Spatial variation and area definition of nutrient extraction by Marandu grass biomass

Autores

  • Sabino Pereira da Silva Neto Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins
  • Antonio Clementino dos Santos Fundação Universidade Federal do Tocantins
  • Raimundo Laerton de Lima Leite Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins
  • Emerson Alexandrino Fundação Universidade Federal do Tocantins
  • José Neuman Miranda Neiva Fundação Universidade Federal do Tocantins
  • José Geraldo Donizetti dos Santos Fundação Universidade Federal do Tocantins
  • José Expedito Cavalcante da Silva Fundação Universidade Federal do Tocantins

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3383

Palavras-chave:

Geostatistics, Fuzzy k-means clustering, Ordinary kriging, Pasture management, Precision agriculture, Principal components analysis.

Resumo

The present study aimed to quantify, describe and identify areas of nutrient extraction by Brachiaria brizantha cv. Marandu biomass in integrated forest-pasture systems from a Cerrado-Amazon transition region with Typic Quartzipsamment soil by using geostatistical techniques, principal components analysis and non-hierarchical fuzzy k-means clustering. The evaluations were conducted in two integrated forest-pasture systems from an association with Brachiaria brizantha cv. Marandu and native vegetation thinned with 50% and 75% (integrated forest production-I (IFP-I) and IFP-II, respectively) shading and in Brachiaria brizantha cv. Marandu monoculture. For each treatment, an area of 4,000 m² (40 x 100 m) was demarcated containing 32 collection points arranged in a 4 x 25 m mesh. At each point, the rates of leaf elongation, senescence and stem elongation were estimated. At the end of each production cycle, the nutrient content (N, P, K, Ca and Mg) was determined in the leaf blades and stem. The nutrient uptake was calculated according to the rates of gross forage production, forage accumulation and leaf accumulation. The nutrient extraction zones of Brachiaria brizantha cv. Marandu biomass were defined using geostatistical techniques, principal components analysis and non-hierarchical fuzzy k-means clustering. Thus, the use of these procedures is feasible for the definition and delimitation of homogeneous zones within and between the pasture production systems studied.

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Biografia do Autor

Sabino Pereira da Silva Neto, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins

Prof., Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins, Gurupi, TO, Brasil.

Antonio Clementino dos Santos, Fundação Universidade Federal do Tocantins

Prof., Fundação Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, TO, Brasil.

Raimundo Laerton de Lima Leite, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins

Prof., Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins, Araguatins, TO, Brasil.

Emerson Alexandrino, Fundação Universidade Federal do Tocantins

Prof., Fundação Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, TO, Brasil.

José Neuman Miranda Neiva, Fundação Universidade Federal do Tocantins

Prof., Fundação Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, TO, Brasil.

José Geraldo Donizetti dos Santos, Fundação Universidade Federal do Tocantins

Prof., Fundação Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, TO, Brasil.

José Expedito Cavalcante da Silva, Fundação Universidade Federal do Tocantins

Prof., Fundação Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, TO, Brasil.

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Publicado

2015-10-21

Como Citar

Silva Neto, S. P. da, Santos, A. C. dos, Leite, R. L. de L., Alexandrino, E., Neiva, J. N. M., Santos, J. G. D. dos, & Silva, J. E. C. da. (2015). Spatial variation and area definition of nutrient extraction by Marandu grass biomass. Semina: Ciências Agrárias, 36(5), 3383–3398. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n5p3383

Edição

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