Utilization of raw materials from agroindustry – sugar cane juice and yeast extract – for asparaginase production by Zymomonas mobilis CP4

Authors

  • Josiani Fatima Casotti Universidade Estadual de Londrina
  • Doumit Camilios Neto Universidade Estadual de Londrina
  • Gilcelene Bruzon Universidade Estadual de Londrina
  • Robson Alessandro Mattos Machado Universidade Estadual de Londrina
  • João Batista Buzato Universidade Estadual de Londrina
  • Maria Antonia Pedrine Colabone Celligoi Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n4p653

Keywords:

Sugar cane juice, Zymomonas mobilis, Asparaginase, Fermentation.

Abstract

Sugar cane juice and yeast extract have been used for asparaginase production by Z. mobilis CP4. A complete factorial design of two variables (yeast extract and asparagin) at three levels (1.0; 5.5 and 10.0 g/L) with one replication at the central point was used. Batch fermentation utilised sugar cane juice diluted at 8 % (W/V) of Total Sugars and an inoculum of 2 mg of cells/mL. After fermentation time of 18 hours, the highest production of asparaginase was 9.75 U/L using both yeast extract (5.5 g/L) and asparagin (1.0 g/l).

Author Biographies

Josiani Fatima Casotti, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de pós-graduação do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia/CCE/UEL.

Doumit Camilios Neto, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de pós-graduação do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia/CCE/UEL.

Gilcelene Bruzon, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de pós-graduação do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia/CCE/UEL.

Robson Alessandro Mattos Machado, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de pós-graduação do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia/CCE/UEL.

João Batista Buzato, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Programa de Mestrado em Biotecnologia do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia/CCE/UEL.

Maria Antonia Pedrine Colabone Celligoi, Universidade Estadual de Londrina

Docente do Programa de Mestrado em Biotecnologia do Departamento de Bioquímica e Biotecnologia/CCE/UEL.

Published

2007-08-30

How to Cite

Casotti, J. F., Camilios Neto, D., Bruzon, G., Machado, R. A. M., Buzato, J. B., & Celligoi, M. A. P. C. (2007). Utilization of raw materials from agroindustry – sugar cane juice and yeast extract – for asparaginase production by Zymomonas mobilis CP4. Semina: Ciências Agrárias, 28(4), 653–658. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2007v28n4p653

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)