Digestibility of nutrients and energy of cultivars of forage palm for growing Nile tilapia

Autores

  • Marta Sales Oliveira Universidade Estadual de Santa Cruz
  • Kauana Santos Lima Universidade Federal da Bahia
  • Filipe dos Santos Cipriano Universidade Federal de Minas Gerais
  • William Cristiane Telles Tonini Universidade do Estado da Bahia
  • Rafael Vieira de Azevedo Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Ana Lúcia Salaro Universidade Federal de Viçosa
  • Luis Gustavo Tavares Braga Universidade Estadual de Santa Cruz

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n3p1411

Palavras-chave:

Alternative feed, Aquaculture, Nutritional value, Opuntia sp., Oreochromis niloticus, Performance.

Resumo

The objective was to evaluate the apparent digestibility coefficients of nutrients and energy of five cultivars of forage palm (orelha de onça, miúda, gigante, IPA 20 and comum) for growing Nile tilapia (110.02±16.17 g). The study design was completely randomized with five treatments, three replicates of eight fish per experimental unit. The diets were composed of 300 g/kg of each cultivar of the palm and 700 g/kg of the basal diet. Masculinized fish were distributed in circular feed tanks (150 L) and kept in closed circulation of water and constant aeration. The digestibility was estimated by indirect method, using 1.0 g/kg chromic oxide as an indicator of the diet and the feces was collected the day after the last feed in digestibility aquariums. The cultivars comum and onça presented the best values for dry matter digestibility (53.5%). The lowest value for crude protein digestibility was obtained to cultivar gigante (60%) and all cultivars tested showed gross energy digestibility below 50%. Nile tilapia has limitation on the digestibility of dry matter, gross energy, crude protein and amino acids of the cultivars of forage palm IPA 20, miúda, gigante, comum and orelha de onça.

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Biografia do Autor

Marta Sales Oliveira, Universidade Estadual de Santa Cruz

Discente de Mestrado do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual de Santa Cruz, UESC, Ilhéus, BA.

Kauana Santos Lima, Universidade Federal da Bahia

Discente de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal da Bahia, Salvador, UFBA, BA.

Filipe dos Santos Cipriano, Universidade Federal de Minas Gerais

Discente de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Minas Gerais, MG.

William Cristiane Telles Tonini, Universidade do Estado da Bahia

Prof. da Universidade do Estado da Bahia, UNEB, Xique-Xique, BA.

Rafael Vieira de Azevedo, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro

Discente de Doutorado do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, UENF, Campos dos Goytacazes, RJ.

Ana Lúcia Salaro, Universidade Federal de Viçosa

Profª do Deptº de Biologia Animal, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG.

Luis Gustavo Tavares Braga, Universidade Estadual de Santa Cruz

Prof. do Laboratório de Nutrição e Alimentação de Peixes, Universidade Estadual de Santa Cruz, UESC, Ilhéus, BA.

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Publicado

2013-06-24

Como Citar

Oliveira, M. S., Lima, K. S., Cipriano, F. dos S., Tonini, W. C. T., Azevedo, R. V. de, Salaro, A. L., & Braga, L. G. T. (2013). Digestibility of nutrients and energy of cultivars of forage palm for growing Nile tilapia. Semina: Ciências Agrárias, 34(3), 1411–1420. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2013v34n3p1411

Edição

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