Defatted corn-germ flour as an ingredient in swine feed and a source of endogenous antioxidants in pork

Autores

  • Mara Regina Ribeiro da Costa Universidade Estadual de Londrina
  • Caio Abércio da Silva Universidade Estadual de Londrina
  • Ana Maria Bridi Universidade Estadual de Londrina
  • Mauro Sérigo Ywazaki Universidade Estadual de Londrina
  • Piero da Silva Agostini Universidade Estadual de Londrina
  • Danyel Bueno Dalto Universidade Estadual de Londrina
  • Roberta Abrami Monteiro da Silva Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3347

Palavras-chave:

Alternative feed, Lipid oxidation, Phytate, Phytate acid.

Resumo

The effects of including defatted corn-germ flour (DCGF), a source of phytic acid, as an ingredient in pig feed for different periods in the growing-finishing phase were evaluated with respect to feed performance, carcass characteristics and meat quality. The test group consisted of 24 male pigs from the same genetic background, with an average initial weight of 75.41±4.41 kg and an average age of 123 days. The treatments consisted of adding 50% DCGF to the feed at 0, 7, 14 and 21 days before slaughter. The zootechnical performance, carcass characteristics, meat quality and antioxidant effects of phytic acid were evaluated through the analysis of lipid oxidation in the meat of the slaughtered animals. There were no effects (P>0.05) for any period of DCGF feed supplementation on the zootechnical performance or carcass characteristics. Refrigerated meat showed less oxidation as the length of the DCGF-inclusion period in the diet was increased.

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Biografia do Autor

Mara Regina Ribeiro da Costa, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Caio Abércio da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Prof. Dr. do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Ana Maria Bridi, Universidade Estadual de Londrina

Profª Drª do Deptº de Zootecnia, UEL, Londrina, PR.

Mauro Sérigo Ywazaki, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Piero da Silva Agostini, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Mestrado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR.

Danyel Bueno Dalto, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

Roberta Abrami Monteiro da Silva, Universidade Estadual de Londrina

Discente de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Londrina, UEL, Londrina, PR.

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Publicado

2013-02-28

Como Citar

Costa, M. R. R. da, Silva, C. A. da, Bridi, A. M., Ywazaki, M. S., Agostini, P. da S., Dalto, D. B., & Silva, R. A. M. da. (2013). Defatted corn-germ flour as an ingredient in swine feed and a source of endogenous antioxidants in pork. Semina: Ciências Agrárias, 33(6Supl2), 3347–3456. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n6Supl2p3347

Edição

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