Microbiological vulnerability of eggs and environmental conditions in conventional and free-range housing systems

Authors

  • Julia Arantes Galvão Universidade Federal do Paraná http://orcid.org/0000-0002-1076-7286
  • Alexander Welker Biondo Universidade Federal do Paraná http://orcid.org/0000-0002-4182-5821
  • Fábio Sossai Possebon Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" http://orcid.org/0000-0002-0118-6164
  • Thiago Luis Belém Spina Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
  • Letícia Borges Nunes Correia Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
  • Caio Vaciloto Zuim Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
  • João Bosco Pereira Guerra Filho Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"
  • José Carlos Figueiredo Pantoja Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" http://orcid.org/0000-0002-1648-9360
  • José Paes de Almeida Nogueira Pinto Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" http://orcid.org/0000-0002-7965-3180

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n1p133

Keywords:

Enterobacteria, Food safety, Microbial contamination, Public health, Salmonella spp.

Abstract

Although Brazil is currently the world’s eighth largest egg exporter, the shift of consumers towards free-range eggs may present new sanitary challenges. This study aims to evaluate the microbiological vulnerability of eggs and environmental conditions in a farm certified for both conventional and free-range systems using two standard methods (enterobacteria counting and Salmonella spp. survey). Two high-producing farms were selected for this study, one under both conventional and free-range systems at the same place as the test farm, and another under conventional system only as a control farm. Enterobacteriaceae counts were determined for eggshells; and detection of Salmonella spp. was conducted in eggs, nest box material, feeder, and sponge samples from water dispensers, feeders, production plant, besides water samples from nipple dispensers and artesian well. The average enterobacteria count (log CFUmL-1) was 0.09 for conventional and 1.73 for free-range systems (p < 0.001). While Salmonella spp. was not detected in the conventional system but was present in one feeder and three eggshells from the free-range system. Therefore, the conventional system demonstrated better hygiene-sanitary status than the free-range one. Moreover, controlling food safety should always be considered when improving animal welfare.

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Author Biographies

Julia Arantes Galvão, Universidade Federal do Paraná

Profa, Departamento de Medicina Veterinária, Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná, UFPR, Curitiba, Brasil.

Alexander Welker Biondo, Universidade Federal do Paraná

Prof., Departamento de Medicina Veterinária, Setor de Ciências Agrárias, Universidade Federal do Paraná, UFPR, Curitiba, Brasil.

Fábio Sossai Possebon, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Médico Veterinário, Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, Brasil.

Thiago Luis Belém Spina, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Médico Veterinário, Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, Brasil.

Letícia Borges Nunes Correia, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Médico Veterinário, Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, Brasil.

Caio Vaciloto Zuim, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Médico Veterinário, Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, Brasil.

João Bosco Pereira Guerra Filho, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Médico Veterinário, Discente, Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, UNESP, Botucatu, Brasil.

José Carlos Figueiredo Pantoja, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Prof., Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, UNESP, Botucatu, Brasil.

José Paes de Almeida Nogueira Pinto, Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho"

Prof., Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, UNESP, Botucatu, Brasil.

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Published

2018-02-16

How to Cite

Galvão, J. A., Biondo, A. W., Possebon, F. S., Spina, T. L. B., Correia, L. B. N., Zuim, C. V., Guerra Filho, J. B. P., Pantoja, J. C. F., & Pinto, J. P. de A. N. (2018). Microbiological vulnerability of eggs and environmental conditions in conventional and free-range housing systems. Semina: Ciências Agrárias, 39(1), 133–142. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2018v39n1p133

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