Dynamics of the international coffee market and instrumental in price formation
DOI:
https://doi.org/10.5433/2317-627X.2016v4n2p7Keywords:
Supply, Demand, Coffee, Prices, ForecastAbstract
This study's main general objective of studying the behavior of coffee beans on the international market. Empirical analysis uses econometric tool as a model of simultaneous equations using least squares in a three-stage annual data base extending over the period 1964 / 65-2014 / 15. The results suggest that the factors that affect the production of coffee beans are the actual prices and the planted area. However, demand is affected by the growth of the world economy. The price simulations for the period 2014/15 - 2020/21 indicate that a yearly growth (GDP) of 2.1% there is a tendency of small high price to 3.6% moderate rise in the price of coffee until 2018/19 and a stronger growth trend of prices from 2019/20 and a growth of 4.7% a high coffee prices trend in grain on the international market. Thus the tendency of the projections 3 and the key market factors continue to favor the maintenance of current high coffee prices. For the full period 1964/65 to 2014/15 there is a moderate relationship between coffee prices and the stock. It follows that the results obtained with the scenarios developed in this work can be useful to rethink measures to recover income from coffee producing countries.Downloads
References
ALVIM, F. H. B.; BACHA, C. J. C.; ALVES, C. C. ESTIMATIVA de uma equação de demanda de exportações brasileiras de café - período de 1980 a 2001. Revista de Economia e Agronegócio, v..1, nº 4. 2003. p.441-460
BRITO, M. R.; LEITE, C. A. M. Análise fracional do mercado internacional do café. Disponível em: http://www.sober.org.br/palestra/12/03P193.pdf. Acesso em: 03 out. 2016.
FMI. World Economic Outlook (WEO) Update: Subdued Demand, Diminished Prospects. Washington, DC: International Monetary Fund, January 2016. 6 p.
GUJARATI, D. N. Econometria Básica. Tradução de Maria José Cylhar Monteiro. 4. ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2006.
GUJARATI, D. N. Econometria Básica. 3. ed. São Paulo: Makron Books, 2000, 846 p.
HAMEED, A. A. A.; HASANOV, A.; IDRIS, N.; ABDULLAH, A. M.; ARSHAD, F. M.; SHAMSUDIN, M. N. Supply and demand model for the Malaysian cocoa market. In: WORKSHOP ON AGRICULTURAL SECTOR MODELLING IN MALAYSIA: Quantitative models for policy analysis, october 26-28, 2009, Johor Bahru, Malaysia. Proceedings… Malásia, 2009.
HAMEED, A. A. A.; APPLANAIDU, S. D.; ARSHAD, F. M.; SHAMSUDIN, M. N. An econometric model of the Malaysian Cocoa market. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON BUSINESS AND ECONOMIC RESEARCH. Proceedings… Malaysia: Global Research Agency, 2010.
INTERNATIONAL COFFEE ORGANIZATION. Historical data. London, UK, 2016. Disponível em: http://www.ico.org/new_historical.asp?section=Statistics. 21 jan. 2016
INTERNATIONAL COFFEE ORGANIZATION. Factors to achieve a balanced market. International Coffee Council, 113th Session, ICC n.113-6, London, UK, 22-26 Sep. 2014. p.13
INTERNATIONAL COFFEE ORGANIZATION. Correlação entre os preços e os estoques de café. London, UK. 2004. Estudo econômico n.3859/04.
LABYS, W. C. Dynamic Commodity Models: Specification, Estimation, and Simulation, Lexington, MA: Lexington Books, 1973. 351 p.
LABYS, W.C.; POLLAK, P. K. Commodity Models for Forecasting and Policy Analysis. London(UK): Croom-Helm, 1984. 209 p.
MATIELLO, J. B. (coord.). Cultura de café no Brasil: novo manual de recomendações. Rio de Janeiro-RJ, Varginha-MG: Ministério da Agricultura, da Pecuária e do Abastecimento, set. 2005.
MESQUITA, J. M. C.; REIS, A. J.; REIS, R. P.; VEIGA, R. D.; GUIMARÃES, JOSÉ, M. P. Mercado de Café: variáveis que influenciam o preço pago ao produtor. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.24, n.2, p.379-386, abr./jun., 2000
ORGANIZAÇÃO INTERNACIONAL DO CAFÉ. Relatório sobre o mercado de café: setembro de 2016. London, W1T 3DD, England - OIC, 2016. p.5. Disponível em: http://www.ico.org/documents/cy2015-16/cmr-0916-p.pdf.
QUEIROZ, J. Cafe. In: COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Perspectivas para a agropecuária. Brasília: Conab, set. 2014. v.2, p. 44-54
VEGRO, C. L. R. Café: Realidade e Perspectivas. São Paulo: SAA, 1997. 79p.
ZUGAIB, A. C. C.; BARRETO, R. C. S. Fatores que Influenciam a Oferta e a Demanda do Cacau no Mercado Internacional. Agrotrópica, Itabuna, v. 27, p. 67-78, 2015a.
ZUGAIB, A. C. C.; BARRETO, R. C. S. O Mercado Brasileiro de cacau: perspectiva de demanda, oferta e preços. Agrotrópica, Itabuna, v. 27, p. 303-316, 2015b.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Economia & Região adota a Licença Creative Commons Attribution CC-BY 4.0 International, portanto, os direitos autorais relativos aos artigos publicados são do(s) autor(es), que cedem à Revista Economia & Região o direito de exclusividade de primeira publicação.
Sob essa licença é possível: Compartilhar - copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato. Adaptar - remixar, transformar, e criar a partir do material, atribuindo o devido crédito e prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas.