Ruminal parameters and nitrogen balance in sheep fed diets containing residue from the extraction of tamarind pulp

Autores

  • Luiz Juliano Valério Geron Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Jocilaine Garcia Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Fabiana Gomes Costa Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Sílvia Cristina de Aguiar Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Edimar Barbosa Oliveira Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Maria Isabel Leite da Silva Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Luciano da Silva Cabral Universidade Federal de Mato Grosso
  • Maria Aparecida Pereira Pierangeli Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Lúcia Maria Zeoula Universidade Estadual de Maringá
  • Alexandre Agostinho Mexia Universidade do Estado de Mato Grosso

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3411

Palavras-chave:

Ammonia nitrogen, Absorbed nitrogen, Ruminal pH, Urine, Nitrogen balance.

Resumo

This study measured the ruminal parameters, feed intake, fecal and urinary N production, and N balance (NB) in sheep fed increasing levels of residue from the extraction of tamarind pulp (RETP) on a 0.0%, 5.0%, 10.0%, and 15.0% dry matter (DM) basis. Four mixed-breed male sheep weighing 40.38 ± 2.10 kg of body weight were distributed in a 4 × 4 Latin square design. The animals were allocated to metabolism cages and fed twice a day. Each experimental period lasted 20 days. The pH and concentration of ammonia nitrogen (NH3-N) in ruminal fluid were measured. Nitrogen intake (NI), fecal N (FN), urinary N (UN), absorbed N (AN), and NB were expressed in g·day-1, percentage of consumed nitrogen (CN), and g·kg-1 of metabolic weight (g·(kg0.75)-1. Statistical analysis of these variables was performed by evaluating the variance and regression at 5% probability. The levels of RETP did not alter (p>0.05) the pH level or NH3-N concentration in the rumen fluid, but a quadratic behavior for the same values after feeding (p<0.05) was observed. The inclusion of RETP in the diet did not change (p>0.05) NI, UN, the AN in g·day-1 and g·(kg0.75)-1, NB in g·day-1 and g·(kg0.75)-1, or the percentage of CN. However, the AN as a percentage of CN showed a linear effect (p<0.05) with the inclusion of RETP in experimental diets. For FN in g·day-1 and g·(kg0.75) -1, no difference was observed (p>0.05) with the inclusion of RETP, but for FN expressed as a percentage of CN, a linear increase (p<0.05) was observed with the inclusion of RETP. Thus, we concluded that diets with up to 15.0% RETP do not alter the pH and NH3-N in ruminal fluid, NI, UN, or NB. In addition, the inclusion of 15.0% RETP has a laxative affect. 

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Biografia do Autor

Luiz Juliano Valério Geron, Universidade do Estado de Mato Grosso

Prof., Universidade do Estado de Mato Grosso, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil. 

Jocilaine Garcia, Universidade do Estado de Mato Grosso

Discente do Curso de Mestrado, Pós Graduação em Ciências Animal, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT, Brasil. 

Fabiana Gomes Costa, Universidade do Estado de Mato Grosso

Departamento de Zootecnia, área de nutrição de ruminantes.

Sílvia Cristina de Aguiar, Universidade do Estado de Mato Grosso

Profa, Universidade do Estado de Mato Grosso, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil. 

Edimar Barbosa Oliveira, Universidade do Estado de Mato Grosso

Discente do Curso de Mestrado, Pós Graduação em Ciências Animal, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT, Brasil. 

Maria Isabel Leite da Silva, Universidade do Estado de Mato Grosso

Discente do Curso de Mestrado, Pós Graduação em Ciências Animal, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Cuiabá, MT, Brasil. 

Luciano da Silva Cabral, Universidade Federal de Mato Grosso

Prof., UFMT, Cuiabá, MT, Brasil. 

 

Maria Aparecida Pereira Pierangeli, Universidade do Estado de Mato Grosso

Departamento de Zootecnia, área de fertilizade do solo.

Lúcia Maria Zeoula, Universidade Estadual de Maringá

Profª, Universidade Estadual de Maringá, UEM, Maringá, PR, Brasil. 

Alexandre Agostinho Mexia, Universidade do Estado de Mato Grosso

Prof., Universidade do Estado de Mato Grosso, UNEMAT, Pontes e Lacerda, MT, Brasil. 

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Publicado

2015-10-21

Como Citar

Geron, L. J. V., Garcia, J., Costa, F. G., Aguiar, S. C. de, Oliveira, E. B., Silva, M. I. L. da, Cabral, L. da S., Pierangeli, M. A. P., Zeoula, L. M., & Mexia, A. A. (2015). Ruminal parameters and nitrogen balance in sheep fed diets containing residue from the extraction of tamarind pulp. Semina: Ciências Agrárias, 36(5), 3411–3420. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3411

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