Production and quality of Alpine goat milk by using urea in place of soybean meal

Autores

  • Roberto Germano Costa Universidade Federal da Paraíba
  • Julicelly Gomes Barbosa Universidade Federal de Alagoas
  • Rita de Cassia Ramos do Egypto Queiroga Universidade Federal da Paraíba
  • Ariosvaldo Nunes Medeiros Universidade Federal da Paraíba
  • Maria das Graças Xavier de Carvalho Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária
  • Edvaldo Mesquita Beltrão Filho Universidade Federal da Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n6p3263

Palavras-chave:

Dairy goats, Chemical composition, Non-protein nitrogen, Milk production.

Resumo

The study was conducted to evaluate the effect of partial substitution of soybean meal by urea in the ration of alpine milking does on the physico-chemical composition, fatty acid profile, and sensory characteristics of the milk. Ten multiparous alpine goats, distributed in a 5X5 Latin square and five levels of urea (0.0; 0.5; 1.0; 1.5 e 2.0%) were used in five experimental periods of 17 days each - 12 days for adaptation and 5 days for data collection. There was no effect on the density index (g/cm3), acidity (?D), protein (%), total dry extract (%), dry defatted extract (%), ashes (%) and sensory characteristics (odor and flavor). Substitution of soybean meal by urea increased the concentration of milk fat and short chain fatty acids. However, sensory characteristics of the milk were not altered and acceptable by the taste panel.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Roberto Germano Costa, Universidade Federal da Paraíba

Prof. Dr. em Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba, Deptº de Ciência Animal/UFPB, Bananeiras, PB, Brasil.

Julicelly Gomes Barbosa, Universidade Federal de Alagoas

Profª Drª em Zootecnia, Universidade Federal de Alagoas, Unidade de Ensino Viçosa, Campus Arapiraca, UFAL, Viçosa, AL, Brasil.

Rita de Cassia Ramos do Egypto Queiroga, Universidade Federal da Paraíba

Profª Drª em Nutrição, Deptº de Nutrição/CCS/UFPB, João Pessoa, PB, Brasil.

Ariosvaldo Nunes Medeiros, Universidade Federal da Paraíba

Prof. Dr. em Zootecnia, Deptº de Zootecnia, CCA/UFPB, Areia, PB, Brasil.

Maria das Graças Xavier de Carvalho, Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária

Profª Drª em Medicina Veterinária, Unidade Acadêmica de Medicina Veterinária/UFCG, Patos, PB, Brasil.

Edvaldo Mesquita Beltrão Filho, Universidade Federal da Paraíba

Prof. Dr. em Zootecnia, Universidade Federal da Paraíba, Deptº de Ciência Animal/UFPB, Bananeiras, PB, Brasil.

Downloads

Publicado

2014-12-09

Como Citar

Costa, R. G., Barbosa, J. G., Queiroga, R. de C. R. do E., Medeiros, A. N., Carvalho, M. das G. X. de, & Beltrão Filho, E. M. (2014). Production and quality of Alpine goat milk by using urea in place of soybean meal. Semina: Ciências Agrárias, 35(6), 3263–3272. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2014v35n6p3263

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

Artigos Semelhantes

1 2 3 4 > >> 

Você também pode iniciar uma pesquisa avançada por similaridade para este artigo.