Epidemiological profile of foodborne diseases outbreaks occurred in Parana state, Brazil

Authors

  • Jonatas Campos de Almeida Universidade Estadual de Londrina (UEL)
  • Caroline Marie Sundin de Paula Curso de Medicina Veterinária – Universidade Federal do Paraná (UFPR). Curitiba, Paraná, Brasil.
  • Walfrido Kuhl Svoboda Programa de Pós graduação em Ciências Farmacêuticas. , Departamento de Saúde Comunitária, Laboratório de Saúde Pública e Saúde Ambiental– Universidade Federal do Paraná (UFPR). Curitiba, Paraná, Brasil
  • Márcia Oliveira Lopes Departamento de Saúde Comunitária da UFPR.Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.
  • Marcelo Pilonetto Pilonetto Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.
  • Wanda Moscalewski Abrahão Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil
  • Eliane Carneiro Gomes UFPR

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0367.2013v34n1p97

Keywords:

Food, Disease Outbreaks, Foodborne Diseases.

Abstract

The investigation of outbreaks of Food Borne Diseases (FBD) is challenging. For the Health Surveillance is essential to identify groups and risk factors associated with the DTA. The aim of this study was to characterize the epidemiology of outbreaks of DTA occurred in 29 counties that comprise the 2nd Regional Health, the Department of Health of Paraná, Brazil, from 2005-2008. Tabulated to 472 reports of food the Central Laboratory of the State of Paraná(LACEN-PR) chips and notified the Information System for Notifiable Diseases (SINAN) of suspected cases of DTA. The group most affected were females with 50.51% of the cases. Individuals between 20 and 49 years of age were most often involved in 49.50% of cases. Restaurants (27.65%) of affected individuals and households (36.17%) were the preparation and consumption sites most frequently involved. Manipulation / inadequate preparation of food (36.95%) and inadequate form of consumption (23.90%) were the most prevalent causative factors. Most confirmations of outbreaks was based on clinical and epidemiological (44.68%). With respect to micro-organisms identified in the samples analyzed, the results showed predominance Escherichia coli (health indicator), followed by Bacillus cereus and Staphylococcus aureus. The foods most frequently involved were milk (29.68%) and fruits and vegetables (24.21%). With this study can guide preventive measures and control of DTA in the population studied.

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Author Biographies

Jonatas Campos de Almeida, Universidade Estadual de Londrina (UEL)

Laboratório de Zoonoses e Saúde Pública, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva – Universidade Estadual de Londrina (UEL). Londrina, Paraná, Brasil

Caroline Marie Sundin de Paula, Curso de Medicina Veterinária – Universidade Federal do Paraná (UFPR). Curitiba, Paraná, Brasil.

Aluna do Curso de Medicina Veterinária – Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Walfrido Kuhl Svoboda, Programa de Pós graduação em Ciências Farmacêuticas. , Departamento de Saúde Comunitária, Laboratório de Saúde Pública e Saúde Ambiental– Universidade Federal do Paraná (UFPR). Curitiba, Paraná, Brasil

Professor adjunto do Departamento de Saúde Comunitária da UFPR. Programa de Pós graduação em Ciências Farmacêuticas.

Márcia Oliveira Lopes, Departamento de Saúde Comunitária da UFPR.Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.

Professora Assistente do Departamento de Saúde Comunitária da UFPR. Servidora do Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.

Marcelo Pilonetto Pilonetto, Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.

Servidor do Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil

Wanda Moscalewski Abrahão, Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil

Professora Assistente do Departamento de Farmácia da UFPR.Servidora do Laboratório Central do Estado do Paraná – Secretaria Estadual de Saúde do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil

Eliane Carneiro Gomes, UFPR

Professora Associada do Departamento de Saúde Comunitária da UFPR. Programa de Pós graduação em Ciências Farmacêuticas.

Published

2013-07-11

How to Cite

1.
Almeida JC de, de Paula CMS, Svoboda WK, Lopes MO, Pilonetto MP, Abrahão WM, et al. Epidemiological profile of foodborne diseases outbreaks occurred in Parana state, Brazil. Semin. Cienc. Biol. Saude [Internet]. 2013 Jul. 11 [cited 2025 Feb. 16];34(1):97-106. Available from: https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/seminabio/article/view/13096

Issue

Section

Artigos