Food waste and the financial impact of the horticultural sector from a wholesaler located in Brazil southeast
DOI:
https://doi.org/10.5433/2317-627X.2020v8n2p69Keywords:
Wholesaler, Deterioration, Horticultural, Financial lossesAbstract
Production systems, consumption habits evolution and food distribution allowed many benefits to actual Society. However, several problems have been emergerd and need to be faced, among them wastage and loss of food along the production chain. The reason for this disorder is the poor structure and lack food production chain mapping, wich evidencing the necessity for planning and strategies to mitigate losses and wastage in all its links. This paper aims to identify the main causes of wastes in the horticultural industry of a wholesaler located in the Southeast region of Brazil and the impact on financial losses in relation to sales revenue. The results showed that the financial wastes impact on sales was 3.5% and that the main cause of the wastes was food deterioration, with 90% of occurrences, evidencing the necessity for better planning, quality and shelf-life of horticultural products.
Downloads
References
BELIK, W.; CUNHA, A. R. A. A.; COSTA, L. A. Crise dos alimentos e estratégias para a redução do desperdício no contexto de uma política de segurança alimentar e nutricional no Brasil. Planejamento e políticas públicas, Brasília, n. 38, p.107-132, 2012.
BRASIL. Agricultura familiar produz 70% dos alimentos consumidos por brasileiro. 2015. Disponível em: http://www.brasil.gov.br/economia-e-emprego/2015/07/agricultura-familiar-produz-70-dos-alimentos-consumidos-por-brasileiro. Acesso em: 20 mar. 2018.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Cooperativismo e Associativismo no Brasil. 2016. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/assuntos/cooperativismo-associativismo/cooperativismo-brasil. Acesso em: 25 jun. 2018.
BUAINAIN, A.M.; BATALHA, M.O. Cadeia produtiva de frutas. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Secretaria de Política Agrícola, Instituto Interamericano de Cooperação para a Agricultura. Brasília- DF. IICA: MAPA/SPA, 2007. 102 p.
CASTRO, J. A. O.; JAIMES, W. A. Dynamic Impact of the Structure of the Supply Chain of Perishable Foods on Logistics Performance and Food Security. Journal of Industrial Engineering and Management, Terrassa, v. 10. p. 687-710, 2017.
COMPANHIA DE ENTREPOSTOS E ARMAZÉNS GERAIS DE SÃO PAULO - CEAGESP. Normas de classificação do tomate (lycopersicon esculentum Mill.). Programa Brasileiro para a Modernização da Horticultura, CEAGESP: São Paulo, 2003.
COMPANHIA DE ENTREPOSTOS E ARMAZÉNS GERAIS DE SÃO PAULO. Banco CEAGESP de Alimentos, 201AD. Disponível em: http://www.ceagesp.gov.br/a-ceagesp/sustentabilidade/responsabilidade-social/bca/. Acesso em: 20 maio. 2017
CONFEDERAÇÃO DA AGRICULTURA E PECUÁRIA NO BRASIL. Mapeamento e quantificação da cadeia produtiva das hortaliças do Brasil. Confederação da agricultura e pecuária no Brasil. Brasília, DF. CNA. 2017. 79p.
CREFITO. Diferenças entre associações e cooperativas. 2010. Disponível em: https://www.crefito8.gov.br/pr/index.php/associacoes-e-cooperativas/129-servicos/associacoes-e-cooperativas/477-diferencas-associacoes-e-cooperativas Acesso em: 18 nov. 2018.
COUNCIL OF SUPPLY CHAIN MANAGEMENT PROFESSIONALS. SCM_Definitions_and_Glossary_of_Terms. Disponível em: https://cscmp.org/CSCMP/Educate/SCM_Definitions_and_Glossary_of_Terms.aspx. Acesso em: 18 nov. 2018.
DONATO, D.C.Z.; GANDRA, E.R.S.; GARCIA, P.D.; REIS, C.B.; GAMEIRO, A.H. A A questão da qualidade no sistema agroindustrial do ovo. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL,47.,2009, Porto Alegre-RS. Anais [...]. Porto Alegre: SOBER, 2009. p.1-13. Disponível em http://paineira.usp.br/lae/wp-content/uploads/2017/02/2009_Donato_Gandra.pdf. Acesso em: 18 nov. 2018.
EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA. 2016. Disponível em: https://www.embrapa.br/ Acesso em: 10 abr. 2018.
FIGUEIREDO, K.; GOLDSMID, I.K.; ARKADER, R. HIJJAR, F. Segmentação logística: um estudo na relação entre fornecedores e varejistas no Brasil. RAC, Maringá, v. 11, n. 4, p.11-31, 2007.
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO -UN). Crops, 2014. Disponível em: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Acesso em: 13 maio. 2018
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO -UN).. Citrus fruit statistics, 2015. Disponível em: www.fao.org/publications. Acesso em: 13 maio. 2018
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO -UN). ONU anuncia o lançamento do primeiro padrão global para medir perda e desperdício de alimentos. 2016. Disponível em: https://nacoesunidas.org/onu-anuncia-o-lancamento-do-primeiro-padrao-global-para-medir-perda-e-desperdicio-de-alimentos. Acesso em: 5 jun. 2018.
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO -UN). Organização das Nações Unidas para a alimentação e a agricultura. 2017. Disponível em: https://nacoesunidas.org/fao-30-de-toda-a-comida-produzida-no-mundo-vai-parar-no-lixo.
/ Acesso em: 15 mai. 2018.
FOODDRINK EUROPE. What is food wastage?. Disponível em: https://www.fooddrinkeurope.eu/our-actions/foodwaste-toolkit/what-is-food-wastage. Acesso em: 15 mai. 2018.
FOSCACHES, C. A. L., S. R. L. QUEVEDO-SILVA, F., LIMA-FILHO, D. O. Logística de frutas, legumes e verduras (FLV): um estudo sobre embalagem, armazenamento e transporte em pequenas cidades brasileiras. Informações Econômicas, v. 42, p. 37-46, 2012.
GLORIA, V. R. C.; PRIOR, M. V. F.; MARJOTTA-MAISTRO, M. C. Análise da logística de produtos perecíveis: o caso da maçã. Economias Agrária e dos Recursos Naturais. In: JNIC/SBPC, 2015, São Carlos. Anais...São Carlos: 67º Reunião Anual da SBPC, 2015.
HSIEN, H. W. Atacado e atacarejo como opção de compra de clientes de distribuidora de alimentos. Revista de Administração da Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, v. 5, n. 1, p. 11-28, 2012.
LIMA, E.A.S. et al. Riscos logísticos na distribuição de hortifrúti. Gestão e Desenvolvimento, Novo Hamburgo, v. 14, n. 1, P.114-127, 2017.
LINS, J. H. T. et al. Logística de hortifrútis – um estudo de caso sobre a cadeia de suprimentos de frutas, legumes e verduras em uma filial de atacarejo da cidade de Juazeiro do Norte – CE. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ADMINISTRAÇÃO E NEGÓCIOS, 2017, Ponta Grossa. Anais...Ponta Grossa: CONLAAN, 2017.
MARSHALL, D. Convenience stores and discretionary food consumption among Young Tokyo consumers. International Journal of Retail & Distribution Management, West Yorkshire, v. 44, n.10, p. 1013-1029, 2016.
MARSHALL, D. Convenience stores and well-being of young Japanese consumers. International Journal of Retail & Distribution Management. West Yorkshire, 2018. Doi: https://doi.org/10.1108/IJRDM-08-2017-0182
MATOPOULOS, A.; VLACHOPOULOU, M.; MANTHOU, V. A conceptual framework for supply chain collaboration: empirical evidence from the agri-food industry. Supply Chain Management: An International Journal, West Yorkshire, v. 12, n.3, p. 177-186, 2007.
OLIVEIRA, Vanderley de. Sistemas Agro Industriais. Cascavel [s.n], 2011. Disponível em: https://docplayer.com.br/15897394-Sistemas-agro-industriais-prof-vanderley-de-oliveira.html. Acesso em: 25 jun. 2018.
OLIVEIRA, L. D. S.; LIMA-FILHO, D. O.; WATANABE, E. A. M. Nível de Desenvolvimento e Tecnologia de Distribuição de Alimentos em Países Selecionados. RESR, Piracicaba, v. 51, n.1, p. 09-24, 2013.
PANGHAL, A. ; YADAL, D.; KHATKAR, B.S.; Sharma, H.; KUMAR, V.; CHHIKARA, N. . Post-harvest malpractices in fresh fruits and vegetables: food safety and health issues in India. Nutrition & Food Science, West Yorkshire, v. 48, n. 4, p.561-578, 2018. Disponível em: https://www.semanticscholar.org/paper/Post-harvest-malpractices-in-fresh-fruits-and-food-Panghal-Yadav/e96d3ac14fe8bdb4982ff8532d28d67b32bd6480. Acesso em: 15 maio 2018.
PIGATTO, G. Cadeia de suprimentos de perecíveis: como restaurantes selecionam e se relacionam com fornecedores de hortaliças. Economia & Região, Londrina, v.5, n.1, p.7-30, jan./jun. 2017.
REIS, J.G.M et al. Reducing food losses and food wastes in distribution and retail centers: A case study of Brazilian CEAGESP. In: GLOBAL FOOD SECURITY CONFERENCE, 2015 Ithaca. Anais […]. Ithaca: GLOBAL, 2015.
REIS, J.G.M.; COSTA NETO, P.L.O. Qualidade aplicada ao agronegócio. In: REIS, J.G.M.; COSTA NETO, P.L.O. Engenharia de Produção Aplicada ao agronegócio, São Paulo: Blucher, 2018, p. 312.
RUBEN, R.; BOSELIE, D.; LU, H. Vegetables procurement by Asian supermarkets: a transaction cost approach. Supply Chain Management: An international Journal, West Yorkshire, v. 12, n. 1, p. 60-68, 2007.
SELLA, M. R.; SILVA, E. C. C. Avaliação do desempenho da logística de distribuição de alimentos perecíveis: o estudo dos fatores que influenciam na eficiência da fruticultura no segmento supermercadista. In: SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO TRANSFORMARE, 3., 2012, Piracicaba. Anais [...] Piracicaba: TRANSFORMARE, 2012.
SERVIÇO BRASILEIRO DE APOIO ÀS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS (SEBRAE). Guia de Indicadores aplicados ao varejo. Disponível em: https://m.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/Anexos/Download/Guia_de_Indicadores_para_Varejo.pdf. Acesso em: 15 maio 2019.
VIAL, L.A.M. et al. Arranjos produtivos locais e cadeias agro-alimentares: revisão conceitual. Gestão da Produção, Operações e Sistemas, Bauru, Ano 4, n. 3, p. 105-121, 2009.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Economia & Região adota a Licença Creative Commons Attribution CC-BY 4.0 International, portanto, os direitos autorais relativos aos artigos publicados são do(s) autor(es), que cedem à Revista Economia & Região o direito de exclusividade de primeira publicação.
Sob essa licença é possível: Compartilhar - copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato. Adaptar - remixar, transformar, e criar a partir do material, atribuindo o devido crédito e prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas.