Performance of feedlot sheep receiving diets with Cupuassu Cake (Theobroma grandiflorum Schum., Sterculiaceae)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2023v44n4p1287

Keywords:

Co-product, Cupuassu, Meat quality, Sheep, Ruminant nutrition.

Abstract

This study evaluated the inclusion of cupuassu cake (Theobroma grandiflorum Schum.) in the diet of feedlot sheep. Intake (kg day-1, % LW and kg LW-0, 75), weight gain, feed conversion, carcass characteristics and measurements, ingestive behavior, and meat quality were assessed. Twenty-five mixed breed castrated sheep, with initial mean live weight (LW) of 17.4 (± 1.90) kg, were fed under feedlot management conditions until they reached 35 kg LW. The diet consisted of 26 % elephant grass silage (Pennisetum purpureum, Schum) and 74 % concentrate, composed of ground corn, soybean meal, wheat bran, limestone and cupuassu cake at 0 (control), 7.4; 14.8; 22.2 and 29.6 % of total dry matter. The experimental design was completely randomized, with five treatments and five repetitions. No statistical differences (P>0.05) were observed for the substitution of standard feedstuff by cupuassu cake in the variables evaluated, indicating that cupuassu cake can be used for feedlot sheep at up to 30 % of total dry matter, without affecting performance, intake, carcass characteristics or meat quality.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Célia Maria Costa Guimarães, Universidade Federal do Pará

Dra. in Animal Science from the Animal Science Graduate Program, UFPA/Embrapa/UFRA, Universidade Federal do Pará, UFPA, Castanhal, PA, Brazil; Profa. Dra., Instituto Federal do Pará, IFPA, Castanhal, PA, Brazil.

Eziquiel de Morais, Instituto Federal do Pará

Prof. Dr., IFPA, Castanhal PA, Brazil.

Laurena Silva Rodrigues, Universidade Federal do Pará

Dra. in Animal Science, from the Animal Science Graduate Program, UFPA/Embrapa/UFRA, UFPA, Castanhal, PA, Brazil. 

Luciano Fernandes Sousa, Universidade Federal do Tocantins

Prof. Dr., Center of Agrarian Sciences, Universidade Federal do Norte do Tocantins, UFNT, Araguaína, TO, Brazil.

Stefano Juliano Tavares de Andrade, Universidade Federal do Pará

Prof. Dr., Institute of Veterinary Medicine, UFPA, Castanhal, PA, Brazil.

José de Brito Lourenço Júnior, Universidade Federal do Pará

Prof. Dr., Animal Science Graduate Program, UFPA/Embrapa/UFRA, Institute of Veterinary Medicine, UFPA, Castanhal, PA, Brazil.

André Guimarães Maciel e Silva, Universidade Federal do Pará

Prof. Dr., Animal Science Graduate Program. UFPA/Embrapa/UFRA, Institute of Veterinary Medicine, UFPA, Castanhal, PA, Brazil.

References

Alves, L. G. C., Fernandes, A. R. M., Vargas, F. M., Jr., Cunha, C. M., Hirata, A. S. O., Osório, J. C. S., & Souza, M. R. (2020). Composição e qualidade da carcaça de ovinos com diferentes pesos corporais ao abate. Boletim de Indústria Animal, 77(1), 1-14. doi: 10.17523/bia.2020.v77.e1479 DOI: https://doi.org/10.17523/bia.2020.v77.e1479

Alves, R. M., Filgueiras, G. C., & Homma, A. K. O. (2014). Aspectos socioeconômicos do cupuaçuzeiro na Amazônia: do extrativismo a domesticação. In A. C. Santana (Ed.), Mercado, cadeias produtivas e desenvolvimento rural na Amazônia (pp. 197-223). Belém, PA.

Carneiro, M. M. Y., Morais, M. G., Souza, A. R. D. L., Fernandes, H. J., Feijó, G. L. D., Bonin, M. N., Franco, G. L., & Rocha, R. F. A. T. (2019). Residual intake and gain forthe evaluation of performance, non-carcass components, and carcass characteristics of confined crossbred Texel lambs. Revista Brasileira de Zootecnia, 48:e20180206, 1-13. doi: 10.1590/rbz4820180206 DOI: https://doi.org/10.1590/rbz4820180206

Cartaxo, F. Q., Sousa, W. H., Cezar, M. F., Costa, R. G., Cunha, M. G. G., & Gonzaga Neto, S. (2011). Características de carcaça determinadas por ultrassonografia em tempo real e pós-abate de cordeiros terminados em confinamento com diferentes níveis de energia na dieta. Revista Brasileira Zootecnia, 40(1), 160-167. doi: 10.1590/S1516-35982011000100023 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982011000100023

Cezar, M. F., & Sousa, W. H. (2007). Carcaças ovinas e caprinas: obtenção - avaliação - classificação. Agropecuária Tropical.

Conover, W. J. (1999). Practical nonparametric statistics (3nd ed.). Wiley.

Costa, G. S., Jr., Campelo, J. E. G., & Azevedo, D. M. M. R. (2006). Caracterização morfométrica de ovinos da raça Santa Inês criados nas microrregiões de Teresina e Campo Maior. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(6), 2260-2267. doi: 10.1590/S1516-35982006000800009 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000800009

Costa, R. G., Andrade, M. G. L. P., Medeiros, G. R., Azevedo, P. S., Medeiros, A. N., Pinto, T. F., Soares, J. N. & Suassuna, J. M. A. (2011a). Características de carcaça de ovinos Santa Inês e Morada Nova abatidos com diferentes pesos. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal, 1(1), 231-234.

Costa, R. G., Lima, C. A. C., Medeiros, A. N., Lima, G. F. C., Marques, C. A. T., & Queiroga, R. C. R. E. (2011b). Composição centesimal e análise sensorial da carne de ovinos Morada Nova alimentados com dietas contendo melão em substituição ao milho. Revista Brasileira de Zootecnia, 40(12), 2799-2804. doi: 10.1590/S1516-35982011001200026 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982011001200026

Gomes, S. P., Borges, A. L. C. C., Borges, I., Macedo Júnior, G. L., Silva, A. G. M., & Pancoti, C. G. (2012). Efeito do tamanho de partícula do volumoso e da frequência de alimentação sobre o consumo e a digestibilidade em ovinos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 13(1), 137-149. DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402012000100012

Johnson, T. R., & Combs, D. K. (1991). Effects of prepartum diet, inert rumen bulk, and dietary polythyleneglicol on dry matter intake of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 74(3), 933-944. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78243-X DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78243-X

Kruskal, W. H., & Wallis, W. A. (1952). Use of ranks in one-criterion variance analysis. Journal of the American Statistical Association, 47(260), 583-621. doi: 10.1080/01621459.1952.10483441 DOI: https://doi.org/10.1080/01621459.1952.10483441

Moraes, M. A. C. M. (1993). Métodos para avaliação sensorial dos alimentos (8a ed.). Unicamp.

Mota, D. A., Fragata, N. P., Brito, E. P., Casagrande, D. R., Rosa, B. L., & Borges, C. R. A. (2014). Torta de cupuaçu na alimentação de tourinhos nelore confinados. Boletim de Indústria Animal, 71(4), 309-316. doi: 10.17523/bia. v71n4p309 DOI: https://doi.org/10.17523/bia.v71n4p309

National Research Council (2007). Nutrient requirements of small ruminants. NRC.

Oliveira, T. B. de, & Genovese, M. I. (2013). Chemical composition of cupuassu (Theobroma grandiflorum) and cocoa (Theobroma cacao) liquors and their effects on streptozotocin-induced diabetic rats. Food Research International, 51(2), 929-935. doi: 10.1016/j.foodres.2013.02.019 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.02.019

Osório, J. C., Osório, M. T. M., Oliveira, N. R. M., & Siewerot, L. (2002). Qualidade, morfologia e avaliação de carcaças. Universidade Federal de Pelotas.

PARÁ (2020). Indicadores agropecuários. Secretaria de Estado de Desenvolvimento Agropecuário. http://www.sedap.pa.gov.br/content/cupua%C3%A7u

Pazdiora, R. D., Pazdiora, B. R. C. N., Ferreira, Muniz, I. M., Andrade, E. R., Siqueira, J. V. S., Scherer, F., Venturoso, O. J., & Souza, P. J. (2019). Digestibilidade, comportamento ingestivo e desempenho de ovinos alimentados com resíduos de agroindústrias processadoras de frutas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 71(6), 2093-2102. doi: 10.1590/1678-4162-10706 DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-10706

Ribeiro, E. L. A., & Giotto, F. M. (2019). Características da carcaça de ovinos. In F. C. A. Rego (Org.), Saúde e produção de ovinos (pp. 177-204). Londrina. https://repositorio.pgsskroton.com//handle/123456789/24145

Rodrigues, L. S., Menezes, B. P., Silva, A. G. M., Faturi, C., Silva, J. A. R., Garcia, A. R., Nahum, B. S., Andrade, S. J. T. & Lourenço Júnior, J. B. (2015). Ovine feed intake, digestibility, and nitrogen balance in feeds containing different amounts of cupuaçu meal. Semina: Ciências Agrárias, 36(4), 2799-2808. doi: 10.5433/1679-0359.2015v36n4p2799 DOI: https://doi.org/10.5433/1679-0359.2015v36n4p2779

Silva, A. G., Sobrinho, Sañudo, C., Osório, J. C. S., Arribas, M. M. C., & Osório, M. T. M. (2008). Produção de carne ovina. Ed. Jaboticabal.

Silva, A. G. M., Lima, S. C. G., Oliveira, P. D., Moraes, M. dos S., Guimarães, C. M. C., Silva, J. A. R., Garcia, A. R., Nahúm, B. de S., Neres, L. de S., Noronha, G. N., Lourenço, J. de B., Jr. (2021). Production, chemical composition, and fatty acid profile of milk from buffaloes fed with cupuaçu (Theobroma grandiflorum) cake and murumuru (Astrocaryum murumuru) cake in the Eastern Amazon. Animal Science Journal, 92(1): e13576. 1-9. doi: 10.1111/asj.13576 DOI: https://doi.org/10.1111/asj.13576

Sniffen, C. J., O'Connor, J. D., Van Soest, P. J., Fox, D. G., & Russell, J. B. (1992). Um sistema líquido de carboidratos e proteínas para avaliar dietas para bovinos: II. Disponibilidade de carboidratos e proteínas. Journal Animal Science, 70(11), 3562-3577. doi: 10.2527/1992.70113562x DOI: https://doi.org/10.2527/1992.70113562x

Van Soest, P. J. (1994). Nutritional ecology of the ruminant (2nd ed.). Cornell University. DOI: https://doi.org/10.7591/9781501732355

Zundt, M., Macedo, F. A. F., Astolphi, J. L. L., Mexia, A. A., & Sakaguti, E. S. (2006). Desempenho e características de carcaça de cordeiros Santa Inês confinados, filhos de ovelhas submetidas à suplementação alimentar durante a gestação. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(3), 928-935. doi: 10.1590/S1516-35982006000300040 DOI: https://doi.org/10.1590/S1516-35982006000300040

Downloads

Published

2023-09-15

How to Cite

Maria Costa Guimarães, C., Morais, E. de, Rodrigues, L. S., Sousa, L. F., Andrade, S. J. T. de, Lourenço Júnior, J. de B., & Silva, A. G. M. e. (2023). Performance of feedlot sheep receiving diets with Cupuassu Cake (Theobroma grandiflorum Schum., Sterculiaceae). Semina: Ciências Agrárias, 44(4), 1287–1298. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2023v44n4p1287

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4