Genetic diversity in soybean seed quality under different storage conditions

Authors

  • Daniele Piano Rosa Universidade Federal de Viçosa
  • Danúbia Aparecida Costa Nobre Instituto Federal do Norte de Minas Gerais
  • Diego Santos Oliveira Departamento de Fitotecnia
  • Francisco Charles dos Santos Silva Universidade Federal de Viçosa
  • André Ricardo Gomes Bezerra Universidade Federal de Viçosa
  • Amilton Ferreira da Silva Universidade Federal de São João Del-Rei
  • Tuneo Sediyama Departamento de Fitotecnia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n1p57

Keywords:

Dissimilarity, Germination, Glycine max (L.) Merrill, Vigor.

Abstract

This study aimed to assess the effect of genetic diversity on physiological quality of soybean seeds stored in cold chamber and under environmental conditions. Ten cultivars were assessed in a randomized factorial design (2x10). Factor 1 corresponded to two storage conditions and factor 2 to ten soybean cultivars, with four replications. The evaluated variables were total germination (G%), first count of germination (F%), percentage of abnormal seedlings (AS%), germination speed index (GSI), water content (WC), electrical conductivity (EC), dry matter of seedlings (DMS) and length of seedlings (LS). Data underwent ANOVA, followed by Scott Knott test, as well as multivariate analysis of genetic diversity. The results showed a higher physiological quality for seeds under cold storage. Half of the cultivars (FPS Júpiter, FPS Urano, FPS Antares, FPS Netuno and CD 250) presented high germination rates and seed vigor, being thus indicated as high-standard materials for further breeding programs. Besides that, storage environment had influence on the clustering of soybean cultivars. Moreover, cultivars had genetic dissimilarity for almost all assessed traits as G%, GSI, F%, AS%, EC, DMS and LS.

Author Biographies

Daniele Piano Rosa, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Danúbia Aparecida Costa Nobre, Instituto Federal do Norte de Minas Gerais

Prof. Dr., Ciências Agrárias, Instituto Federal do Norte de Minas Gerais, IFNMG, Arinos, MG, Brasil.

Diego Santos Oliveira, Departamento de Fitotecnia

Discente do Curso de Graduação em Agronomia, Bolsista de Iniciação Científica CNPq, Departamento de Fitotecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Francisco Charles dos Santos Silva, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

André Ricardo Gomes Bezerra, Universidade Federal de Viçosa

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia, Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

Amilton Ferreira da Silva, Universidade Federal de São João Del-Rei

Prof. Dr., Departamento de Ciências Agrárias, Universidade Federal de São João Del-Rei, UFSJ, Campus Sete Lagoas, Sete Lagoas, MG, Brasil.

Tuneo Sediyama, Departamento de Fitotecnia

Prof. PhD, Departamento de Fitotecnia, UFV, Viçosa, MG, Brasil.

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Published

2017-03-02

How to Cite

Rosa, D. P., Nobre, D. A. C., Oliveira, D. S., Silva, F. C. dos S., Bezerra, A. R. G., Silva, A. F. da, & Sediyama, T. (2017). Genetic diversity in soybean seed quality under different storage conditions. Semina: Ciências Agrárias, 38(1), 57–72. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n1p57

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