The Systemic Approach to Design Management applied to an agroecological local farm

Authors

  • Felipe Bastianello Scremin Universidade Federal de Santa Catarina
  • Luiz Fernando Gonçalves de Figueiredo Universidade Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.5433/2236-2207.2022v13n2p15

Keywords:

Abordagem Sistêmica, Gestão de Design, Agroecologia, Sustentabilidade

Abstract

This work presents an analysis and application of the Systemic Approach to Design Management in a family farming community with the aim of promoting local development. As a result, opportunities within the production process and distribution of agroecological products were identified, and the potentialities discovered in the analyzed system were developed at strategic and operational levels.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Felipe Bastianello Scremin, Universidade Federal de Santa Catarina

Graduate student in the Design Management Master program at the Universidade Federal de Santa Catarina

Luiz Fernando Gonçalves de Figueiredo, Universidade Federal de Santa Catarina

PhD in Production Engineering earned from the Universidade Federal de Santa Catarina (2000). Professor at the Universidade Federal de Santa Catarina

References

ALMEIDA, Andreia Alves de. Teoria Geral dos Sistemas, Concepção Sistêmica da Vida e Estudo Semiótico da Natureza em Áreas de Reserva Legal. ANIMA: Revista Eletrônica do Curso de Direito das Faculdades OPET. Curitiba PR - Brasil. Ano VIII, nº 14, jan/jun 2016.

ALTIERI, M. Precisamos de agricultura com estratégias de adaptação para mudanças climáticas. [Entrevista concedida a] Eduardo Sá. Carta Maior. 10 out. 2013. Disponível em: <https://bit.ly/3tDpYMI>. Acesso em: 25 jun. 2020.

AROS, K. Elicitação do processo projetual do Núcleo de Abordagem Sistêmica do Design da Universidade Federal de Santa Catarina. Dissertação (mestrado), Programa de Pós-Graduação em Design e Expressão Gráfica, Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Comunicação e Expressão. Florianópolis, SC, 2016.

BAXTER, Mike. Projeto de produto. 2. ed. São Paulo: Blucher, 2000.

BASSI, Bruno. A nova cara da bancada ruralista. Rio de Janeiro: 2019. Fundação Heinrich Böll. Disponível em: <https://bit.ly/2N8TM2U>. Acesso em: 29 maio 2020.

BEST, K. Design Management: managing design strategy, process and implementation. Switzerland: AVA Publishing, 2006.

BERTALANFFY, L. Von, 1901-1972. Teoria Geral dos Sistemas: fundamentos, desenvolvimento e aplicações / Ludwig Von Bertalanffy; tradução de Francisco M. Guimarães. Petrópolis, RJ: Vozes, 2008.

BRASIL. Assembleia Legislativa. Constituição (2003). Lei nº 11.326, de 24 de julho de 2006. Estabelece as diretrizes para a formulação da Política Nacional da Agricultura Familiar e Empreendimentos Familiares Rurais. Brasília, DF. Disponível em: <https://bit.ly/3aMB3Cq>. Acesso em: 25 set. 2020.

BRASIL. Assembleia Legislativa. Constituição (1993). Lei nº 8.629, de 25 de fevereiro de 1993. Dispõe sobre a regulamentação dos dispositivos constitucionais relativos à reforma agrária, previstos no Capítulo III, Título VII, da Constituição Federal. Brasília, DF. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l8629.htm>. Acesso em: 26 jan. 2021.

CAPRA, Fritjof. A Teia da Vida: Uma nova compreensão científica dos sistemas vivos. São. Paulo: Cultrix, 1996.

FONTANA, Juliana. Agroecologia e Agroindústria: uma análise comparativa a partir da ética e do direito ambiental, com vistas ao direito à alimentação adequada. 2016. 56 f. Monografia (Especialização) - Curso de Direito Ambiental, Departamento de Economia Rural e Extensão, Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2016. Disponível em: <https://bit.ly/3cPMDQ1/>. Acesso em: 10 jul. 2020.

ICSID - International Council of Societies of Industrial Design. Definition of design. Disponível em: <https://wdo.org/about/definition/>. Acesso em: 05 06. 2020.

KOTLER, P.; e KELLER, K. L. Administração de Marketing. São Paulo: Pearson, 2007.

LIMA, Sandra Kitakawa; GALIZA, Marcelo; VALADARES, Alexandre; ALVES, Fabio. PRODUÇÃO E CONSUMO DE PRODUTOS ORGÂNICOS NO MUNDO E NO BRASIL. Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada, Brasília, v. 2538, n. 2538, p. 1-52, fev. 2020. Disponível em: <https://bit.ly/2N2v44o>. Acesso em: 03 set. 2020.

MARTINS, Rosane Fonseca de Freitas; MERINO, Eugenio Andrés Diaz. A Gestão como Estratégia Organizacional. 2 ed. Londrina: Eduel, Rio de Janeiro: Rio Books, 2011.

NAVARRO, Zander; PEDROSO, Maria Thereza Macedo. Agricultura familiar: é preciso mudar para avançar. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2011. 248 p. Disponível em: <https://bit.ly/3oW0pD3>. Acesso em: 23 jun. 2020.

MANZINI, E. Design para a inovação social e sustentabilidade: Comunidades criativas, organizações colaborativas e novas redes projetuais. Rio de Janeiro: E-papers, 2008. V. 1, 103p.

MOZOTA, Brigitte Borja de; KLÖPSCH, Cássia; COSTA, Felipe C. Xavier da. Gestão de
Design: usando o design para construir valor de marca e inovação corporativa. Porto
Alegre: Bookman, 2011. 344 p.

SOTILLE, Mauro Afonso. A Ferramenta GUT: gravidade, urgência e tendência. Porto Alegre: Pmtech, 2014. Disponível em: <https://bit.ly/3p2P3gC>. Acesso em: 16 dez. 2020.

VIANNA, M. et al. Design thinking: inovação em negócios. Rio de Janeiro: MJV Press, 2012. 162p.

Published

2022-07-20

How to Cite

Scremin, F. B., & Figueiredo, L. F. G. de. (2022). The Systemic Approach to Design Management applied to an agroecological local farm. Projetica, 13(2), 15–41. https://doi.org/10.5433/2236-2207.2022v13n2p15

Issue

Section

Design: Conhecimento, Gestão e Tecnologia

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.