Modified atmosphere in minimally processed cauliflower conservation and quality

Authors

  • Karina Aparecida Furlaneto Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Flávia Aparecida de Carvalho Mariano-Nasser Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Juliana Arruda Ramos Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Giovanna Alencar Lundgren Universidade Federal da Paraíba
  • Cibelli Magalhães Nuvolari Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Pedro Fernandes Fleury de Souza Lima Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Maurício Dominguez Nasser Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho
  • Rogério Lopes Vieites Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n6p3549

Keywords:

Storage, Brassica oleracea var, Botrytis L, Minimal processing, Sensory, Shelf life.

Abstract

The objective of this work was to evaluate modified atmosphere effectiveness in minimally processed cauliflower aiming food safety maintenance for consumers, as conservation of product physical and chemical characteristics for better quality. Cauliflowers cv. Cindy were selected, washed, sanitized with sodium hypochlorite (200 mg L-1) and rinsed. After processing, they were immersed, one more time, in sodium hypochlorite solution (50 ppm) and dried by the air. Portions of 200 g were made and placed in different atmospheres: T1 = 0.05 % CO2 + 23 % O2; T2 = vacuum; T3 = tray of expanded polystyrene with polyvinyl chloride film (PVC) and T4 = 6 % CO2 + 4 % O2 + 90 % N2. The packages were stored in cold chamber at 5 ºC ± 1 and 85% ± 5 of relative humidity. Analysis were performed every two days and the evaluated traits were: loss of fresh mass, respiratory activity, soluble solids, titratable acidity, pH, reducing sugars, instrumental color, visual and microbiological analysis. The experimental design was completely randomized, in factorial design. Data were submitted to analysis of variance and means were compared using Tukey test at 5% of probability and regression analysis for storage period. Tray of expanded polystyrene with PVC delayed for two days product climacteric peak in relation to other modified atmosphere. Furthermore, it provided quality attributes maintenance. The best notes of visual appearance and the best intention of purchase were attributed to minimally processed cauliflower wrapped in modified atmosphere with 6% CO2. + 4% O2.

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Author Biographies

Karina Aparecida Furlaneto, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente de Doutorado em Energia na Agricultura, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Flávia Aparecida de Carvalho Mariano-Nasser, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Pesquisadora, PhD, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Juliana Arruda Ramos, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente de Doutorado em Energia na Agricultura, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Giovanna Alencar Lundgren, Universidade Federal da Paraíba

Discente de Doutorado, em Ciências da Nutrição, Universidade Federal da Paraíba, UFPB, João Pessoa, PB, Brasil.

Cibelli Magalhães Nuvolari, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente de Doutorado em Energia na Agricultura, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Pedro Fernandes Fleury de Souza Lima, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Engº Agrº, Faculdade de Ciências Agronômicas, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Maurício Dominguez Nasser, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Discente de Doutorado em Horticultura, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

Rogério Lopes Vieites, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho

Prof. Titular, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas, UNESP, Botucatu, SP, Brasil.

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Published

2017-11-23

How to Cite

Furlaneto, K. A., Mariano-Nasser, F. A. de C., Ramos, J. A., Lundgren, G. A., Nuvolari, C. M., Lima, P. F. F. de S., … Vieites, R. L. (2017). Modified atmosphere in minimally processed cauliflower conservation and quality. Semina: Ciências Agrárias, 38(6), 3549–3562. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n6p3549

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