Energy supplementation in Santa Inês sheep subjected to estrus induction treatment

Authors

  • Sabrina Silva Venturi Universidade Federal Fluminense
  • Jeferson Ferreira da Fonseca Embrapa Caprinos e Ovinos
  • Ana Clara Sarzedas Ribeiro Faculdade de Veterinária da Universidade Federal Fluminense
  • Marcos Claudio Pinheiro Rogério Embrapa Caprinos e Ovinos
  • Juliana de Oliveira Universidade Federal Fluminense
  • Alexandre Ribeiro Araújo Universidade Federal de Minas Gerais
  • Joanna Maria Gonçalves Souza-Fabjan Faculdade de Veterinária da Universidade Federal Fluminense
  • Felipe Zandonadi Brandão Faculdade de Veterinária da Universidade Federal Fluminense

DOI:

https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n1p145

Keywords:

Glucose, Insulin, Ovulation rate, Sheep.

Abstract

The aim of this study was to evaluate the effect of a 20% increase in dietary energy during short-term estrus induction treatment on the reproductive parameters of Santa Inês ewes. Females (n=43) were allocated into two experimental groups according to the amount of energy inclusion in the diet: maintenance diet or maintenance diet plus 20% energy. Ultrasound examinations were performed in order to detect ovulation. To assess sexual behavior, ewes were teased and further mated. Blood samples were collected for the determination of glucose and insulin concentrations. There was no difference (P>0.05) between groups in the following categories: ovulation rate (80.00% vs. 60.00%), largest follicle diameter (6.00 ± 0.20 vs. 5.90 ± 0.60), interval from device removal to ovulation (52.80 ± 14.87 vs. 59.01 ± 8.34 hours), animals in estrus (75.00% vs. 65.21%), interval from device removal to estrus (30.00 ± 15.49 vs. 30.00 ± 13.35 hours) and conception rate (50.00% vs. 21.73%). There were differences (P<0.05) in the concentrations of insulin and glucose. It can be concluded that the 20% increase in energy in the diet during short-term estrus induction treatment did not affect the reproductive parameters studied.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Sabrina Silva Venturi, Universidade Federal Fluminense

M.e, Discente do Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária da Universidade Federal Fluminense, UFF, Niterói, RJ, Brasil.

Jeferson Ferreira da Fonseca, Embrapa Caprinos e Ovinos

Dr., Pesquisador, Embrapa Caprinos e Ovinos, Coronel Pacheco, MG, Brasil.

Ana Clara Sarzedas Ribeiro, Faculdade de Veterinária da Universidade Federal Fluminense

Discente, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal Fluminense, UFF, Niterói, RJ, Brasil.

Marcos Claudio Pinheiro Rogério, Embrapa Caprinos e Ovinos

Dr., Pesquisador da Embrapa Caprinos e Ovinos, Sobral, CE, Brasil.

Juliana de Oliveira, Universidade Federal Fluminense

Profª Drª Adjunto, UFF, Niterói, RJ, Brasil.

Alexandre Ribeiro Araújo, Universidade Federal de Minas Gerais

M.e, Discente do Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Minas Gerais, UFMG, Belo Horizonte, MG, Brasil.

Joanna Maria Gonçalves Souza-Fabjan, Faculdade de Veterinária da Universidade Federal Fluminense

Drª, Pós-doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, UFF, Niterói, RJ, Brasil.

Felipe Zandonadi Brandão, Faculdade de Veterinária da Universidade Federal Fluminense

Prof. Dr. Associado, Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária, UFF, Niterói, RJ, Brasil.

Downloads

Published

2016-02-29

How to Cite

Venturi, S. S., Fonseca, J. F. da, Ribeiro, A. C. S., Rogério, M. C. P., Oliveira, J. de, Araújo, A. R., Souza-Fabjan, J. M. G., & Brandão, F. Z. (2016). Energy supplementation in Santa Inês sheep subjected to estrus induction treatment. Semina: Ciências Agrárias, 37(1), 145–154. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2016v37n1p145

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2