Phytochemical investigation of dichloromethanic fraction on Ocimum gratissimum L. extract

Authors

  • Michele Rosset Universidade Estadual de Londrina
  • Vitor de Moraes Zamarion Universidade Estadual de Londrina
  • Milton Faccione Universidade Estadual de Londrina
  • Terezinha de Jesus Faria Universidade Estadual de Londrina
  • Jurandir Pereira Pinto Universidade Estadual de Londrina
  • Aneli de Melo Barbosa Universidade Estadual de Londrina
  • José Roberto Pinto de Souza Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2005v26n4p515

Keywords:

Ocimum gratissimum, Antifungal activity, Eugenol, Phytopathogenic fungi.

Abstract

Previous studies showed that ethanolic extract of Ocimum gratissimum inhibited growth of Penicillium chrysogenum, Rhizoctonia sp, Aspergillus niger and Alternaria sp, isolated from tomato and carrot. The aim of this study was to identify the chemical constituents of Ocimum gratissim. Aerial parts of the plant were treated with hexane-dichloromethane-ethanol mixture (1:3:1) at room temperature. The obtained extract was chromatographed on silica gel column eluted with hexane, dichloromethane and ethanol. Fractions eluted with dichloromethane were rechromatographed on a column of silica gel to yield alyphatic hydrocarbon mixture (C31, C33, C34 e C35), eugenol, caryophyllene oxide and a mixture of stigmasterol and sitosterol. The structures of the compounds were deduced by spectral data analysis and by comparison with literature values. Recent studies showed that eugenol is probably one of the responsibles for antifungal activity of O. gratissimum.

Author Biographies

Michele Rosset, Universidade Estadual de Londrina

Aluno de Graduação do Curso de Química, Departamento de Química, UEL, Londrina –PR.

Vitor de Moraes Zamarion, Universidade Estadual de Londrina

Aluno de Graduação do Curso de Química, Departamento de Química, UEL, Londrina –PR.

Milton Faccione, Universidade Estadual de Londrina

Professor Dr., Departamento de Química, CCE, UEL, Londrina –PR.

Terezinha de Jesus Faria, Universidade Estadual de Londrina

Professor Dr., Departamento de Química, CCE, UEL, Londrina –PR.

Jurandir Pereira Pinto, Universidade Estadual de Londrina

Técnico M.Sc, Departamento de Química, CCE, UEL, Londrina –PR.

Aneli de Melo Barbosa, Universidade Estadual de Londrina

Professora Dr., Departamento de Bioquímica, CCE, UEL, Londrina –PR.

José Roberto Pinto de Souza, Universidade Estadual de Londrina

Professor Dr., Departamento de Agronomia, CCA, UEL, Londrina –PR.

Published

2005-06-30

How to Cite

Rosset, M., Zamarion, V. de M., Faccione, M., Faria, T. de J., Pinto, J. P., Barbosa, A. de M., & Souza, J. R. P. de. (2005). Phytochemical investigation of dichloromethanic fraction on Ocimum gratissimum L. extract. Semina: Ciências Agrárias, 26(4), 515–520. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2005v26n4p515

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