Interaction, Ba and knowledge: an analysis of youtube® as a knowledge sharing channel in the context of gastronomy
DOI:
https://doi.org/10.5433/1981-8920.2022v27n1p604Keywords:
Interaction, Knowledge and Creation Sharing, YouTube®Abstract
Objective: To show how interactivity is present in the creation and sharing of knowledge on YouTube®, through Brazilian gastronomy and culinary channels.Methodology: This was a theoretical-empirical research with a descriptive and exploratory nature, which in a quali-quantitative approach, collected data from twelve gastronomy and cooking channels on YouTube® Brazil to achieve the objective of the study. The selection of this sample followed a systematic process with inclusion criteria established by the authors themselves.
Results: The channels used as a database showed, through their metrics, three main points of analysis: the importance of the enabling context, valuing the interaction between users (comments, reactions and external sharing) and the occurrence of the spiral of knowledge.
Conclusions: It was observed that interactivity plays a fundamental role in the analyzed platform; this variable is preponderant with regard to the processes of knowledge creation and sharing. YouTube® can establish itself as a web of relationships and interrelationships that provide a unification, through interaction, in a great Ba favorable to the dissemination of varied knowledge (whether culinary or not).
Downloads
References
BERTALANFFY, L. V. Teoria Geral dos Sistemas: fundamentos, desenvolvimento e aplicações. 5. ed. Petrópolis: Vozes, 2010.
COSTA, P. R. A presença de arquétipos nos youtubers: modos e estratégias de influência. Galáxia, São Paulo, n. 45, p. 5-19, 2020.
DAVENPORT, T. H.; PRUSAK, L. Conhecimento empresarial: como as organizações gerenciam o seu capital intelectual. 10. ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2003.
DIAS, F. D.; AGUIAR FILHO, A. S. Compartilhamento de Informação e Conhecimento em Mídia Social: uma análise do YouTube nos programas de Pós-Graduação em Ciência da Informação brasileiros. In: COLÓQUIO EM ORGANIZAÇÃO, ACESSO E APROPRIAÇÃO DA INFORMAÇÃO E DO CONHECIMENTO, 5., 2021, Londrina. Anais [...]. Londrina: Universidade Estadual de Londrina, 2021. p. 1-10.
GASQUE, K. C. G. D. Internet, mídias sociais e as unidades de informação: foco no ensino-aprendizagem. Brazilian jornal of Information Studies: ResearchTrends, Marília, v. 2, n. 10, p. 14-20, 2016.
GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 6. ed. São Paulo: Saraiva, 2019.
MAIA, R. C. M.; ROSSINI, P. G. C.; OLIVEIRA, V. V.; OLIVEIRA, A. G. de. Sobre a importância de examinar diferentes ambientes online em estudos de deliberação. Opinião Pública, Campinas, v. 21, n. 2, p. 490-513, 2015.
MONTAÑO, S. A construção do usuário na cultura audiovisual do YouTube. Revista Famecos, Porto Alegre, v. 24, n. 2, p. 1-25, 2017.
MOURA, M. R. D. A.; COSTA, L. S. F.; NAKAGAWA, E. Y. Diálogos entre interação humano-computador e ciência, tecnologia e sociedade. Informação & Informação, Londrina, v. 23, n. 3, p. 565-585, 2018.
NONAKA, I.; KONNO, N. The concept of Ba: Building a Fondation for Knowledge Creation. California Managmente Review, Berkeley, v. 40, n. 3, p. 40-54, 1998.
NONAKA, I.; TAKEUCHI, H. Criação do conhecimento na empresa. 19. ed. Rio de Janeiro: Campus, 1997.
NONAKA, I; TOYAMA, R (org.). Criação do conhecimento como processo sintetizador. In: Gestão do Conhecimento, Porto Alegre: Bookman, 2008. 320 p.
PALADINES-PAREDES, L. V.; MARGALLO, A. M. Los canales booktuber como espácio de socialización de prácticas lectoras juveniles. Ocnos, [S.l.], v. 19, n. 1, p. 55-67, 2020.
PALETTA, F. C.; SILVA, A. M. B. M. Organização do conhecimento na Web de Dados desafios e competências do profissional da informação. In: MARTINS, E. R. (org.). Gestão e organização da informação e do conhecimento. Ponta Grossa: Atena Editora, v. 1, 2020. p. 153-164. Cap. 11.
PEROVANO, D. G. Manual de metodologia da pesquisa científica. Curitiba: InterSaberes, 2016.
POLANYI, M. Personal knowledg: Towards a post-critical philosophy. Londres: The University of Chicago Press, 1958.
POLANYI, M. The Tacit Dimension. Londres: The University of Chicago Press, 1966.
SOMMERMAN, A. A Inter e a Transdisciplinaridade. In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE EDUCAÇÃO “INTERDISCIPLINARIDADE COMO FORMA DE INCLUSÃO NUMA EDUCAÇÃO MUNDIAL, 10., 2005, Cachoeira do Sul – RS. Anais [...]. Cachoeira do Sul: ULBRA, 2005. p. 1-21.
TAKEUCHI, H.; NONAKA, I. Gestão do conhecimento. Porto Alegre: Bookman, 2008.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua e a credibilidade do veículo. Respeitará, no entanto, o estilo de escrever dos autores. Alterações, correções ou sugestões de ordem conceitual serão encaminhadas aos autores, quando necessário.
O conteúdo dos textos e a citação e uso de imagens submetidas são de inteira responsabilidade dos autores.
Em todas as citações posteriores, deverá ser consignada a fonte original de publicação, no caso a Informação & Informação.