Substitution of soybean meal with dried distillery grains on performance and carcass quality of feedlot lambs

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5supl1p2259

Keywords:

Co-products, Economic cost, Protein source, Supplementation., Young sheep.

Abstract

The objective of this work was to evaluate the effect of inclusion of dried distillery grains (DDGS) as a replacement for soybean meal in the diet of lambs in feedlot and to evaluate the performance, yield characteristics, and meat quality. Three diets with different DDGS levels were provided: diet with soybean meal (control); diet with 50% replacement of soybean meal by DDGS; diet with 100% replacement of soybean meal with DDGS. The average feed intake of the animals and the difference between the leftovers showed no difference among the treatments. No differences of average daily weight gain, body score and feed conversion index were observed among treatments. The same was observed for biometric measurements. However, warm carcass weight and chest perimeter were higher without the use of DDGS. The final weight, muscle, bone, intermuscular, subcutaneous and total fat weight did not differ among treatments. No difference was also found for tissues color. The kilogram of the concentrate mixture that uses soybean meal as the main source of protein (control) was approximately 12% more expensive than the mixture using DDGS (100%). The use of DDGS as an alternative source in confined lamb feeding may be recommended in up to 24% replacement in dietary dry matter.

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Author Biographies

Helen Fernanda Barros Gomes, Universidade Federal de Rondonópolis

Prof., Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Universidade Federal de Rondonópolis, UFR, Rondonópolis, MT, Brasil.

Aruanan Ames Castro, Universidade Federal de Mato Grosso

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Sinop, MT, Brasil.

Andressa Queiroz Emmert, Universidade Federal de Mato Grosso

Discente do Curso de Graduação em Zootecnia, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Universidade Federal de Mato Grosso, UFMT, Sinop, MT, Brasil.

Raquel Ornelas Marques, Universidade Estadual Paulista

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Heraldo Cesar Gonçalves, Universidade Estadual Paulista

Prof., Departamento Produção Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Evelyn Prestes Brito, Universidade Estadual Paulista

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Paulo Roberto de Lima Meirelles, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu - SP

Prof., Departamento Produção Animal, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

Hugo Lenon Correa, Universidade Estadual Paulista

Discente do Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, FMVZ, Universidade Estadual Paulista, UNESP, Campus de Botucatu, SP, Brasil.

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Published

2020-08-07

How to Cite

Gomes, H. F. B., Castro, A. A., Emmert, A. Q., Marques, R. O., Gonçalves, H. C., Brito, E. P., Meirelles, P. R. de L., & Correa, H. L. (2020). Substitution of soybean meal with dried distillery grains on performance and carcass quality of feedlot lambs. Semina: Ciências Agrárias, 41(5supl1), 2259–2272. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n5supl1p2259

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