Living conditions of quilombola family farmers

Authors

  • Wilma Amâncio da Silva Universidade do Estado da Bahia-UNEB
  • Feliciano José Borralho de Mira Universidade do Estado da Bahia-UNEB

DOI:

https://doi.org/10.5433/2447-1747.2022v31n2p129

Keywords:

Socioeconomic conditions, Food, Quilombola communities.

Abstract

This research, accomplish out in 2016, evidences relevant approaches to the living conditions of the 24 remaining quilombolas interviewed, residing in the communities of Pariconha and Água Branca in the State of Alagoas, which have the family farming as an economic and traditional basis, mainly related to the subsistence of families. The methodology used consists of bibliographic research, field research, involving the techniques of visitation, direct observation, including the semi-structured interview from a script with open questions. The conclusions point out that the socioeconomic conditions of the researched community are affected by the negligence of the public power, as well as the unavailability of financial resources. In addition, quilombolas do not have worthy housing, basic sanitation and access to adequate, food according to the law that covers this guarantee for all.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Wilma Amâncio da Silva, Universidade do Estado da Bahia-UNEB

Master in Human Ecology and Social and Environmental Management from the Universidade do Estado da Bahia-UNEB.

Feliciano José Borralho de Mira, Universidade do Estado da Bahia-UNEB

PhD in Socio-économie du Développement from EHES - École des Hautes Études en Sciences Sociales de Paris and PhD in Economic and Organizational Sociology from ISEG-Instituto Superior de Economia e Gestão, Universidade Técnica de Lisboa. Professor at the Universidade do Estado da Bahia-UNEB.

References

ALVES, Maria Teresa Gonzaga; SOARES, José Francisco. Medidas de nível socioeconômico em pesquisas sociais uma aplicação aos dados de uma pesquisa educacional. Opinião Pública, Campinas, v. 15, n. 1, p. 1-30, 2009. Disponível em: https://www.cesop.unicamp.br/vw/1I0vDMDM_MDA_1140e_/V15n1a01.pdf. Acesso em: 6 jun. 2022.

AMARAL, Luiz Augusto do et al. Água de consumo humano como fator de risco à saúde em propriedades rurais. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 37, n. 4, p. 510-514, 2003. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/bitstream/handle/11449/2476/S0034-89102003000400017.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 6 jun. 2022.

AUDITEC GESTÃO CONTÁBIL. Tabela de valores do salário mínimo de 1940 a 2022. Piracicaba: [s. n.], 2022. Disponível em: https://audtecgestao.com.br/capa.asp?infoid=1336. Acesso em: 6 jun. 2022.

BALDIN, Nelma; MUNHOZ, Elzira Maria Bagatin. Snowball (bola de neve): uma técnica metodológica para pesquisa em educação ambiental comunitária. In: CONGRESSO NACIONAL DE EDUCAÇÃO – EDUCARE, 10., 2011, Curitiba. Anais [...]. Curitiba: PUCPR, 2011. p. 329-341. Disponível em: https://educere.bruc.com.br/arquivo/pdf2011/4398_2342.pdf. Acesso em: 6 jun. 2022.

BARDIN, Lourence. Análise de conteúdo. Lisboa: Edições 70, 1977. Disponível em: https://ia802902.us.archive.org/8/items/bardin-laurence-analise-de-conteudo/bardin-laurence-analise-de-conteudo.pdf. Acesso em: 6 jun. 2022.

BRASIL. Ministério da Cidadania. Sistema nacional de segurança alimentar e nutricional. Brasil: MC, 2019. Disponível em: https://www.gov.br/cidadania/pt-br/acesso-a-informacao/carta-de-servicos/desenvolvimento-social/inclusao-social-e-produtiva-rural/sistema-nacional-de-seguranca-alimentar-e-nutricional#:~:text=A%20execu%C3%A7%C3%A3o%20da%20Pol%C3%ADtica%20Nacional,Aquisi%C3%A7%C3%A3o%20de%20Alimentos%20(PAA)%3B. Acesso em: 6 jun. 2022.

CAMBUY, Andréia Oliveira Sancho. Perfil alimentar da comunidade quilombola Joao Surá: um estudo Etnográfico. 2006. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) – Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2006. Disponível em: https://direito.mppr.mp.br/arquivos/File/Perfil_Alimentar_JoaoSura.pdf. Acesso em: 6 jun. 2022.

CANESQUI, Ana Maria. Comentário sobre os estudos Antropológicos da Alimentação. In: CANESQUI, Ana Maria; GARCIA, Rosa Wanda Diez (org.). Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz, 2005. p. 23-47. Disponível em: https://books.scielo.org/id/v6rkd/pdf/canesqui-9788575413876-02.pdf. Acesso em: 6 jun. 2022.

DANIEL, Jungla Maria Pimentel; CRAVO, Veraliz Zicarelli. Olhares antropológicos sobre a alimentação. In: CANESQUI, Ana Maria; GARCIA, Rosa Wanda Diez (org.). Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz, 2005. p. 57-68. Disponível em: https://books.scielo.org/id/v6rkd/pdf/canesqui-9788575413876-04.pdf. Acesso em: 6 jun. 2022.

DIEESE − DEPARTAMENTO INTERSINDICAL DE ESTATÍSTICA E ESTUDOS SOCIOECONÔMICOS. Valor da cesta básica aumenta em todas as capitais em 2016. São Paulo: DIEESE, 2017. [nota a imprensa]. Disponível em: https://www.dieese.org.br/analisecestabasica/2016/201612cestabasica.pdf. Acesso em: 6 jun. 2022.

HAERTER, Leandro; NUNES, Georgina Helena Lima; CUNHA, Deise Teresinha Radmann. Refletindo acerca da contribuição da cultura quilombola aos currículos da educação básica brasileira, através da presença da história da África e Afrobrasileiro. Identidade!, São Leopoldo, v. 18, n. 3, p. 267-278, dez. 2013. Disponível em: http://periodicos.est.edu.br/index.php/identidade/article/view/1175/1137. Acesso em: 6 jun. 2022.

IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. História: Pariconha, Alagoas. Pariconha: IBGE, 2017a. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/al/pariconha/historico. Acesso em: 6 jun. 2022.

IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. História: Água Branca, Alagoas. Água Branca: IBGE, 2017b. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/al/agua-branca/historico. Acesso em: 6 jun. 2022.

MELO, Érica Patrícia Alcântara de; CARTIBANI, Moema. Análise da renda familiar e consumo da cesta básica: Bairro “Vila Nazaré”. In: COMPEX−CONGRESSO DE PESQUISA E EXTENSÃO DA UESB, 5., 2000, Vitória da Conquista. Anais [...]. Vitória da Conquista: UESB, 2000. p. 1-18.

MIRA, Feliciano José Borralho de. Ao correr do olhar: desafios para uma epistemologia poética. [S. l.: s. n.], 2013. No prelo.

MIRA, Feliciano José Borralho de. Metáforas para novos mundos: os desafios conceptuais. [S. l.: s. n.], 2016. No prelo.

MPA - MOVIMENTO DOS PEQUENOS AGRICULTORES [COMUNICAÇÃO]. Soberania alimentar deve ser debatida pelo conjunto da sociedade. [S. l.: s. n.], 2016. Disponível em: http://mpabrasil.org.br/soberania-alimentar-deve-ser-debatida-pelo-conjunto-da-sociedade. Acesso em: 6 jun. 2022.

PADILHA, Lucia Mara de Lima; NASCIMENTO, Maria Isabel Moura. Comunidades Quilombolas Brasileiras na Perspectiva da História da Educação; Estado da Arte. Projeto Fundação Araucária. Apoio ao desenvolvimento científico e tecnológico (2012-2013). UEPG: 2013, p.1-14. Disponível em: https://dokumen.tips/documents/comunidades-quilombolas-brasileiras-na-perspectiva-da-comunidades-quilombolas.html?page=1. Acesso em:13 jun. 2022.

POULAIN, Jean-Pierre; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. Reflexões metodológicas para o estudo das práticas alimentares. Revista de Nutrição, Campinas, v. 16, n. 4, p. 365-386, out./dez. 2003. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/WNW5t7bLQPcMNjP6RJKmRyM/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 7 jun. 2022.

QUIVY, Raymond; CHAMPENHOUDT, Luc Van. Manual de investigação em ciências sociais. 2. ed. Lisboa: Gradiva, 1998. Disponível em: https://tecnologiamidiaeinteracao.files.wordpress.com/2018/09/quivy-manual-investigacao-novo.pdf. Acesso em: 7 jun. 2022.

SANTOS, Alexandra. O sabor da história: práticas alimentares e identidade Quilombola. Revista Intratexto, Rio de Janeiro, n. 3, p. 54-71, 2012. Número especial. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/intratextos/article/view/3134/2240. Acesso em: 7 jun. 2022.

SANTOS, Fábio Rodrigo Santana. Segurança alimentar e nutricional na comunidade quilombola de Ilha de Maré: um estudo etnográfico sobre práticas alimentares. 2007. Dissertação (Mestrado em Alimentos, Nutrição e Saúde) – Universidade Federal da Bahia, Salvador, 2007. Disponível em: https://repositorio.ufba.br/bitstream/ri/9713/1/Trabalho%20Mestrado%20%20%20FABIO.pdf. Acesso em: 7 jun. 2022.

SCHNEIDER, Sergio. La pluriactividad en el medio rural brasileño: características y perspectivas para la investigación. In: GRAMMONT, Hubert Carton de; VALLE, Luciano Martínez (coord.). La pluriactividad en el campo latinoamericano. Quito: FLASCSO, 2009. p. 207-242.

SILVA, George; MELO, Sayonara Figueirôa Bezerra de. Análise religiosa e cultural das comunidades quilombolas na atualidade. In: COLÓQUIO DE HISTÓRIA PERSPECTIVAS HISTÓRICAS: HISTORIOGRAFIA, PESQUISA E PATRIMÔNIO, 5., 2011, Recife. Anais [...]. Recife: UNICAP, 2011. p. 1371-1384. Disponível em: http://www.unicap.br/coloquiodehistoria/wp-content/uploads/2013/11/5Col-p.1371-1384.pdf. Acesso em: 7 jun. 2022.

SILVA, Rafaela Paula; BAPTISTA, Silvia Regina. A comida em comunidades quilombolas: reflexões sobre sabores e mercados solidários. Revista Ágora, Santa Cruz do Sul, v. 18, n. 1, p. 68-77, 2016. Disponível em: https://online.unisc.br/seer/index.php/agora/article/view/7396. Acesso em: 7 jun. 2022.

VALENTE, Flávio Luiz Schieck. Direito humano à alimentação: desafios e conquistas. São Paulo: Cortez, 2002.

Published

2022-07-03

How to Cite

Silva, W. A. da, & Mira, F. J. B. de. (2022). Living conditions of quilombola family farmers. GEOGRAFIA (Londrina), 31(2), 129–149. https://doi.org/10.5433/2447-1747.2022v31n2p129

Issue

Section

Articles