Fatty acid composition profile of traíra (Hoplias malabaricus) and pintadinho (unrated) from the southern of Rio Grande do Sul and Índia Morta of Uruguay

Authors

  • Lisiane Mendes Torres Universidade Federal de Pelotas
  • Rui Carlos Zambiazi Universidade Federal de Pelotas
  • Priscila Vasconcelos Chiattone Universidade Federal de Pelotas
  • Tatiane Pires Fonseca Universidade Federal de Pelotas
  • Cristina Simões Costa Universidade Federal de Pelotas

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n3p1047

Keywords:

Fatty acids, Capture location, Traíra, Pintadinho.

Abstract

It was analyzed in this study the chemichal composition and fatty acid of traíra (Hoplias malabaricus) and pintadinho (unrated) from the São Gonçalo Channel, Southern Rio Grande do Sul, and Índia Morta, Velasquez (Rocha Department – Uruguay). The chemichal composition of the species was influenced by the local capture. The traíras captured in Índia Morta showed significantly (P > 0.05) lower content of moisture (78.65%) and significantly higher fat content (4.72%) than traíras captured in São Gonçalo. The pintadinhos captured in the São Gonçalo showed higher moisture content (82.39%) and lower protein content (14.18%) than the samples from Índia Morta. The fatty acid composition was also influenced by the capture location. The pintadinho captured in São Gonçalo showed a higher content of unsaturated fatty acids. The traíra captured in Índia Morta showed a higher proportion of unsaturated fatty acids in relation to traíra captured in Sao Gonçalo. Both traíras and pintadinhos presented as the major fatty acid content the palmitic (16:0) and oleic (C18: 1) acids. All samples showed as excellent sources of polyunsaturated fatty acids, including the presence of linoleic (C18:2) and linolenic (C18: 3) fatty acids.

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Author Biographies

Lisiane Mendes Torres, Universidade Federal de Pelotas

Engª de Alimentos, Mestre em Ciência e Tecnologia Agroindustrial, Doutoranda em Ciência e Tecnologia Agroindustrial com tese na área de pescados pela Universidade Federal de Pelotas, UFPel, Pelotas, RS.

Rui Carlos Zambiazi, Universidade Federal de Pelotas

Química de Alimentos, Prof. Pesquisador na UFPel, Pelotas, RS.

Priscila Vasconcelos Chiattone, Universidade Federal de Pelotas

Química de Alimentos, Drª em Ciências e Tecnologia Agroindustrial na UFPel, Pelotas, RS. Profº do Curso de Gastronomia da Universidade do Oeste do Paraná, Foz do Iguaçu, PR.

Tatiane Pires Fonseca, Universidade Federal de Pelotas

Química de Alimentos na UFPel, Pelotas, RS.

Cristina Simões Costa, Universidade Federal de Pelotas

Engª de Alimentos, Profª Drª em Ciências e Tecnologia Agroindustrial na UFPel, Pelotas, RS, e Coordenadora do Curso de Panificação do Instituto Federal Rio Grande do Sul, Porto Alegre.

Published

2012-06-28

How to Cite

Torres, L. M., Zambiazi, R. C., Chiattone, P. V., Fonseca, T. P., & Costa, C. S. (2012). Fatty acid composition profile of traíra (Hoplias malabaricus) and pintadinho (unrated) from the southern of Rio Grande do Sul and Índia Morta of Uruguay. Semina: Ciências Agrárias, 33(3), 1047–1058. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n3p1047

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