SILVA, L. H. P.; TEIXEIRA, C. R. V.; DUARTE, M. S. Soybean meal replaced by slow release urea in finishing diets for beef cattle. Livestock Science, Viçosa, v. 165, n. 9, p. 51-60, 2014.
BRONDANI, I. L.; RESTLE, J.; ARBOITTE, M. Z.; MENEZES, L. F. G.; ALVES FILHO, D. C.; AMARAL, G. A.; PAZDIORA, R. D. Efeito de dietas que contêm cana-de-açúcar ou silagem de milho sobre as características das carcaças de novilhos confinados. Ciência Rural, Santa Maria, v. 36, n. 1, p. 197-202, 2006.
BRONDANI, I. L.; SAMPAIO, A. A. M.; RESTLE, J.; BERNARDES, R. A. L.C.; PACHECO, P. S.; FREITAS, A. K.; KUSS, F.; PEIXOTO, L. A. O. Aspectos quantitativos de carcaça de bovinos de diferentes raças, alimentados com diferentes níveis de energia. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 4, p. 978-988, 2004.
COSTA, E. C.; RESTLE, J.; VAZ, F. N.; PERETTONI, J.; FATURI, C.; MENZES, L. F. G. Composição física da carcaça. qualidade da carne e conteúdo de colesterol no músculo Longissimus dorsi de novilhos Red Angus superprecoces, terminados em confinamento e abatidos com diferentes pesos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 31, n. 1, p. 417-428, 2002.
CRUZ, G. M.; TULLIO, R. R.; ESTEVES, S. N.; ALENCAR, M. M.; CORDEIRO, C. A. Peso de abate de machos não castrados para produção do bovino jovem. 2. Peso, idade e características da carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 33, n. 3, p. 646-657, 2004.
DI MARCO, O. N.; BARCELLOS, O. J.; COSTA, E. C. Crescimento de bovinos de corte. Porto Alegre: UFRGS, 2007. 276 p.
GLEGHORN, J. F.; ELAM, N. A.; GALYEAN, M. L.; DUFF, G. C.; COLE, N. A.; RIVERA, J. D. Effects of crude protein concentration and degradability on performance, carcass characteristics, and serum urea nitrogen concentrations in finishing beef steers. Journal of Animal Science, Champaign, v. 82, n. 9, p. 2705-2717, 2004.
KOOHMARAIE, M.; WHEELER, T. L.; SHACKELFORD, S. D. Beef tenderness: regulation and prediction. USDA-ARS U.S. Meat Animal Research Center: Clay Center, 2002. 25 p.
KUSS, F.; RESTLE, J.; BRONDANI, I. L.; ALVES FILHO, D. C.; PEROTTONI, J.; MISSIO, R. L.; AMARAL, G. A. Composição física da carcaça e qualidade da carne de vacas de descarte de diferentes grupos genéticos terminadas em confinamento com distintos pesos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 34, n. 4, p. 1285-1296, 2005.
LAWRIE, R. A. Ciência da carne. 6. ed. Porto Alegre: Artmed, 2005. 384 p.
LUCHIARI FILHO, A. Pecuária da carne bovina. São Paulo: A. Luchiari Filho, 2000. 134 p.
MASCARDI, L. E. Evaluación de Optigen® como fuente de proteína en terneros alimentados a corral. Maringá: [s.n.], 2009. Disponible en: http://www.alltechyoungscientist.com/YSA/pt/winners.cfm. Consultado el: 14 ago. 2017.
MÜLLER, L. Normas para a avaliação de carcaças e concurso de carcaças de novilhos. 2. ed. Santa Maria: Imprensa Universitária, 1987. 31 p.
______. Técnicas para determinar la composición de la canal. Guadalajara: Memória de la Associación Latinoamericana de Producción Animal, 1973. 75 p.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of beef cattle. 7th ed. Washington: National Academy of Sciences, 2000. 242 p.
PACHECO, P. S.; RESTLE, J.; SILVA, J. H. S.; BRONDANI, I. L.; PASCOAL, L. L.; ALVES FILHO, D. C.; ARBOITTE, M. Z.; FREITAS, A. K. Composição física da carcaça e qualidade da carne de novilhos jovens e superjovens de diferentes grupos genéticos. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 34, n. 5, p. 1691-1703, 2005.
PAIXÃO, M. P.; VALADARES FILHO, S. C.; LEÃO, M. I.; VALADARES, R. F. D.; PAULINO, M. F.; MARCONDES, M. I.; FONSECA, M. A.; SILVA, P. A.; PINA, D. S. Ureia em dietas para bovinos: consumo, digestibilidade aparente, ganho de peso, característica da carcaça e produção microbiana. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 35, n. 6, p. 2451-2460, 2006.
PAULA, A. A. G. D.; FERREIRA, R. N.; ORSINE, G. F.; GUIMARÃES, L. O.; OLIVEIRA, E. R. Ureia polímero e ureia pecuária como fontes de nitrogênio solúvel no rúmen: parâmetros ruminal e plasmático. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 10, n. 1, p. 1-8, 2009.
PAULINO, P. V. R.; VALADARES FILHO, S. C.; DETMANN, E.; VALADARES, R. F. D.; FONSECA, M. A.; MARCONDES, M. I. Deposição de tecidos e componentes químicos corporais em bovinos Nelore de diferentes classes sexuais. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 12, p. 2516- 2524, 2009.
RESTLE, J.; KEPLIN, L. A. S.; VAZ, F. N. Características quantitativas da carcaça de novilhos Charolês, abatidos com diferentes pesos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 32, n. 8, p. 851-856, 1997.
RIBEIRO, S. S.; VASCONCELOS, J. T.; MORAIS, M. G.; ÍTAVO, C. B. C. F.; FRANCO, G. L. Effects of ruminal infusion of a slow?release polymer?coated urea or conventional urea on apparent nutrient digestibility, in situ degradability, and rumen parameters in cattle fed low?quality hay. Animal Feed Science and Technology, Campo Grande, v. 164, n. 7, p. 53?61, 2011.
RIBEIRO, T. R.; PEREIRA, J. C.; OLIVEIRA, M. V. de M.; QUEIROZ, A. C.; CECON, P. R.; LEÃO, M. I.; ALVARENGA e MELO, R. C. Características da carcaça de bezerros Holandeses para a produção de vitelo recebendo dietas com diferentes níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 30, n. 6, p. 2154-2162, 2001.
ROMAN, J.; JOBIN, C. C.; RESENDE, F. D.; SIQUEIRA, G. R.; FARIA, M. H.; RIVAS, R. Composição física da carcaça e características da carne de bovinos de corte terminados em confinamento com diferentes dietas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 62, n. 6, p. 1430-1438, 2010.
STATISTICAL ANALYSIS SYSTEM INSTITUTE - SAS. Institute Incorporation. Language Reference. Version 9,4. Cary: SAS Institute, 2001.
TEDESCHI, L. O.; BAKER, M. J.; KETCHEN, D. J.; FOX, D. G. Performance of growing and finishing cattle supplemented with a slow-release urea product and urea. Canadian Journal of Animal Science, Champaign, v. 82, n. 4, p. 567-573, 2002.
______. Efeito de raça e heterose para características de carcaça de novilhos da primeira geração de cruzamento entre Charolês e Nelore. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 30, n. 2, p. 409-416, 2001.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Semina: Ciências Agrárias

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Semina: Ciências Agrárias adopts the CC-BY-NC license for its publications, the copyright being held by the author, in cases of republication we recommend that authors indicate first publication in this journal.
This license allows you to copy and redistribute the material in any medium or format, remix, transform and develop the material, as long as it is not for commercial purposes. And due credit must be given to the creator.
The opinions expressed by the authors of the articles are their sole responsibility.
The magazine reserves the right to make normative, orthographic and grammatical changes to the originals in order to maintain the cultured standard of the language and the credibility of the vehicle. However, it will respect the writing style of the authors. Changes, corrections or suggestions of a conceptual nature will be sent to the authors when necessary.