Factors related to tiller formation and development in wheat

Authors

  • Igor Pirez Valério Universidade Federal de Pelotas
  • Fernando Irajá Félix de Carvalho Universidade Federal de Pelotas
  • Antonio Costa de Oliveira Universidade Federal de Pelotas
  • Giovani Benin Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Luciano Carlos Maia Universidade Federal de Pelotas
  • José Antonio González Silva Universidade Federal de Ijuí
  • Douglas Malmann Schmidt Universidade Federal de Pelotas
  • Gustavo da Silveira Universidade Federal de Pelotas

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n4Sup1p1207

Keywords:

Triticum aestivum L., Tillering, Seeding density, Environmental factors, Genetic and hormone control

Abstract

Wheat plants use different strategies for achieving grain yield. Among them, one can point out the compensatory mechanisms among the grain yield components: number of ears per unity of area, number of grains per ear and grain weight. Grain yield in wheat is mostly represented by tiller production, providing that plants are adequately spaced from each other and that weather conditions are favorable to stimulate tillering. Thus, it is necessary to understand the different factors that are related to tiller production and development. The signalling pathways and the morphophysiological responses to environmental factors such as light quality, soil fertility and water availability are also important. The correct adjustment of these factors, as presented in this review, is essential for maximizing grain yield. In the breeding programs it is important make efforts to use genotypes with low number of tillers, even with a higher number of seeds per hectare, to maximize grain yield, reducing the dependence on environmental variables.

Author Biographies

Igor Pirez Valério, Universidade Federal de Pelotas

Curso de Agronomia Universidade Federal de Pelotas, Mestrado e Doutorado (UFPel), Pelotas, RS.

Fernando Irajá Félix de Carvalho, Universidade Federal de Pelotas

Departamento de Fitotecnia, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas, RS.

Antonio Costa de Oliveira, Universidade Federal de Pelotas

Departamento de Fitotecnia, Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas, RS.

Giovani Benin, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Curso de Agronomia, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Pato Branco, PR.

Luciano Carlos Maia, Universidade Federal de Pelotas

Programa de Pós-graduação em Agronomia, concentração em Fitomelhoramento. Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas, RS.

José Antonio González Silva, Universidade Federal de Ijuí

Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Ijuí (UNIJUI), Ijuí, RS.

Douglas Malmann Schmidt, Universidade Federal de Pelotas

Programa de Pós-graduação em Agronomia, concentração em Fitomelhoramento. Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas, RS.

Gustavo da Silveira, Universidade Federal de Pelotas

Programa de Pós-graduação em Agronomia, concentração em Fitomelhoramento. Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas (UFPel), Pelotas, RS.

Published

2009-12-29

How to Cite

Valério, I. P., Carvalho, F. I. F. de, Oliveira, A. C. de, Benin, G., Maia, L. C., Silva, J. A. G., … Silveira, G. da. (2009). Factors related to tiller formation and development in wheat. Semina: Ciências Agrárias, 30(4Sup1), 1207–1218. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2009v30n4Sup1p1207

Issue

Section

Review Article

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