Avaliação do efeito protetor de componentes peptídicos na TNAse estafilocócica

Authors

  • Elisa Yoko Hirooka Universidade Estadual de Londrina
  • Yuko Yoshimoto Universidade Estadual de Londrina
  • Eduardo Vicente Universidade Estadual de Londrina
  • Maria de Lourdes R. de Souza Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0367.1987v8n2p72

Keywords:

TNAse, S aureus, Enterotoxins.

Abstract

 Thermonuclease (TNAse) in the food affects growth of S. aureus at a critical level to produce enterotoxins and develop food borne intoxications. It was seen that TAT1NT method used tor TNAse concentration lost much enzyme activity during the extraction process. The effect of protease peptone n° 2 and 3, tryptone, tryptose, meat and yeast extract, bovine albumin and brain heart, infusion at 0,1 to 5,0% were analyzed on 500 ng/mL of nuclease in water and this buffer. Proteose peptone n° 3 followed meats extract showed better protective effect on the TNAse. Bovine albumin at 0,1 and 0,5% protected recently extracted TNAse, but a decrease was observed on the activity across 24 hours manutention, when cornered to other peptidic compounds analyzed. We suggest the use of 1,0% proteose peptone n° 3 or meat extract for ressuspension of TNAse extracted from foods.


Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Elisa Yoko Hirooka, Universidade Estadual de Londrina

Departamento de Patologia Geral – Centro de Ciências Biológicas – Universidade Estadual de Londrina. CCB/UEL

Yuko Yoshimoto, Universidade Estadual de Londrina

Estagiário de curso de Biologia da disciplina de Microbiologia - Centro de Ciências Biológicas – Universidade Estadual de Londrina. CCB/UEL

Eduardo Vicente, Universidade Estadual de Londrina

Estagiário de curso de Biologia da disciplina de Microbiologia - Centro de Ciências Biológicas – Universidade Estadual de Londrina. CCB/UEL

Maria de Lourdes R. de Souza, Universidade Estadual de Londrina

Estagiária de curso de Biologia da disciplina de Microbiologia - Centro de Ciências Biológicas – Universidade Estadual de Londrina. CCB/UEL

Published

2004-07-15

How to Cite

1.
Hirooka EY, Yoshimoto Y, Vicente E, Souza M de LR de. Avaliação do efeito protetor de componentes peptídicos na TNAse estafilocócica. Semin. Cienc. Biol. Saude [Internet]. 2004 Jul. 15 [cited 2024 Oct. 2];8(2):72-5. Available from: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/seminabio/article/view/6865

Issue

Section

Artigos