Physical-chemical, nutritional and antioxidant properties of tucumã (Astrocaryum huaimi Mart.) fruits

Authors

  • Mirelly Marques Romeiro Santos Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Dayane Stéphanie Fernandes Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Camila Jordão Cândido Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Leandro Fontoura Cavalheiro Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Anderson Fernandes da Silva Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Valter Aragão do Nascimento Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Manoel Mendes Ramos Filho Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Elisvânia Freitas dos Santos Universidade Federal de Mato Grosso do Sul
  • Priscila Aiko Hiane Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1517

Keywords:

Functional food products, Cerrado, Fruit.

Abstract

The Brazilian Cerrado contains a large number of fruit species whose nutritional and physical-chemical properties have not been fully characterized to date. The fruit of tucumã (Astrocaryum huaimi Mart) is ellipsoid with fibrous and gelatinous pulp, unique odor, and has significant economic importance in the region. The objective of this study is to analyze the physical-chemical, nutritional, and antioxidant properties of the fruit of tucumã grown in Minas Gerais state, Brazil. Water content, ashes, proteins, lipids, carbohydrates, total dietary fiber, pH, titratable acidity, soluble solids, vitamin C, minerals, and fatty acids were analyzed. Total phenols, tannins, and antioxidant activity were analyzed using the Folin-Ciocalteau method, Folin-Denis method, and photocolorimetric method of the stable free radical DPPH, respectively, in aqueous, acetone, and ethanol extracts. The most relevant components in the fruit were lipids, fibers, vitamin C, unsaturated fatty acids, iron, potassium, manganese, and bioactive compounds. The analysis of the bioactive compounds revealed that the fruit has high antioxidant activity. The acetone extract presented the highest antioxidant capacity followed by the ethanol and aqueous extracts. The results indicated that the tucumã fruit has high nutritional value as a source of lipids, fibers, calories, vitamin C, minerals, and unsaturated fatty acids, and high antioxidant activity. Therefore, consuming the tucumã fruit pulp may help prevent nutritional deficiencies and chronic non-communicable diseases.

Author Biographies

Mirelly Marques Romeiro Santos, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente de Doutorado, Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Dayane Stéphanie Fernandes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Discente de Mestrado, Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Camila Jordão Cândido, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pesquisadora, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Leandro Fontoura Cavalheiro, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pesquisador, Instituto de Química, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Anderson Fernandes da Silva, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pesquisador, Laboratório de Metabolismo Mineral e Biomateriais, Faculdade de Medicina, Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Valter Aragão do Nascimento, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof. Laboratório de Metabolismo Mineral e Biomateriais, Faculdade de Medicina, Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Manoel Mendes Ramos Filho, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Prof., Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição, UFMS, Campo Grande, MS, Brasil.

Elisvânia Freitas dos Santos, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Profa, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, UFMS, MS, Brasil.

Priscila Aiko Hiane, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Profa, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, UFMS, MS, Brasil.

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Published

2018-08-02

How to Cite

Santos, M. M. R., Fernandes, D. S., Cândido, C. J., Cavalheiro, L. F., Silva, A. F. da, Nascimento, V. A. do, … Hiane, P. A. (2018). Physical-chemical, nutritional and antioxidant properties of tucumã (Astrocaryum huaimi Mart.) fruits. Semina: Ciências Agrárias, 39(4), 1517–1532. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n4p1517

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