Order of amino acid inclusion in the diet of DeKalb White laying hens

Autores/as

  • Danilo Vargas Gonçalves Vieira Universidade Federal do Tocantins Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Thiago de Sousa Melo Universidade Federal da Paraíba
  • José Humberto Vilar da Silva Universidade Federal da Paraíba
  • Fernando Guilherme Perazzo Costa Universidade Federal da Paraíba
  • Danilo Teixeira Cavalcante Universidade Federal da Paraíba
  • Matheus Ramalho de Lima Universidade Federal do Sul da Bahia
  • Talita Pinheiro Bonaparte Universidade Federal do Espírito Santos
  • José Geraldo de Vargas Júnior Universidade Federal do Espírito Santos
  • Marilú Santos Sousa Universidade Federal do Tocantins Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia
  • Ana Carolina Müller Conti Universidade Federal do Tocantins Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n3p1539

Palabras clave:

Egg quality, Laying hens, Limiting amino acids, Nitrogen excretion, Performance.

Resumen

Three hundred and twenty-four DeKalb White laying hens aged 42 weeks were distributed in a completely randomised design with nine treatments and six replicates of six birds in each treatment. The experiment lasted 112 days. Diets were: T1 = 16.02% crude protein - CP [Met + Lys + Thr + Trp + Val]; T2 = 14.02% CP [Met + Lys + Thr + Trp + Ile + Val]; T3 = 14.02% CP [no amino acid supplementation]; T4 = 14.02% CP [Met + Lys + Thr + Trp]; T5 = 14.02% CP [Met + Lys + Thr]; T6 = 14.02% CP [Met]; T7 = 14.02% CP [Lys]; T8 = 14.02% CP [Thr]; T9 = 14.02% CP [Trp]. Regarding the quality of the eggs, the percentage of yolk and albumen, shell thickness and Haugh unit were not affected by the different diets. The percentage of shell, specific gravity and albumen height showed significant differences. We found that supplementation of only one amino acid in the diet (T7, T8 or T9), with the exception of methionine (T6), worsened performance relative to the control. Supplementation of three amino acids (methionine, lysine and threonine; T5) or four amino acids (methionine, lysine, threonine and tryptophan; T4) worsened egg production and conversion per mass and per dozen eggs; however, feed intake and egg weight and mass were similar to the control treatment. When all amino acids (methionine, lysine, threonine, tryptophan, isoleucine and valine; T2) were supplemented performance was similar to the control treatment in all variables. Supplementation of methionine, lysine and threonine is essential for birds in the laying phase; however the addition of six essential amino acids (lysine, methionine, threonine, tryptophan, valine and isoleucine) to the diet of laying hens is important for a good productive performance comparable with the control treatment T1. However, the inclusion of the latter two (isoleucine and valine) is justified only if the production cost is lower.

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Biografía del autor/a

Danilo Vargas Gonçalves Vieira, Universidade Federal do Tocantins Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia

Prof., Universidade Federal do Tocantins, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Colegiado de Zootecnia, Araguaína, TO, Brasil.

Thiago de Sousa Melo, Universidade Federal da Paraíba

Discente de Doutorado, Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências Agrárias, Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia, Areia, PB, Brasil.

José Humberto Vilar da Silva, Universidade Federal da Paraíba

Prof., Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências Agrárias, Colegiado de Zootecnia, Areia, PB, Brasil.

Fernando Guilherme Perazzo Costa, Universidade Federal da Paraíba

Prof., Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências Agrárias, Colegiado de Zootecnia, Areia, PB, Brasil.

Danilo Teixeira Cavalcante, Universidade Federal da Paraíba

Discente de Doutorado, Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências Agrárias, Programa de Doutorado Integrado em Zootecnia, Areia, PB, Brasil.

Matheus Ramalho de Lima, Universidade Federal do Sul da Bahia

Prof., Universidade Federal do Sul da Bahia, Teixeira de Freitas, BA, Brasil.

Talita Pinheiro Bonaparte, Universidade Federal do Espírito Santos

Pós-Doutoranda, Universidade Federal do Espírito Santo, Centro de Ciências Agrárias, Alegre, ES, Brasil.

José Geraldo de Vargas Júnior, Universidade Federal do Espírito Santos

Prof., Universidade Federal do Espírito Santo, Centro de Ciências Agrárias, Colegiado de Zootecnia, Alegre, ES, Brasil.

Marilú Santos Sousa, Universidade Federal do Tocantins Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia

Profa, Universidade Federal do Tocantins, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Colegiado de Zootecnia, Araguaína, TO, Brasil.

Ana Carolina Müller Conti, Universidade Federal do Tocantins Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia

Profa, Universidade Federal do Tocantins, Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, Colegiado de Zootecnia, Araguaína, TO, Brasil.

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Publicado

2016-06-22

Cómo citar

Vieira, D. V. G., Melo, T. de S., Silva, J. H. V. da, Costa, F. G. P., Cavalcante, D. T., Lima, M. R. de, Bonaparte, T. P., Vargas Júnior, J. G. de, Sousa, M. S., & Conti, A. C. M. (2016). Order of amino acid inclusion in the diet of DeKalb White laying hens. Semina: Ciências Agrárias, 37(3), 1539–1550. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n3p1539

Número

Sección

Artigos

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