Listeria spp. occurrence in equipments and processing plants of meat

Authors

  • Márcia de Aguiar Ferreira Barros Universidade Estadual de Londrina
  • Vanerli Beloti Universidade Estadual de Londrina
  • Marise Mineko Haga Universidade Estadual de Londrina
  • Lívia Cavaletti Universidade Estadual de Londrina
  • Loredana d’Ovídio Universidade Estadual de Londrina
  • Fabrício Amorim Monteiro Universidade Estadual de Londrina
  • Luís Augusto Nero Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2004v25n4p341

Keywords:

Listeria monocytogenes, Meat processing, Environmental sources, Meat processing plant.

Abstract

The goal of this research was to establish the occurrence of Listeria monocytogenes in several points of meat processing plants such as 01 slaughterhouse and 05 butcher’s shops sited at north region of Paraná State. The United States Department of Agriculture (USDA) isolation methodology of Listeria spp. was used in 124 samples of equipments/utensils and environmental sources, with species identification by biochemical tests and confirmation by API Listeria (bioMérieux). The results showed frequencies of 6,25% for L. monocytogenes; 68,75% for L. innocua; 18,75 for L. welshimeri; 4,17% for L. seeligeri and 2,08% of L. grayi. The positive samples for L. monocytogenes were equipments of butcher’s shops, as plastic boxes and tendering machine.

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Author Biographies

Márcia de Aguiar Ferreira Barros, Universidade Estadual de Londrina

Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva, CCA, UEL,

Londrina, PR Brasil; Doutoranda do Programa de Pós-graduação em Ciência Animal, UEL, Londrina, PR, Brasil. Tel: 43 3337 2257; Fax: 43 3371 4714.

Vanerli Beloti, Universidade Estadual de Londrina

Médica Veterinária, Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Professora Dra. Departamento de Medicina

Veterinária Preventiva, CCA, UEL, Londrina PR Brasil.

Marise Mineko Haga, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de graduação de Medicina Veterinária, estagiários do LIPOA, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR Brasil.

Lívia Cavaletti, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de graduação de Medicina Veterinária, estagiários do LIPOA, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR Brasil.

Loredana d’Ovídio, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de graduação de Medicina Veterinária, estagiários do LIPOA, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR Brasil.

Fabrício Amorim Monteiro, Universidade Estadual de Londrina

Alunos de graduação de Medicina Veterinária, estagiários do LIPOA, DMVP, CCA, UEL, Londrina PR Brasil.

Luís Augusto Nero, Universidade de São Paulo

Doutorando do Programa de Pós-graduação em Ciência dos Alimentos, FCF, USP, São Paulo SP Brasil.

Published

2004-05-30

How to Cite

Barros, M. de A. F., Beloti, V., Haga, M. M., Cavaletti, L., d’Ovídio, L., Monteiro, F. A., & Nero, L. A. (2004). Listeria spp. occurrence in equipments and processing plants of meat. Semina: Ciências Agrárias, 25(4), 341–348. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2004v25n4p341

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