Eating habits and risk factors for chronic non-communicable diseases in truck drivers from an agricultural cooperative.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0367.2023v44n1p15

Keywords:

Occupational Health, Nutritional Status, Chronic Disease

Abstract

Introduction: truck drivers have a working day that can favor an unhealthy lifestyle, such as inappropriate eating and sedentary habits. These factors are triggers of cardiovascular risks and incidence of chronic metabolic diseases in these professionals.
Objective: evaluate cardiovascular, nutritional risks and eating habits in truck drivers in the agricultural sector.
Methods: data were collected in a survey with questions about eating habits, food frequency questionnaire, pathologies and family history.
Results: total of 40 drivers with an average age of 42 years and the majority with more than 10 years of profession. They reported having an average of 4 meals, with lunch being the most frequent, mostly in restaurants or steakhouses. Eating habits were inadequate in 62.5% of the participants, highlighting the high consumption of soft drinks, artificial juice, beef and salty fried dough. The consumption of vegetables and fruits was also inadequate. The majority was overweight or obese (75%) and present cardiovascular risk due to waist and abdomen circumference (72.5%). However, despite being prevalent in the family history, few self-reported the presence of chronic diseases such as hypertension (17.5%), dyslipidemia (5%) and diabetes (5%).
Conclusion: truck drivers have risks for inadequate eating habits, cardiovascular and metabolic diseases, requiring support for health care and nutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Katielly Cardozo da Silva, Universidade Paulista - UNIP, Campus Brasília

Nutritionist graduated from Universidade Paulista, Brasília campus.

Antônio José de Rezende, Universidade Paulista - UNIP, Campus Brasília.

PhD in Agronomy from the Universidade de Brasília-UnB. Professor at Universidade Paulista (UNIP)

Tulio Cesar de Lima Lins, Universidade Paulista - UNIP, Campus Brasília.

PhD in Molecular Pathology from the Universidade de Brasília - UnB. Professor at Universidade Paulista - UNIP

References

Bertussi GL, Ellery-Junior R. Infraestrutura de transporte e crescimento econômico no Brasil. JTL-RELIT. 2012;6(4):101-32. doi: 10.1590/S2238-10312012000400006

Carniel F, Krause C. Sono, estado nutricional e hábitos de vida de caminhoneiros que trafegam pela BR 364. FAEMA. 2014;5(2):125-38. doi: 10.31072/rcf.v5i2.218

Cavagioni LC, Bensenõr IM, Halpern A, Pierin AMG. Síndrome metabólica em motoristas profissionais de transporte de cargas da rodovia BR-116 no trecho Paulista-Régis Bittencourt. Arq Bras Endocrinol Metab. 2008;52(6):1015-23. doi: 10.1590/S0004-27302008000600013.

Ferreira SS, Alvarez D. Organização do trabalho e comprometimento da saúde: um estudo em caminhoneiros. Rev Sist Gest. 2013;8(1):58-66. doi: 10.7177/sg.2013.V8.N1.A5

Francisco PMSB, Assumpção D, Borim FSA, Senicato C, Malta DC. Prevalência e coocorrência de fatores de risco modificáveis em adultos e idosos. Rev Saúde Pública. 2019;53:86. doi: 10.11606/s1518-8787.2019053001142

Girotto E, Loch MR, Mesas AE, González AD, Guidoni CM, Andrade SM. Comportamentos alimentares de risco à saúde e fatores associados entre motoristas de caminhão. Ciênc Saúde Colet. 2020;25(3):1011-23. doi: 10.1590/1413-81232020253.11402018

Guedes DP. Procedimentos clínicos utilizados para análise da composição corporal. Rev Bras Cineantropom Desempenho Hum. 2013;15(1):113-29. doi: 10.5007/1980-0037.2013v15n1p113

Guedes HM, Brum KA, Costa PA, Almeida MEF. Fatores de risco para o desenvolvimento de hipertensão arterial entre motoristas caminhoneiros. Cogitare Enferm [Internet]. 2010 [citado 2022 out 17];15(4):652-8. Disponível em: https://www.redalyc.org/pdf/4836/483648973009.pdf

Mansur AP, Rocha MABS, Leyton V, Takada JY, Avakian SD, Santos AJ, et al. Fatores de risco para doença cardiovascular, síndrome metabólica e sonolência em motoristas de caminhão. Arq Bras Cardiol. 2015;105(6): 560-5. doi: 10.5935/abc.20150132

Marqueze EC, Ulhôa MA, Moreno CRC. Effects of irregular-shift work and physical activity on cardiovascular risk factors in truck drivers. Rev Saúde Publ. 2013;47(3):497-505. doi: 10.1590/S0034-8910.2013047004510

Masson VA, Monteiro MI. Estilo de vida, aspectos de saúde e trabalho de motoristas de caminhão. Rev Bras Enferm. 2010;63(4):533-40. doi: 10.1590/S0034-71672010000400006

Molina MCB, Morais AO, Coelho APS, Saporiti AF, Salaroli LB, Borges LH. Síndrome metabólica em motoristas profissionais de transporte de cargas especiais nas rodovias do Espírito Santo. UFES Rev Odontol. 2008;10(4):37-47.

Paris P, Grandi G, Siviero J, Pereira FB. Sono, estado nutricional e hábitos de vida de caminhoneiros. Rev Ciênc Saúde. 2013;16;6(3):197-205. doi: 10.15448/1983-652X.2013.3.13000

Précoma DB, Oliveira GMM, Simão AF, Dutra OP, Coelho OR, Izar MCO, et al. Atualização da diretriz de prevenção cardiovascular da Sociedade Brasileira de Cardiologia-2019. Arq Bras Cardiol. 2019;113(4):787-891. doi: 10.5935/abc.20190204

Ribeiro AB, Cardoso MA. Construção de um questionário de freqüência alimentar como subsídio para programas de prevenção de doenças crônicas não transmissíveis. Rev Nutr. 2002;15(2):239-45. doi: 10.1590/S1415-5273200200020 0012.

Rodrigues AGM, Proença RPC, Calvo MCM, Fiates GMR. Perfil da escolha alimentar de arroz e feijão na alimentação fora de casa em restaurante de bufê por peso. Ciênc Saúde Coletiva. 2013;18:335-46. doi: 10.1590/S1413-81232013000200005

Ruas A, Paini JFP, Zago VLP. Detecção dos fatores de risco para o desenvolvimento de doenças cardiovasculares dos profissionais caminhoneiros: prevenção, reflexão e conhecimento. Perspectiva [Intenet]. 2010 [citado 2022 set 16];34(125):147-58. Disponível em: https://www.uricer.edu.br/site/pdfs/perspectiva/125_82.pdf

Silva JB, Costa FKL, Guedes LKO, Quintão DF. Perfil nutricional de um grupo de caminhoneiros brasileiros. Rev Cient Faminas [Internet]. 2011 [citado 2022 set 18];7(3):43-59. Disponível em: https://www.faminasbh.edu.br/upload/downloads/20121003105638_453937.pdf

Silva LG, Luz AA, Vasconcelos SP, Marqueze EC, Moreno CRC. Vínculos empregatícios, condições de trabalho e saúde entre motoristas de caminhão. Rev Psicol Organ Trab. 2016;16(2):153-65. doi: 10.17652/rpot/2016.2.675

Silva TA, Vasconcelos SM. Procedimentos metodológicos empregados em questionários de frequência alimentar elaborados no Brasil: uma revisão sistemática. Rev Nutr. 2012;25(6):785-97. doi: 10.1590/S1415-52732012000600010

Souza ATS, Sousa AS, Severo AFP, Pereira AC, Viana CHS, Alencar DC, et al. Perfil glicêmico de caminhoneiros que trafegam por uma capital do nordeste brasileiro. REAS. 2020;12(6):e3550. doi: 10.25248/reas.e3550.2020

Published

2023-07-18

How to Cite

1.
Silva KC da, Rezende AJ de, Lins TC de L. Eating habits and risk factors for chronic non-communicable diseases in truck drivers from an agricultural cooperative. Semin. Cienc. Biol. Saude [Internet]. 2023 Jul. 18 [cited 2024 Nov. 21];44(1):15-24. Available from: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/seminabio/article/view/45624

Issue

Section

Artigos